Winelovers

A legjobb boros trükkök, ha nem vagy még 35

Csak bor legyen, minden mást megoldunk

2016. július 28. - Winelovers

robotto_grafika_728_485.jpg

Borozni jó. A legjobb pedig, ha van alkalomhoz illő borunk, időnk és eszközeink is. De mi történik, ha sehol sem találjuk a dugóhúzót, ha nincs elég időnk hűteni, ha nincs pohárjelölőnk, vagy nem akarunk plusz poggyászt fizetni a Párizsban összevásárolt palackjainknak? 35 alatt még tuti nem ciki trükkökhöz folyamodni.

(Nyitókép: RobOtto)

1. Szupergyors borhűtés

Amikor nincs 1-2 órád, hogy a hűtőben hűljön le a bor, a fagyasztó kockázatát viszont nem vállalnád, akkor próbáld ki ezt, csak 5 perc és 3 hozzávaló kell hozzá: jég, víz és só. Keverj jeget a hideg vízbe fele-fele arányban, majd szórd meg sóval, végül helyezd bele a bort. A só miatt a jég azonnal olvadni kezd, a bor pedig a szokásosnál gyorsabban fog lehűlni. Ráadásul, ha forgatod a palackot a sós-jeges vízben, akár 2 perc alatt eléri a megfelelő hőmérsékletet. De ezt a Index már bebizonyította: 

 

Ha időben észbe kapsz, és van rá lehetőséged, az ital mellett mindig hűtsd be a boros-, pezsgőspoharakat is, ugyanis az italok irtó könnyen átveszik a pohár hőmérsékletét. Ha ez valamilyen okból nem kivitelezhető, mondjuk nem férnek a poharak a hűtődbe, akkor hűtsd a bort a kívánt hőmérséklet alá – tehát például 10-12 °C helyett nyugodtan hűtsd le 8-10 °C-ra. Sőt, ilyenkor nyáron bátran jegeld a könnyedebb vörösborokat is.

2. Nincs dugóhúzód? Nem baj, van cipőd.

A kapszulát még könnyen, felfelé tekergetve le tudod húzni a palack nyakáról, de mi lesz a dugóval, ha nincs drekód? Következik a varázslat. Ha az üveget vízszintesen tartva, az alját a cipőd sarkához (belső) nyomva, közepesen erősen a falhoz ütögeted, szépen ki fog csúszni a dugó, mint ebben a videóban: 

3. A legvadabb és a legbiztonságosabb pezsgőbontási módszer

Ne félj a pezsgőtől, nem fog bántani, ha tudod, hogyan nyisd ki helyesen. Ehhez először is az kell, hogy a pezsgő a lehető leghidegebb legyen, mert a meleg pezsgőben nagyobb a nyomás. A leglátványosabb megoldás kétség kívül a szabjás módszer:

A legbiztonságosabb viszont ez: forgasd el 6x a drótkengyel lehajtható kis fülét, de ne vedd le a parafáról, csak lazítsd ki. Ezután jól szorítsd oda ujjaiddal a dugóra, miközben a palackot 60 fokos szögben tartva, és annak alját forgatva, várod, ahogy szépen halkan kicsúszik a dugó. Csak semmi pukkanás, ha ügyes vagy, akkor egy kis szisszenésen kívül mást nem fogsz hallani.

 

Régóta vitatott, hogy bontás után a pezsgősüveg nyakába helyezett kiskanál meggátolja-e a buborékok eltűnését. Van egy rossz hírünk. A fizika törvénye szerint a nyitott palackból felfelé folyamatosan távozik a nyomás, a sebessége csak a szabad felület nagyságától függ. Még a lezárt palackban is csökken kicsit a nyomás az évek folyamán (többek között ezért sem érdemes otthon őrizgetni pezsgős palackokat). Szóval bontás után tulajdonképpen csak az segít bent tartani a bubikat, ha hiszünk benne.

4. Beletörted a dugót? Amatőr! Na nem baj...

Ha beletörted a parafadugót a borospalackba, töltés előtt tegyél finom szűrőt a pohár tetejére, amely felfogja az apró parafadarabokat. Ha nincs szűrőd, használhatsz például kávéfiltert is. A profik ilyenkor dekantálóba töltik a bort, aztán szűrő és tölcsér segítségével visszatöltik az eredeti palackba. A vendégek így semmit sem tudnak majd a bakiról.

5. A veronai dugó trükk

Talán kevésbé hasznos, mint látványos: a veronai dugó trükk. Segítségével a kapszulát elegáns dugótartóként használhatod. Ehhez vágd majdnem körbe a kapszulát a legfelső pereménél, illetve a kapszula tetején is, ott viszont teljes kört vágj a dugó mentén. Így, ezt a kis gyűrűt oldalra hajtva pontosan bele tudod helyezni a dugót, hogy bármikor kedved szerint megszagold. 

veronai.png

6. Emeld poharad!

Ha buborékos italt, például sört vagy pezsgőt tervezel a pohárba tölteni, akkor előbb emeld fel a poharat, és kb. 45 fokkal megdöntve töltsd bele a palack tartalmát. Így nem keletkezik túlnyomás, a finom ital buborékjai megfelelő formájukban mutatkoznak, vagyis a nem fog a korsó fele habból állni. 

7. Ha végre kitöltötted, forgasd a pohárban a bort!

Állítólag, ha egy olcsó, vélhetően rossz bort 30 másodpercre turmixgépbe raksz, csoda történik vele, és az alapos átszellőzéstől sokkal jobb lesz az íze. Hát, mi ebben kevésbé hiszünk, azt viszont állítjuk, hogy a bor finom átmozgatása a pohárban jót tesz a jó tételeknek. Ugyanis a levegővel intenzíven érintkező bor sokkal több aromaanyagot enged ki magából (dekantálódik). Pezsgőt viszont ne forgass, illetve arra is vigyázz, nehogy rászokj, mert végül a vizet is pörgetni fogod, mint egy centrifuga.

8. Jelöld, ami a tiéd!

Talán még az egyetemi koliban is belefért, hogy műanyag pohárból boroztatok, mára viszont remélhetőleg beszereztél egy tisztességes üvegpohár szettet. Mára remélhetőleg azt is megtanultad, hogy a borospohár kelyhét több okból sem célszerű összetapogatni, vagyis nem hagysz ujjlenyomatokat a kristálypoharaidon. Ettől még persze hívhatsz magadhoz vendégsereget, akik nem feltétlenül szeretnének egymás poharából inni. Felejtsd el az alkoholos filcet és a drága pohárjelölőket is, a borospoharak szárára tehetsz színes befőttes- vagy hajgumikat, ruhacsipeszt vagy színes szalagot, hogy meg tudd különböztetni másétól.

9. Jégkocka? Inkább jégszőlőszem!

Mindenféle jégkockatartót kapni már, a pálmafástól a denevéresen át a kiskutyásig. Mi viszont inkább azt tanácsoljuk, fagyassz le néhány szőlőszemet, és azokkal dobd fel a fröccsödet.

etel_fozes_gasztro_728_485.jpg

10. Így szállítsd okosan

Külföldről poggyászban bort hazamenteni teljesen indokolt, de az is rendben van, ha egy sima hétvégére passzírozod a bőröndödbe az egyik kedvenc tételedet. Hogy védd a palackot, húzz rá zoknit, vagy tekerd pulcsiba, törölközőbe, és így tedd a táskádba. Ha valahová üvegpoharakat viszel magaddal, a szivacsos melltartónál jobb védelmet nem fogsz találni a kehely forma számára.

10+1. Maradék bor? Ez hogy lehet?

Ha valami véletlen folytán nem fogy el a borod, mehet a legközelebbi ebédedbe. A húsételektől a szaftokon át a desszertekig számos recept tartalmaz bort vagy pezsgőt (tippek pl. a Drunken Kitchen blogon). Egy hétnél régebben felbontott palackot azért már ételben sem ajánlatos elfogyasztani, illetve az is ökölszabály, hogy rossz bortól az étel is csak rossz lehet.

 

süti beállítások módosítása