Winelovers

Soha nem kell több, mint három fűszer!

Bordói November

2016. november 29. - Winelovers

bmf_wl_bordoi-254.jpg

Tíz nap bordeaux-i túra és a cikksorozat megírása után a stílus felfedezését stílusosan a Bordói November Nagykóstolón folytattam. Szombaton végül az is kiderült, hogy a jó ételeknek és a jó boroknak is a hármas szabály betartása a titka. Tömböly L. Adrienn beszámolója a Winelovers eddigi legsikeresebb, mintegy 1200 fővel teltházas, múlt szombati kóstolójáról.

A Winelovers idén harmadszor rendezte meg a világ legmeghatározóbb, és legnagyobb presztízzsel bíró borvidékéről elnevezett kóstolóját. A Bordói Nagykóstolón több, mint 60 magyar borászat boraival bizonyította, hogy a hazai borvidékeken is kiválóan teljesítenek a bordói szőlőfajták, s nem különben a borászok.

Ördög Villányból

Néhány borász szándékosan úgy válogatta össze a bemutatott tételeket, hogy megmutathassa, ugyanaz a bor különböző évjáratokban mennyire eltérő lehet.Günzer Zoltán Pincészet Ördögárok 2011-es évjárata friss, gyümölcsös, savasságával még lényegesen eltér a fogyasztásának csúcsán lévő 2008-as évjárattól, amelyben már megjelenik az érett lekvárosság. Meglepő, hogy a 2007-es évjárat legalább ugyanennyire eltérő a 2008-astól. Itt a különbség már nem fogható pusztán az évekre, sokkal inkább indokolható az egyéb befolyásoló tényezők – mint például az egyes évek eltérő időjárása – eltérésével. A nagy bordói borokhoz hasonlóan ezek a tételek is jelentős érlelési potenciállal bírnak, a 2007-es, 2008-as borok még legalább öt évig biztosan jól fogyaszthatóak lesznek.

Meglepetés a Balatonról

Ha balatoni borrégió, akkor fehérborok – mondják sokan, de a nagyvonalú általánosítást a Liszkay Pincészet és Pántlika Pincészet határozottan cáfolja. A Liszkay Pincészet három kiemelkedő fajtaborral várta az érdeklődőket:

Egy 2013-as Cabernet franc, melynek érdekessége, hogy az ízében fellelhető első kóstolásra hordófűszeresnek vélhető jegyeket a szőlő hozta magával és nem a hordótól kapta. Acéltartályban érlelték, és jól tették, különleges élményt nyújtott. Nem hosszú tárolásra szánják, de a borász tudása és a csavarzár gondoskodik róla, hogy átvészeljünk akár 3 évet is a társaságában.

bmf_wl_bordoi-118.jpg

Fotó: Benkő Molnár Fanni

A 2012-es Cabernet sauvignon, a pincészet csúcsbora, amely 2,5 évet töltött első töltésű hordóban. Nem volt sok neki a fa, struktúrája testes, de könnyen iható. Hosszabb levegőztetést igényel. A 2011-es Merlot másfél évig volt hordóban, selymes tanninok és kávés, csokoládés ízek érezhetők a lecsengésében. A pincészet képviselője a Corinthia Hotel báltermében, kóstolás közben elmondta, hogy a szőlőt kizárólag kézzel szüretelik, de mivel a szüret időben lépcsőzetesen zajlik, az egyes szőlőfajtáknak megfelelő sorrendben, ezért 12 ember bőven elegendő a feladatra.

A Pántlika Pincészet borásza hangsúlyozta, hogy a cabernet sauvignon rendkívül összetett illat- és ízvilágában mekkora jelentőséggel bír az a különleges terroir, ahonnan a bor származik. A változatos geológiai viszonyok, a meszes és vulkáni hamuval rétegzett talaj, a Balaton hatalmas víztükréről visszaverődő napfény egyaránt hozzájárulnak a végső eredményhez.

Pop-up iskola

A rendezvényen debütáló Borkollégium Pop-up Schoolba is belestünk. Itt a szakértők és a borászok 20-30 perces előadásokat és kóstolókat tartottak, ezekre pedig a kóstoló minden vendége kötetlenül beülhetett vagy legalább bepillanthatott.

A program keretében Malatinszky Csaba (Malatinszky Kúria), aki már 8 éve biogazdálkodást folytat birtokán, megállapításával – nemcsak a látszó dolgok léteznek – arra utalt, hogy a kemikáliák egy része bizony nem bomlik le, hanem belekerül a borba. Központi gondolata, hogy tegyük lehetővé „a természeti környezet megjelenését a borban” – igazolódott a kóstolt Cabernet franc ízében. A 2014-es franc préselés nélkül készült, hordóban érlelt színlé, finom tanninstruktúrával rendelkezett. Előadása az előadó és a hallgatóság egybecsengő feltételezésével zárult – „Hamvas Béla is bioborokat kóstolt”.

bmf_wl_bordoi-264.jpg

Fotó: Benkő Molnár Fanni

Sánta Zoltán előadását kísérve kóstolhattuk Gere Attila külföldön is elismert, emblematikus pincészetének bordói házasítását, egy 2007-es Kopar Magnumot. Az ikonikus bor történeti áttekintése után a pincészet további bordói stílusú borkülönlegességei a Csúcsborok termében vártak ránk.

Csúcsborok egy bálterem erkélyén

A csúcsborok termének lényege, hogy a kivételesen értékes borokat itt méltó környezetben kóstolhatjuk: egyrészt a Bálterem barokk stukkóinak közelében, a terem erkélyén, másrészt szeparált 1-2 fős asztaloknál, csendesebb környezetben, szakértő segítségével.

Ott bukkantunk rá az egri Havas & Tímár Pincészet egyik kiváló tételére, ami nem volt más, mint a Franom 2013. Csúcsminőségű, érett, válogatott cabernet franc, mely új és használt barrique hordóban érlelődött a hagyományos préselést követően. Nem véletlenül került be a 2016-os ősz top 10 cabernet franc-jai közé, mégpedig az 5. helyre: rengeteg erő és élet van benne.

A hármas szabály

A bordói borok támadása ellen Clarence Joubert du Cellier, a Le Gourmet de Bordeaux különleges szalámi- és sonkaösszeállításával próbáltunk védekezni. Clarence leegyszerűsítve feltárta előttünk a francia gasztronómia lényegét: „Soha több, mint három fűszer! Só, bors és egy harmadik. Az egyszerűség fontos!”

bmf_wl_bordoi-141.jpg

Fotó: Benkő Molnár Fanni

Elgondolkodtató, és valóban. Az egyszerűség alapelve a borokra is igaz. Soha több, mint 3 szőlőfajta! Cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc! Fontos még, hogy hagyjunk időt, hogy a három „fűszer” összeérjen és megszülethessen a bordói!

A kóstolón átfogó képet kaptunk a stílus hazai képviselőiről és mivel közelegnek az ünnepek, a hideg téli estéken a magyar bordói felfedezését otthon is folytathatjuk.

süti beállítások módosítása