Winelovers

Borászok a kékfrankosról

Igazi joker a kártyapakliban

2017. április 13. - Winelovers

red-wine.jpg

Nagyon fontosnak tartjuk a fajtát, hiszünk benne, hogy sikerre viheti a magyar borokat - akár külföldön is. Megkérdeztünk néhány borászt, hogy mit gondolnak a kékfrankosról: lássuk, hogyan vélekednek a fajtáról és az abból készült borokról!

Bock József és Bock Valér, Bock Pince, Villány

bock_valer_bock_jozsefl_728_485.jpg

A kékfrankosról bátran állíthatjuk, hogy hungarikum. Hiszünk a szőlőnek a sokoldalúságában. Éppen ezért készítünk belőle 4-6 órás héjon áztatás után leengedett rozét, gyümölcsös birtokbort, dűlőválogatott prémium bort, de szívesen használjuk cuvée-khez is. A szőlőfajta megbízható, kemény héjú és jól művelhető. A kékfrankos számunkra egy igazi főnyeremény, egy biztos lap, akár a joker a kártyában.

Milyen ételt javasolnak a kékfrankos mellé?

A magyar konyhához bátran ajánlható, hiszen nem túl tolakodó, nem túl tanninos, mégis megfelelően fűszeres ahhoz, hogy jó kísérője legyen ételeinkhez. Ráadásul a rozé változata halételekhez és rákhoz kifejezetten passzol, míg egy házasításban akár bárány, dűlőválogatásként pedig nehezebb vadak mellett is kitűnően megállja a helyét.

Kovács Tomi, Szent Donát Birtok, Csopak

kovacstamas.jpg

Fotó: juniborbar.blog.hu

A kékfrankos Közép-Európa legelterjedtebb és legfontosabb kékszőlő fajtája. Az a savakra építő, elegáns, gyümölcsös stílus, melyben a kékfrankos verhetetlen tud lenni, a jelenlegi világpiaci környezetben is nagyra értékelt és nagyon keresett. Jó hír emellett, hogy Magyarország a maga 8000 ha kékfrankosával a fajta legnagyobb termelő országa az egész világon. A kékfrankos a legszebb arcát akkor mutatja, ha az üdítő savasság érvényesül a tanninhangsúly és a magas alkohol helyett, illetve a gyümölcsösség a túlzó hordó helyett.

Milyen ételt javasolsz a kékfrankos mellé?

Nagyon sokoldalú, ezért stílustól függően halételektől a vadhúsokon át egészen csoki-meggy vonalú desszertekig nagyon jól párosítható. Igazi gasztrobor!

Szakál Zoltán, Csányi Pincészet, Villány

szakalzoli.jpg

Megbízható szőlőfajta, amelyből kiváló minőségű vörösborokat lehet készíteni, megfelelő terméskorlátozással, dűlőszelekcióval. A nehezebb évjáratokban is képes korrekt minőséget produkálni, illetve sokoldalúan használható: tökéletesen alkalmas friss, gyümölcsös rozéborok készítésére, házasításokban is előszeretettel használjuk meggyes-fűszeres zamatai miatt.

Mely másik borász kékfrankosát ajánlaná szívesen?

Kedvelem a soproni kékfrankosokat, amelyek kissé eltérnek a Dél-Dunántúlon készített boroktól; általában határozottabb savak és vékonyabb test jellemzi ezeket. De ha egyet kellene ajánlanom, akkor Gere Tamás & Zsolt villányi prémium kékfrankosa lenne az.

Egly Márk, Egly Szőlőbirtok, Balaton-felvidék

egly_mark.jpg

Sümeg a borvidéken egyedülálló kőzettípussal rendelkezik, két törésvonal mentén három földtörténeti korszak kőzetei keverednek össze, egyedülálló lehetőséget biztosítva ennek a fajtának. Meggyőződésem, hogy nekünk nem a világfajtákkal kell megmutatnunk a termőterületeink egyedi sajátosságait. Erre a legalkalmasabbnak tartom a kékfrankost, amely már bizonyított. Egyszerre tudja a mélységeket és a vibráló gyümölcsösséget.

Milyen ételt javasol a kékfrankos mellé?

Általában őzet, erdei gombákkal, esetleg erdei gyümölcsökkel.

Taschner Kurt, Taschner Bor- és Pezsgőház, Sopron

taschner_1.jpg

Nagyon megbízható fajta, jól alkalmazkodik a termőhelyhez, sokféle bortípus készíthető belőle a könnyű rozétól a nagytestű vörösökön át. Szerintem minden a termőhelytől, a szüret időpontjától és a pincétől függ. Számomra a két véglet a legszebb: a friss, könnyű, illatos, jó gerincű rozé, illetve a 3-4 éves hordós, érlelt, nagytestű, harmonikus, bársonyos kékfrankos.

Mely másik borász kékfrankosát ajánlaná szívesen?

Sopronból a Bruckner borászat kékfrankosai nagyon jók, Szekszárdról pedig Taklerékét kedvelem különösen.

 

Ha meg is kóstolnád boraikat, akkor nincs más dolgod, mint eljönni az év legnagyobb kékfrankos kóstolójára! Kékfrankos Április // 04.21 // Danubius Hotel Gellért // Jegyek ITT

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása