Winelovers

Meddig hagyhatom a hűtőben a bontott bort?

Sommelier kérdezz-felelek

2017. június 20. - Winelovers

palack_dugohuzo_pohar_istock_1000.jpg

Vannak olyan (kivételes) esetek, amikor egy borosüveg nem ürül ki egyből. Ilyenkor a maradékot gondosan visszazárjuk, majd a palackot a hűtőbe helyezzük. De vajon veszít-e így az értékéből, és egyáltalán meddig hagyhatjuk a hűtőben?

Hallottam már olyan városi legendát, hogy akár hosszú hetekig is eltarthatom a bontott boromat a hűtőben. Nos, az én tapasztalataim mást mondanak, az azonban tény, hogy az eltarthatóság és az élvezeti érték csökkenését számos tényező befolyásolhatja; legyen az a szőlőfajta, a csomagolás, a bor stílusa, cukor- és alkoholtartalma, vagy éppen egy adott évjárat.

A csúf igazság ott kezdődik, hogy a bor abban a pillanatban elkezd "ecetesedni", amint először találkozik az oxigénnel; tehát amint kibontod. A bor legnagyobb ellensége az oxigén, a meleg és a fény. Azonban az is tény, hogy a hűtőszekrény alacsonyabb hőmérséklete, sötétsége és a légmentes lezárása lassítani fogja ezt a nemkívánatos folyamatot, és még nagyjából egy hétig tovább élvezheted a kedvenc borod. Utána viszont kuka, sajnos...

Egyébként szerintem egyedül az abban esetben működik a több hetes tárolás illúziója, ha utána olyan hidegre hűtve fogyasztod a bort, hogy fel sem tűnik, már rég elillant belőle minden aroma...

via GIPHY

Akkor meddig is tarthatom kibontva a boromat?

Pezsgők, gyöngyözőborok

A szénsavtartalomnak köszönhetően sajnos ezen finomságok bírják a legkevesebb ideig bontva. Maximum 3 napot adhatsz nekik, de a 3. nap végén már ne számíts túl sok jóra. Mindenképpen speciális pezsgő lezáróval helyezd a palackokat a hűtőbe, legyen az egy érlelt champagne (picivel tovább bírja, mint a többi buborékos ital), vagy egy etyeki gyöngyözőbor, esetleg balatoni tankpezsgő.

Könnyű fehér- és rozéborok

Mivel ezek a tételek általában magasabb savtartalommal bírnak, egészen jól bírják a megterhelést, és lassabban adják meg magukat. Persze nagyjából 1 nap után mindenképpen megkezdődik az átalakulás; fajtától és termőterülettől függően ez más-más lehet. Míg általában napok múlva ellaposodnak a bontott borok, az ásványosabb boroknak még akár jót is tehet a kis szellőztetés. Összesen maximum 3-5 napig javasoljuk a fogyasztásukat.

Testesebb fehérborok, vörösborok

Az érleltebb, lágyabb tételek vélhetően hamarabb válnak élvezhetetlenné, viszont itt sem mindegy, pontosan melyik borokról beszélünk. Ezek ugyanis jellemzően az érlelés során már bizonyos fokú oxigenizáción átmentek. Hűtőben tárolva, vákumdugóval lezárva, egy hordós érlelésű furmint, vagy egy szekszárdi bikavér is kibírja 3-5 napig, de sokkal tovább ne várj az elfogyasztásukkal!

Tipp: az igazán testes, idős vörösborokat kifejezetten érdemes akár egy nappal előbb is felbontani, sőt dekantálni  éljenek a kivételek!

decantt.jpg

Erősített borok, természetes édes borok

A legjobban ezekkel járunk, hiszen az erősített (likőr)borok akár 28 napig is szuperül kibírják a hűtőben. Legyen az egy portói vagy sherry, a magasabb alkoholtartalomnak hála egészen sokáig eltarthatók maradnak. Természetesen ezeket sem szabad a pulton hagyni, hanem a frigóban, melegtől és fénytől elzárva kell tárolni, hogy akár 3-4 hét múlva is élvezni tudjuk. Bár valószínűleg egy tokaji aszú is kibír egy hónapot a hűtőben, a karaktere napról napra változik, így ha a friss gyümölcsösséget szeretjük benne, inkább igyuk meg mielőbb.

Bag-in-box

Az egyik legpraktikusabb megoldás, és nem csak partykra! Az oxigéntől teljesen elzárt környezetben a bor legyen az fehér vagy vörös – felbontás után, megfelelően hűtve 2-3 hétig remekül érzi magát. És ne felejtsük el, hogy semmilyen élelmiszert nem érdemes sokáig műanyag csomagolásban tartani.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása