Winelovers

Nagy durranás vár Etyeken

Mondom miért: íme 6 jó mondat 3 etyeki borásztól

2018. május 02. - Winelovers

piknik_par_pezsgo_istock.jpg

Hamarosan jön az egyik kedvenc vidéki borfesztiválunk, az Etyeki Borangoló. Ennek kapcsán villáminterjúban faggatta a Borászportál a részt vevő borászok egy részét, akik közül hárman igen érdekes dolgokat árultak el. Hogy miről? Az Etyeki Pezsgőről. 

Ha nem hallottál még róla, ne csodálkozz, a sztori alig egy éves. Ennek ellenére már most sok a tennivaló, és nem is tűnik úgy, hogy lassítanának a fiatalok. Gőzerővel rákapcsoltak a prémium márka alapoktól történő felépítésébe, erről bővebben a teljes interjúban olvashattok. 

Íme 3 fiatal és meghatározó etyeki borász 6 mondata, amit neked is hallanod kell. 

1. Rókusfalvy Palkó

winelovers_etyek-buda-1685-20170712.jpg

Mindenkinek ajánlom, hogy ha csak egyet kóstol az ember Etyekről, akkor az pezsgő legyen! 

Az etyeki boros rendezvényeket megálmodó Rókusfalvy Pál fia, aki borász végzettséget és már külföldi tapasztalatokat is szerzett. A jövőben különös figyelmet szentelnek az etyeki közösség összekovácsolásának és a pezsgőkészítésnek, hiszen fő fajtáik a sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir – amelyek hagyományosan a legjobb pezsgők alapanyagai.

Az Etyeki Pezsgő a múltja, a jelene, és a jövője miatt is izgalmas.

2. Szövényi Áron

img_1030.JPG

A nulladik kilométernél kell elkezdenünk a tényleges munkát, mivel a palackos erjesztésű pezsgő készítése hosszú időt vesz igénybe.

Ötgyerekes apuka és az Anonym pince borásza, aki szerint jó párosításnak tűnik megmutatni azt, amit Etyek tud: a vibráló gyümölcsösséget, zamatot és amit a család apraja-nagyja hozzátesz: fiatalosságot, nyüzsgést, pezsgést. Az idei Borangolóra pezsgős villásreggelivel készül, ahol à la volée, azaz menet közben degorzsál majd pezsgőt. 

Mi vagyunk azok, akik különlegessé fogjuk tenni az Etyeki Pezsgőt azzal, hogy egy, Magyarországon még teljesen ismeretlen, a pezsgőre szabott eredetvédelmet alakítunk ki.

3. Hernyák Tomi

hernyak_tomi.jpg

Hogy egy borvidék zászlóshajója brandként működjön, annak homogenitást kell tükröznie. Első lépésben már az is hasonlósághoz vezet, ha megegyezünk 3-4 közösen használt fajtában.

Vendéglátós, szakács, borász, aki champagne-i tapasztalatainak és lelkesedésének köszönhetően az Etyeki Eredetvédett Pezsgő kezdeményezés élére állt. Korábban megszavaztuk már az egyik legsármosabb borásznak, pozíciója szerencsére azóta sem változott. 

Egy Champagne-fanatikusnak érdekes lehet végigkísérnie egy új magyar pezsgő születésének a fázisait. Véleményem szerint minőségben az elkövetkező 5-10 évben fel fogjuk venni a versenyt az alap champagne-okkal, cavákkal, franciacortákkal.

Tudtad?

Az Etyek-Budai borvidéket adottságai miatt a magyar Burgundiaként is emlegetik. A térségre jellemző állandó szél és a magas mészkőtartalmú talaj ideális a francia borvidéken is kiemelkedő szőlőfajták termesztéséhez. Ilyen a pinot noir és a chardonnay is, amelyek a legjobb pezsgők tökéletes alapborát is adják. Az innen érkező illatos fehérborokra jellemző a zamatos gyümölcsösség és feszes savszerkezet, legyen az egy Irsai Olivér, sauvignon blanc vagy királyleányka.

Mi is beszélgettünk már etyeki borászokkal, legutóbb például itt, amikor kiderült, hogy az etyeki bor totál out of the mainstream.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása