Winelovers

A tökéletes champagne koktélhoz 5 dolog kell

És akkorát szól, mint egy ágyú

2018. május 08. - ferenczicsilla

bulldog_pezsgo_istock_1.jpg

A tegnapi Bar Show-n lehetőségem volt bartender előadásokat hallgatni, Nicolas Saint-Jean utánozhatatlanul virtuóz mozdulatait végignézni, csúcsminőségű hazai és import párlatokat kóstolni, és még arra is, hogy megtaláljam a tökéletes pezsgőkoktél receptjét. 

Persze a főszereplők a whisky-k, rumok, ginek, vodkák és vermutok voltak az Akváriumban, én mégis ragyogó szemmel konstatáltam, hogy kilépőnek majd champagne-t fogok kóstolni. Az egyetlen pezsgős kiállítói standnál szerencsére komoly választék és szuper társaság fogadott: a fiúktól még azt is megtudtam, hogy

ha champagne koktél, akkor French 75. 

via GIPHY

Nem is olyan régen egyébként, egy forró nyári Afterworkön a bárkultúra iránt érdeklődők által jól ismert Ódor András avatott be minket a pezsgőkoktélok világába. 

András akkor elárulta, ha ötletel, akkor néhány, a nagykönyvben megírt szempont – mint a bor vagy pezsgő íze, illata, aromái, savtartalma, alkoholtartalma, komplexitása, és azok változása kibontás után – alapján elemzi az adott tételeket. Azonban a pezsgő igényli a legösszetettebb munkát. Esetében ugyanis erősek, bántóak lehetnek a buborékok. A jéggel, annak olvadásával és persze a pezsgő szárazságával is számolni kell – a proseccóba ugyanakkor elég pár kocka jég, egy kis friss gyümölcs, esetleg valamilyen bitter vagy likőr, és már kész is.

Na de mi van akkor, ha igazi champagne-ban gondolkodunk? 

A válasz egyszerű: ikonikus italból csakis ikonikus koktél készíthető. És ha champagne, akkor French 75. Ha hirtelen nem ugrik be a név, segítünk: a Casablanca filmből lehet ismerős, ugyanis ez volt a német katonák kedvence, és egy első világháborús Matériel de 75mm Mle 1897 ágyúról kapta a nevét. Állítólag akkorát üt, mint maga az ágyú...

french75.jpg

Fotó forrása

Az eredeti recept: 45 ml dry gin, 10 ml friss limelé, 5 ml cukorszirup jéggel összerázva, Champagne-nyal felhúzva.

A 1948-as "The Fine Art of Mixing Drinks" könyv szerint viszont cognac váltja fel a gint, amitől testesebbé válik a koktél, és ami a legmenőbb bárok bártendereit is megihlette: a Las Vegas-i Caesars Palace-ban például a ritka Richard Hennessy cognac ($4,500) keveredik 2003-as Dom Pérignon roséval ($275).

A mi receptünk viszont így néz ki: 45 ml Courvoisier VS, 15 ml friss citromlé, 5 ml cukorszirup, 0,8 dl Taittinger Brut Réserve, orange peel. Jól keverd össze a hozzávalókat egy shakerben a champagne kivételével, majd töltsd flőtébe, húzd fel a champagne-nyal, és dekoráld a narancshéjjal. 

via GIPHY

Ha te is a pezsgők szerelmese vagy, akkor írd be a naptáradba június 16-át! A Pezsgő Június Nagykóstolón 200 hazai és külföldi pezsgőt kóstolhatsz; a Champagne Teremben pedig olyan választékot találsz, amitől tuti, hogy leesik az állad!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása