Winelovers

5+1 bor, amit Toszkánában kóstoltam

Szubjektív sztori

2018. július 27. - ferenczicsilla

greve.JPG

Amikor a híres, ciprusfákkal övezett úton haladtunk Bolgheri felé, azt hittem, ennél gyönyörűbb dolgot már nem fogok látni Toszkánában. Aztán megérkeztünk Greve elbűvölő városába, majd annak tetejére, ahonnan körbenézve szinte csak szőlőt láttam (és bizony ez is gyönyörű volt). Már akkor tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom, ha szeretném összeállítani a helyi toplistámat. Viszont sikerült, és ezeket a toszkán borokat neked is jó szívvel ajánlom. 

Tény, hogy Olaszország a világ vezető borhatalma. Az is tény, hogy Itália legtöbbet exportált bora a Toszkána szívében születő chianti. Viszont sajnos szintén tény, hogy a híres chianti minőségben és stílusban is igencsak sokféle lehet, úgyhogy nagyon nem mindegy, mit választunk (például szalmafonatos palackot, ami a kirakatban áll, semmiképp.)

Arról nem is beszélve, hogy nem csak a chiantit érdemes a világ talán leggyönyörűbb borvidéken megkóstolni. Az ország ötven DOCG területe közül hét itt található, úgyhogy volt miből válogatni. Jöjjenek az én idei kedvenceim!

(A lista szubjektív, a teljesség igénye nélkül készült.)

1. Castellinuzza // Chianti Classico Gran Selezione 2012

castelli.JPG

A Greve-től Lamole felé vezető szerpentines úton egy tündéri, romantikus birtok tárul elénk, Chianti Classico elképesztő látványával. DOCG (ez a legmagasabb minősítés) boraikat egy apró pincében kóstolhatjuk meg, hiszen mindössze két hektárnyi szőlővel rendelkeznek - elsősorban sangiovesevel. Emellett egyébként majd 20 hektárnyi olajfaültetvényük is van, és közel 500 éves történelmük. 

Házigazdánk, Andrea édesapjának utolsó bora, amolyan igazi klasszikus chianti. (Egyébként 98% sangiovese, 2% canaiolo.) Intenzív, telt színű és ízű bor, érett piros bogyós gyümölcsös és édesgyökérre emlékeztető aromákkal. Kiváló alapanyag bora, puha tanninokkal, én még biztosan eltenném néhány évre, csakis az előnyére válhat. 

2. La Regola // Ligustro 2016

100 éves családi pincészet Riparbellán, 20 hektárnyi területtel. A Ligustro egy IGT, azaz földrajzi jelzés nélküli bor (tehát az országon belül bárhonnan, bármilyen szőlőből, és egyéb minőségi megkötés nélkül készülhet). Ez a bor például toszkán szőlők termése, mégpedig merlot és cabernet franc házasítása. 

Kevésbé összetett, viszont remekül gurul és egészen játékos/huncut. Könnyedebb, de megkapó és zamatos szilvás kortyok, és egy csipetnyi szárított rozmaring, ami nagyon tetszik. Ár-érték arányban abszolút ott van, mert bár harmadába kerül a fentinek, esküszöm, hasonlóan jól esik. 

3. Le Macchiole // Paleo Rosso 2013

csilla ferenczi (@frnczchill) által megosztott bejegyzés,

 

Organikus és fiatal (35 éves) borászat Bolgheriben, tökéletesen rendezett 24 hektáros birtokkal, ahol a francia fajták uralkodnak. A tenger közelsége, és a speciális mikroklíma remek körülményeket teremt, és különleges ízű bio borokat. Elsősorban a fajtaborokra koncentrálnak: merlot-ra, syrah-ra, cabernet franc-ra. 

Annak ellenére, hogy a cabernet franc sikerében jobban kételkedtek, mint a cabernet sauvignon-éban, 2001 óta mégis 100%-ban cabernet franc-ból készül a legsikeresebb tételük, a Paleo. Világhíres borkritikusok (James Suckling, Robert Parker, Falstaff) értékelik rendszeresen kiválóra (93-94 pont). Rózsaszirmok, érett szeder, plusz egy kis ásványosság, a végén pedig szinte édes. Igazi karakter, én totál beleszerettem. 

4. Antinori // Péppoli Chianti Classico 2016

peppoli.jpg

A régió legnagyobb múltú (értsd: több mint 600 éves) családjának egyik borát megkóstolni már önmagában megtiszteltetés. Ennek ellenére a bor mégis modern, mert a sangiovese mellé merlot és syrah is került. Úgy 9 hónapot érlelődött, kisebb részt acéltartályban, nagyobb részt nagy szlavóniai tölgyfahordóban.

Tökéletes gyümölcsbomba, főleg cseresznye és piros ribizli, amit ibolyás és pirított, füstös jegyek egészítenek ki, nagyon kellemes. Szuper, hogy az orromban érzett aromákat pontosan ugyanazok az ízek követik a számban, a tanninok szépek és selymesek, a korty extra hosszú. Ugyancsak verhetetlen ár-érték arányban, és szerencsére itthon is lehet kapni. 

5. La Braccesca // Vino Nobile di Montepulciano 2015

Szó szerint a legnemesebb bor, ami egy kicsit a chianti-k és szupertoszkán borok árnyékában "tengődik", pedig a sangiovese alapú Vino Nobile di Montepulciano a legelső DOCG borok szülőhelye is. A La Braccesca az Antinori családhoz tartozik az 1990-es évek óta, területe jelenleg 340 hektár és folyamatosan növekszik.  

Ez a tétel is egy DOCG bor (sangiovese + merlot), amiből kirobban a cseresznye és a szeder, ehhez jön ibolya, vanília plusz némi ásványosság is. Nagyon kiegyensúlyozott, remek szerkezettel, végtelen utóízzel. 

+ 1 olasz asztali bor

via GIPHY

Bátran rendelj házi bort, bármelyik kis trattoriába is ültök be! Nagy valószínűséggel egy isteni, gyümölcsös, finoman fűszeres vörösbort fogsz kapni sangioveseből, ami kancsóból kitöltve, vizespohárból is éppoly jól fog esni, mint palackból töltve, egy túlárazott helyen. Salute!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása