Winelovers

10 dolog, amit nem tudtál a Château Margaux-ról

#BordóiNovember

2018. november 05. - Winelovers

margaux_nyilakkal.jpg

A világ legdrágább csúcsborai között folyamatosan ott van Bordeuax öt top pincészetének egy-egy tétele, ám van köztük egy, amit a szakértők mellett a nagyközönség is jól ismer; ez a Château Margaux. 

A Château Margaux Bordeaux bal partján, a gigahíres Médoc régióban található. Az 1855-ben felállított besorolás (Classification officielle des vins de Bordeaux de 1855) volt az első chateau (birtok, borászat) alapú, azaz nem dűlőket, hanem pincészeteket minősítettek. A lista megalkotásánál három szempontot vettek figyelembe: a talajt, az elismertséget és az elért árat. Ez alapján végül öt osztályba sorolták a chateau-kat, és az elsőszámú, Premier Cru kategóriába mindösszesen öt chateau tartozik, amelyek a borvidék ünnepelt sztárborászatait jelentik. 

>>> A besorolásról és az öt Premier Cru birtokról bővebben itt olvashatsz!

A Château Margaux az öt közül valóban a legnépszerűbb. Filmekben is többször előfordult már (pl. Kegyetlen bánásmód, Sherlock Holmes), de dalszövegekben sem ritka, és persze a legkomolyabb borszakértők folyamatos kedvence is.

Összesen 82 hektáron gazdálkodnak, évi 30.000 karton bor készül náluk (ennek egyharmada elsőosztályú). Egy palack átlagos ára 815 dollár, és négyféle bort készítenek: Château Margaux; Pavillon Rouge du Château Margaux; Pavillon Blanc és Margaux du Château Margaux.

vins.jpg

Három bor a 4-es választékból. Fotó forrása: chateau-margaux.com

Tipikus házasításuk a 75% cabernet sauvignon, 20% merlot és 5% cabernet franc és petit verdot arányokat követi. Roppant komplex, mély és testes boraik vannak, amiket selymes tanninok és bársonyos textúra jellemez, legendás érlelhetőséggel. 

Kóstold meg most a Bordói Novemberen a Château Margaux 2014 Margaux tételt, mégpedig egy BDX top 5 flight keretein belül! Részletek ITT

Most pedig következzen 10 dolog, amit talán eddig te sem tudnál az ikonikus Château Margaux-ról. 

via GIPHY

1 Többszáz éves

Kevés pincészet rendelkezik ilyen történelemmel. Egyrészt ugye a CM az 1855-ös klasszifikáció óta van legmagasabb minőségűnek kikiáltva, másrészt viszont már az 1705-ös London Gazette újság is megnevezte egy aukció keretein belül, a birtok születése pedig még korábbra, a 16. század elejére tehető. 

2 Az elnökök is imádják

Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke párizsi és dél-francia látogatásai során mindig rendelt magának pár palack Margaux-ot, sőt állítólag írt is egy levelet a pincészetnek, miszerint "nincs ennél jobb bordeaux-i bor". Később Richard Nixon elsőszámú kedvencévé vált, bár állítólag mindig sajnálta vendégeitől a príma bort. 

3 A magasság szinonímája

A margaux szó onnan ered, hogy a területet már a 12. században La Mothe de Margaux-nak, azaz a Margaux-i buckának nevezték, jelezvén az egyébként elég sík Médoc-i régióból "kimagasodó" részt. Emellett ez az egyetlen bordeaux-i pincészet, amely viselheti apellációja nevét. 

4 Már az elejétől diktálják a trendet

A Château Margaux szerint néhány modern vinifikációs módszer tőlük származik. Már csak azért is, mert a 18. század elején a Berlon nevű birtokvezető örökre megváltoztatta a borkészítési eljárás fogalmát: a fehér és kékszőlőket külön kezdte kezelni.  

5 Franciaország leggazdagabb hölgye a tulaj

A Bordeaux-i piaci összeomlás után egy André Mentzelopoulos nevű görög üzletember 300 millió frankért megvásárolta a Château Margaux-t (ez most kb. 5 milliárd forintot jelentene). 1980-ban aztán lánya, Corinne Mentzelopoulos követte, aki úgy ötvenszeresére növelte a pincészet értékét. Mellesleg a trónon lánya, Alexandra fogja követni.

corinne-mentzelopoulos-and-her-daugther-alexandra-750x576.jpg

Corinne és Alexandra a képen

6 Operát is ihletett

A legendás bornak egy legendás operát is köszönhetünk 1887-ből. A Château Margaux zenekari változatát pedig a közelmúltban rögzítették (és már Spotify-on is ott figyel) 2015-ben pedig Spanyolországban is debütált, egy vidám opera formájában. 

7 Övék a legdrágább fel nem szolgált bor

A Château Margaux 1787 tétel - amely Thomas Jefferson kollekcióját gyarapította - lehetett volna a valaha volt legdrágább palack, amit valaha elfogyasztottak ($500.000). De amikor egy William Sokolin nevű borkereskedő 1989-ben a New York-i Four Seasons szállodában tartott Margaux vacsorára magával vitte az üveget, egy pincér egyszerűen leejtette azt, így az sosem került felszolgálásra. Szerencsére biztosítva volt.

8 Építészetben is topon vannak

1810-ben Marquis de la Colonilla, a Margaux akkori birtokosa Louis Combes építészmérnököt kérte fel a mára már gyakorlatilag zarándokhelynek számító főépület és a pincék megtervezésére és megépítésére. A neo-palladianizmus stílusát követő elképesztő épületet el is nevezték a médoc-i Versaillesnak is. 

9 Organikus

Bár igazából nincs hivatalosan megnevezve, de tény, hogy a margaux-i szőlőültetvények legnagyobb részénél az organikus gazdálkodás elveit követik (az organikus szemléletről bővebben ITT olvashatsz). A Grand Vin borok azonban 2017 óta 100%-ban organikusak, a Wine Cellar Insider szerint. 

10 Nemet mond a fake borokra

Sajnos a legnagyobb borokat is hamisítják, ezért a Château Margaux 1989-től kezdve lézer-gravírozott palackok gyártásába kezdett. 2011-ben ezt hivatalosan is megerősítették, sőt azt is elárulták, hogy fényjelzéseket és algoritmusokat tartalmazó aláírásokat nyomnak a címkékre, amivel könnyedén beazonosítható, hogy hamis vagy valódi-e a bor.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása