Winelovers

Popcornhoz bort? Miért ne?

5 jó tipp a világnapra

2019. január 17. - Winelovers

popcorn_bor_1000x560.jpg

Szombaton lesz a Popcorn Napja, úgyhogy arra gondoltunk, összeszedjük, milyen borok illenek a musthave filmes nasihoz. 5 popcornhoz 5 bor.

Idén pont szombatra esik január 19-e, ami a mozizás szempontjából sem utolsó dolog. A mozikban ugyan (még?) nem igazán jellemző, hogy bort árulnának – bár a VIP jegyed mellé pl. pont jár bor és/vagy pezsgő is – , és én azt sem javasolom, hogy becsempéssz a moziterembe egy laposüveget a kabátod zsebében, de ha otthoni filmnézésre adod a fejed, akkor simán megoldható a dolog. Csak a megfelelő popcornt, és hozzá a megfelelő bort kell megvenned. 

Azért is nyerő a páros, mert a popcorn konkrétan egy szuperfood, ráadásul abszolút vegán és gluténmentes is. (Mellesleg létezik már vegán bor, és a gluténmentes borokról is írtunk korábban.)

Persze popcornból sokféle (és sokszor egészen extrém) ízesítés létezik; most néhány klasszikus alapízt veszünk át és azokhoz ajánlunk bort. Lássuk!

via GIPHY

1. Sima, sótlan popcorn + chardonnay

Ebben a klasszikus (ugyanakkor rendkívül sokoldalú) verzióban az a legjobb, hogy bűntudat nélkül lehet nassolni belőle, tulajdonképpen bármennyit. A popcorn finom krémessége és élesztős jegyei jól kombinálhatók borral is, de semmiképpen sem tanninos vörösökkel vagy csontszáraz, erősen fűszeres fehérborokkal, amik elnyomják az ízét. Válassz inkább valamilyen gyümölcsös, nem túl testes, nem túl fás fehérbort: például egy friss, reduktív chardonnay-t.

Például: IKON Chardonnay 2017

2. Sós popcorn + sauvignon blanc

Vannak égben köttetett bor-étel házasságok, mint az osztriga pezsgővel vagy a kecskesajt sauvignon blanc-nal (pláne Sancerre-rel). Ha eddig nem igazán értetted az okát az időtlen pároknak, a választ érdemes valahol a sósság és savasság közti összefüggésben keresned. A sósság ugyanis egyrészt lágyítja a borban lévő ropogós, élénk savakat, másrészt pedig ezt a sósságot a borban lévő citrusos aromák előszeretettel támogatják. Ezért a sauvignon blanc bármilyen sós snack mellé tökéletes pár lesz. 

Például: Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2017

3. Vajas popcorn + viognier

A vaskos, krémes, vajas popcornhoz hasonlóan tartalmas, gazdag ízvilágú és nagyobb testű bor illik; különösen egy olyan, amit fahordóban is érleltek. Egy komoly burgundiai chardonnay, például egy Pouilly Fuissé kiváló választás lehet, már amennyiben tudsz és hajlandó vagy erre ennyit költeni. Ha nem, akkor egy hasonlóan rétegzett, ám inkább virágos jegyekkel gyönyörködtető viognier-t válassz, esetleg egy olyan újvilági tételt, amelyben gazdag barackos aromák, illetve krémes és fűszeres ízek dominálnak.

Például: Gróf Buttler Viognier 2016

via GIPHY

4. Karamellás popcorn + prosecco

Ha olyat választasz, ahol egy kis édes íz is befigyel, akkor egyrészt nagyon bátor vagy, másrészt pedig gourmet. A finom sós ízek mellet megjelenő extra édes íz ugyanis olyan ízorgiát fog okozni, amit már csak egy megfelelő bor tud még tovább fokozni. Aki az édes íz miatt egyből édes borokhoz nyúlna, nem jár rossz úton, de a tálban lévő bulihangulatot érdemesebb talán hasonló hangulatú itallal párosítani, a megfelelő édességi szinttel persze: például egy extra dry prosecco formájában! Issssteni!

Például: Bortolomiol Prosecco Miól Extra Dry Treviso ­DOC

5. Chilis popcorn + malbec

A borok chilis ételekkel történő párosításának külön cikket is szenteltünk korábban, a helyzet ugyanis nem olyan egyszerű. A chili csípősségét remekül csillapítja a sör, na de mi van akkor, ha mi bort szeretnénk inni? Mivel a popcorn krémes ízén a chili biztosan áthatol, érdemes alacsonyabb alkohol- és tannintartalmú bort választani, például egy merlot-t vagy malbec-et, esetleg egy jó csopaki olaszrizlinget. Egészségedre!

Például: Kaiken Ultra Malbec 2016

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása