Winelovers

Gluténmentes-e a bor?

Útmutató gluténérzékenyeknek és diétázóknak

2018. november 22. - Winelovers

piros_hatter_osz_ficko_szakall_mutat_1000x668.jpg

A bor egészségünkre gyakorolt hatása kapcsán beszéltünk már annak alkoholtartalmáról, a valóban létező vegán borokról, és persze nem lehet szó nélkül elmenni a gluténmentes alkoholos italok mellett sem. Hiszen aki gluténérzékeny, annak bizonyos típusú italok fogyasztása után a másnaposság lesz a legkisebb gondja. 

Nem feltétlenül csak azok kerülik a pasta-pizza-kenyér hármast, akiknek ez egészségügyileg indokolt. Sokan – pl. a wellness-guru Gwyneth Paltrow –  egyszerűen a fogyás vagy éppen energiaszintjük felturbózása miatt váltottak a gluténmentes étrendre. Teljesen mindegy tehát, hogy miért zárod ki étrendedből a glutént, ennél sokkal fontosabb leszögezni azt, hogy innentől kezdve nemcsak az ételek, hanem az italok tekintetében is tájékozódnod kell. 

Ahogy a neve is sugallja, a gluténmentes étrend esetében teljesen elhagyjuk a glutén nevű fehérjéket tartalmazó ételeket, ami pl. a búzában, rozsban, árpában, és még sok más gabonában megtalálható.

De vajon a borban is van? 

A válasz – szerencsére – egy egyértelmű nem. Sőt, a bor az egyik legjobb választás, amit a gluténérzékenyeknek javasolhatunk, hiszen a bor minden esetben szőlőből készül, ami sem önmagában, sem a későbbi borkészítési eljárások során nem érintkezik gluténnel. Az amerikai törvények szerint (Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) éppen ezért rá is írhatják a borospalackra, hogy gluténmentes, amennyiben valóban megfelelnek a szigorú feltételeknek. 

via GIPHY

Ugyanakkor vannak kivételek. 

Elsőre nem feltételeztem, hogy a bor tartalmazhat glutént. Azonban abban bizonytalan voltam, hogy a borkészítésnél használt élesztők, derítőanyagok, stb. tartalmaznak-e, vagy a bor szennyeződhetett-e a készítése során gluténnal (mert ugyebár egy gluténérzékeny hivatalosan csak olyan élelmiszert fogyaszthat, amelyen fel van tüntetve, hogy gluténmentes)

– mesélte kolléganőnk, Kiss Rita, aki saját bőrén tapasztalta, hogy mostantól erre is figyelnie kell. 

És mert mindenkinek más mértékű a glutén (in)toleranciája, illetve mert – bár nagyon ritkán fordul elő, mégis – két esetben felmerülhet a gabonafélékkel való érintkezés, nem árt mindig előre informálódni, akár közvetlenül a borásztól. Régen előfordult ugyanis, hogy csirizzel (lisztből készített kása) zárták le a hordókat, de mivel ezeket nem igazán lehet mechanikai úton eltávolítani, ma már szinte senki nem használja (helyette inkább faggyút).

Ennél még ritkábban használnak glutén-alapú segédanyagokat derítéskor, ami ugye az a folyamat, amikor a borban természetes módon megjelenő üledékes részecskéket eltávolítják. A derítéskor használt egyéb szerekről (ami pl. a vegánokat nagyon is érinti), ITT írtunk. 

vegan_bor_1.JPG

Szerencsére mindkét fent említett esetnél kicsi a mérhető glutén mennyisége, még az alatt a szint alatt van, ami a hiperérzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, így nincs ok arra, hogy visszatedd a polcra azt a palack bort, amivel már olyan régóta szemezel ;)

És más italok?

Csupán pár éve derült ki a lisztérzékenységem, így gyakorlatilag minden étel és ital esetében utána kellett járjak, hogy fogyaszthatom-e vagy sem. Mivel az orvosom az ilyenekről nem világosított fel előre, így internetes forrásokból kellett tájékozódnom arról, hogy mit szabad és mit tilos. Találtam olyan forrásokat is, ahol nem tiltották a gabonaalapú alkoholos italok fogyasztását, mondván, a készítés során olyannyira lebomlik a glutén, hogy az nem okoz tünetet a betegnek. A saját tapasztalataim azonban ennek ellentmondanak...

– tette hozzá kolléganőnk, Rita, ami azért nagyon fontos, mert az árpa/malátából készült italok fogyasztása amúgy tilos – tehát whisky, sör, vodka és gin fogyasztása sem javasolt.  

via GIPHY

Amiket tehát a gluténmentes étrended mellett bátran fogyaszthatsz (persze mértékkel!):

  • bor
  • borpárlat, konyak
  • borpálinka, brandy 
  • pezsgő
  • pálinka
  • szaké
  • törkölypálinka / grappa
  • ouzo
  • tequila
  • rum
  • vermut
  • cider

Egészségedre! :) 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása