Winelovers

Villány leghosszabb pincerendszere kinyitja kapuit

Jön a Teleki Piknik!

2019. április 15. - Winelovers

teleki_csanyi_borzsongas.jpg

Mindig is izgalommal töltött el, ha egy föld alatti pincébe, netán pincerendszerbe léphettem. Az eddigi leghosszabb underground folyosó, amin végigsétáltam, Champagne egyik pezsgőpincéjében volt, azt hiszem a Taittanger-nál. Sok millió palack champagne pihent ott a sok ezer méteres pincerendszerben. És most találtam itthon egy hasonlót. 

A Villányi-hegység keleti nyúlványának tövében, Villány város szélén helyezkedik el a Csányi Pincészet hatalmas, felújított borászati üzeme, a korábbi Villányi Borászati Rt. telephelye. A kívülről csilli-villi és igencsak modern épületben rengeteg ember dolgozik azon, hogy az évi két millió palack, kiváló minőségű villányi bor elkészülhessen. Azt viszont kevesen tudják, hogy a borvidék leghatalmasabb pincerendszerét rejti a lankák lábánál megépült feldolgozó.

foepulet.jpg

A Teleki hagyaték

Aki szereti a bort, biztosan találkozott már Teleki Zsigmond nevével. A Wikipédia jól össze is foglalja a lényeget hazánk talán legfontosabb növénynemesítőjéről: "kiemelkedő szőlőtermesztő, borász, a magyarországi alanynemesítés és a szőlő- és borkultúra megújítója". Képzett, tapasztalt és sokat látott szakember, aki ismerte például a filoxéra elleni védekezés módszereit is. Az általa előállított fajták több mint száz év alatt elkerültek a világ számos szőlőtermelő országába, értéküket gyorsan felfedezték, és a mai napig is használják ezeket. 

Teleki Zsigmond volt az, aki anno Villányban megvásárolta a mai Csányi Pincészetet, amikor az alanytelep mellett borászkodni kezdett. A pince az 1800-as évek közepén épült, eredetileg pezsgőpincészetnek, ma viszont legdélebbi borvidékünk kiváló vörösborai érlelődnek itt, 

egy az oldalágakkal együtt összesen 1000 méter hosszú bejárható pincerendszerben, amely tudomásunk szerint jelenleg a leghosszabb Villányban. 

 

hordo_3.jpg

>>> A 10k futásról, amelyet a világ leghosszabb pincéjében rendeztek, ITT írtunk. 

A föld alatt 20-40 méterrel megbújó folyosók, ágak régi neveit használják ma is: 

  • Vörös ászok: régen a gazdaságnak több tulajdonosa volt, ezt a pincerészt a birtokosa reprezentációs céllal, főként vörösboros hordókkal rendezte be. Az 1800-as évek végén épült külön pincerészként, amit a II. Világháború után összekötöttek a Bank ászok nevű különálló ággal. 
  • Érlelő: a lassan fogyó, jó minőségű tételek palackos tárolására kialakított pincerész
  • Múzeum rész: a kiemelkedő évjáratokból félretett tételek tárolására alakították ki
  • Elit múzeum: azzal a céllal hozták létre, hogy a VIP vendégeknek lehetőséget nyújtsanak a pincében kóstolásra, illetve legyen alkalmas hely bizonyos tételek reprezentatív bemutatására
  • Bank ászok: régen volt egy kijárata a villányi posta bank mellett
  • Fehér ászok: a fehér borokat tárolták az ezen a részen elhelyezett hordókban, az 1970-es években alakították ki. 

+ 1 érdekesség, ami miatt megéri lemenni a föld alá: található a pincében egy borászat-történeti kuriózum is, Fortuna a neve. A kóracéltartályok elődje volt, egy speciális csempével bélelt tartály az 1910-es évekből, vagyis már akkor is volt lehetőség friss, gyümölcsös borok készítésére. 

tp_hangulat2_1500.jpg

Ha élőben is megnéznéd mindezt, akkor van egy jó tippünk számodra. Május 4-én ugyanis a Csányi Pincészet kertjébe költözik a borvidék legnagyobb tavaszi programsorozata, a Borzsongás! (Részletek IDE kattintva elérhetők!) A programok között szerepel például egy jó kis kincskeresés, amikor felpattanhatunk a Roburra, hogy azzal járjuk be a dűlőket Teleki ajándékok után kutatva. Lesz ezen kívül lehetőség belebújni a borászok bőrébe, és saját, egyedi címkével ellátott házasításunkat elkészíteni. A Teleki borok mellett koktélokat is fogyaszthatunk, plusz ínycsiklandó hamburgereket és hot-dogokat. Aznap este 18 órától Dombóvári István is fellép, 19:30-tól pedig Dallos Bogi adja elő gigaslágerét, a We All-t. Ja igen, és a lényeg, hogy ezen a napon te is felfedezheted Villány leghosszabb, titkos történetekkel teli pincerendszerét! :O

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása