Winelovers

Ha lenne dorne-i bor, olyan lenne, mint a bordeaux-i merlot

#WineIsComing

2019. május 06. - Winelovers

dornishwine.jpg

A sorozat legnagyobb fanatikusai között szerencsére borász is szerepel. Ráadásul francia, egyenesen Bordeaux-ból. Folytassuk?

Címlapfotó: Vignobles Bardet

Sötét, mint a vér, és édes, mint a bosszú

– ilyen bort keresett a francia rajongó, Thibault Bardet, mert pontosan ilyen a Hét Királyság nemesei által legjobbnak kikiáltott bor. Ritkán is megy le epizód borozós jelenet nélkül (legnagyobb örömünkre), pláne, ha Tyrion Lannister is szerepel benne. 

A fiatal Thibault egyébként a Vignobles Bardet Borászat tulajdonosa (Bordeaux, Saint-Emilion), és az ötlet már 2016-ban kipattant a fejéből. A cél nem a tökéletes bordeaux-i bor elkészítése volt, hanem egy olyan boré, amilyet Tyrion is előszeretettel fogyaszt, hiszen milyen szuper lenne már megkóstolni egy "valódi" dorne-i bort! Thibault pedig megalkotta. 

vingot.jpg

Kétféle verzió is született, a következő nevekkel: a "Dornish Wine" és a "The Imp's Delight". A létrejöttüket persze komoly kutatómunka előzte meg, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán létezik-e a sorozatbelihez hasonló stílusú bor. 

>>> 2017-ben egyébként megjelent már egy borcsalád, amit az HBO-val közösen dobott piacra egy kaliforniai borászat, erről bővebben ITT írtunk. 

"A sorozatban sajnos kevés szó esik a borról, ám George R.R. Martin könyveiben annál több. Úgyhogy fogtam magam, és kimásoltam mindent szövegrészt, ami a borra utalt. Összesen 40 oldalnyi anyag gyűlt össze róla" – 

mesélte a 29 éves borász a The Local magazinnak. Ezután édesapjával, Philippe Bardet-val (aki egyben a pincészet főborásza) konzultálva megállapították, hogy az említett bor bizonyosan roppant gyümölcsös, nagyon intenzív aromákkal bír, mélyvörös színű, erőteljes, a hordós érlelés jegyeivel finoman díszített. Pontosan ilyen egy bordeaux-i 100% merlot is. 

Mivel Dorne időjárása igencsak száraz, ezért egy homokos talajú területről szüretelt merlot került a "The Imp's Delight"-ba, míg a "Dornish Wine" Castillon Cotes de Bordeaux AOC területeiről származik. A telt és koncentrált íz elérése érdekében a legkisebb bogyójú fürtöket használják a borkészítés során, a tétel természetesen fahordós érlelést kap, hogy a sorozatban idézett középkori stílust így idézzék fel. A palackok lezárása pedig stílusosan viasszal történt.

Nézd meg ebben az angol nyelvű videóban, hogy hogyan születtek ezek a borok: 

Dornish wine from Vignobles Bardet on Vimeo.

További érdekesség, hogy a "The Imp's Delight" egyáltalán nem tartalmaz ként, így egy nagyon intenzív lila árnyalat és egy még mélyebb, merészebb ízvilág tud kibontakozni. A tökéletesség jegyében a címkén is visszaköszönnek a történet legfontosabb elemei: kerek, mint egy pajzs és található rajta oroszlánfej, akárcsak a Lannister ház címerén. 

Az összesen 15 ezer palack bor Thibault szerint pikpak el fog fogyni (már sok el is fogyott), de mielőtt ez bekövetkezne, mindenképpen tervez küldeni belőlük a sorozat szerzőjének és főszereplőinek. Egy palack ára 17 euró ("Dornish Wine") illetve 29 euró ("The Imp's Delight").

Azt még nem tudjuk, a nyolc éve futó sorozat mai részében lesz-e borozás, azt viszont igen, hogy mi is nagy örömmel bontanánk meg egyet a fenti borok közül, ennél komolyabb sorozat-élményt amúgy is nehezen tudunk elképzelni.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása