Winelovers

Az évszázad pezsgőszállítmányát találták meg 100 méterrel a víz alatt

Lemerülnél érte?

2019. május 13. - Winelovers

wreck_ch.jpg

Sok palack tört el, de még annál is több maradt érintetlen. Te megkóstolnád a 101 éves italokat?

Címlapfotó: cornwalllive.com

Igencsak szokatlan vízalatti expedíciót terveznek a dél-angliai Cornwall partjainál, mégpedig azért, hogy felszínre hozzák azokat a borokat és pezsgőket, amik 100 éve pihennek a hullámok alatt.

Még az I. Világháború alatt torpedózták meg német hajók azt a szállítmányt, ami Bordeaux-ból indult Anglia felé és rengeteg bort valamint jófajta pezsgőt tartalmazott. A rakomány sosem ért célba, az értékes áru 1918 óta fekszik a tenger fenekén a hajóval együtt, de úgy tűnik, hamarosan végre felszínre hozzák. 

via GIPHY

A szakértők által az évszázad egyik legjelentősebb felfedezésének kikiáltott eset nem csak számukra különösen értékes (és érdekes), hanem nekünk borimádóknak is, ezért az illetékesek úgy döntöttek, hogy a felszínre hozatalban egy szerencsés civil is részt vehet. Miután sikerült bemérni a hajó pontos helyzetét, az első búvárcsapat meg is kezdte a felderítést, amelynek során megállapították, a merüléskor megtalált palackoknál még jóval több lesz a roncsok belsejében, 

köztük rengeteg bordeuax-i bor, brandy és még több champagne. 

via GIPHY

A borszakértők azért is bizakodók, mert a szerencsés környezeti körülmények miatt – a napfénytől védett helyen, hűvösben pihentek a palackok – nagy eséllyel még mindig ihatók a borok és pezsgők is!

Hamarosan kezdetét veszi az expedíció következő szakasza, ekkor már komolyabb tengeralattjárókkal és egyéb víz alatti eszközökkel ereszkednek alá, hogy felmérjék a terepet. A folyamat végén pedig, amikor megindul a tényleges mentés, vagyis a palackok felszínre hozatala, egy szerencsés civil is jelen lehet, egy teljes hétig kap betekintést a feltérképezés majd mentési művelet folyamataiba, emellett szállást, étkezést és helikopteres szállítást is biztosít neki a Cookson Adventures. 

Te bevállalnád a részvételt?

wreck.jpg

Ide kéne lemerülnöd. Fotó: dailymail.co.uk

Régis D. Gougeon, a Burgundiai Egyetem Szőlő és Borászati Intézetének vezetője elmondta: "Nincs kétség afelől, hogy ez a felfedezés hatalmas jelentőséggel bír, mivel még sosem találtunk ilyen mennyiségű és ilyen korú bor és champagne készletet a víz alatt. Ez egy rendkívül fontos kutatás lesz az egész világ számára."

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása