Winelovers

Rendhagyó karácsonyi ajándékötletek borkedvelőknek

Nem csak kóstolással tanulhatsz a borokról

2019. november 20. - piskor.fanni

img_20191120_110649_1.jpgKarácsonyhoz közeledve talán az egyik legnehezebb feladat, hogy megtaláld a tökéletes ajándékot szeretteid számára.

A borral való ismerkedésnek a kóstolás mellett a szakirodalom olvasása is szerves része, ezért szeretnénk bemutatni nektek a Borkollégium kínálatában található tankönyveket, útikalauzokat, nemzetközi könyveket, amelyek segítségével jobban megismerhetjük a borok világát. 

Dr. Mészáros Gabriella – Dr. Rohály Gábor: Bevezetés a borkóstolásba
jegyzet.jpg

64 oldal, 2.490 Ft, Borkollégium

A Bevezetés a borkóstolásba tanfolyam hivatalos tankönyve, amely az éppen borral ismerkedők számára nyújt segítséget az alapvető borstílusok, magyar borvidékek, bor-étel párosítások tengerén. A füzet felsorolja azokat az előkészületeket, tárgyi és környezeti feltételeket, amik az eredményes és élményt nyújtó kóstoláshoz szükségesek.

Dr. Mészáros Gabriella – Nagymarosy András – Dr. Rohály Gábor: Borkollégium Bortankönyv 1. Alapfok
btk1.jpg

340 oldal, 9.500 Ft, Borkollégium

A Bortankönyv sorozat első része az alapvető borkóstolási ismereteket, a szőlőtermesztés és borkészítés alapjait, a bor és gasztronómia kapcsolatát, valamint a Kárpát-medence borvidékeit és szőlőfajtáit helyezi előtérbe.Kiderül belőle, mit jelent a bor esetében az egyensúly, és hogy egyes kémiai összetevők miként befolyásolhatják a borok ízvilágát. A Kárpát-Medence borvidékeinek történeti áttekintése és éghajlati adottságai mellett jellemző szőlőfajtákat és a meghatározó pincészeteket is megismerhetjük.

Dr. Mészáros Gabriella – Sánta Zoltán: Bortankönyv, a világ borai
btk.jpg

632 oldal, 11.500 Ft, Borkollégium

„A Bortankönyvről annyit, hogy könyv ez a javából. Ami tudást a világban a földről, szőlőről, napsugárról, szélről, csapadékról és évjáratról írtak, azt itt nagy jártassággal és tapasztalattal rendbe szedték” – olvasható a könyv előszavában Szepsy István tokaji borász tollából. A Bortankönyv sorozat 2. részének középpontjában valóban az egész világ áll. Ez az első tankönyv a Magyarországon kívüli borvilágról, ami magyar szerzők munkája, vagyis hazai szemüvegen keresztül vizsgálja a borvidékeket, borokat.

Ripka Gergely: Tokaj Kalauz – Tokaj Guide 2019
tokaj_guide.jpg

528 oldal, 4999 Ft, Scolar Kiadó

Ripka Gergely kétnyelvű könyve immár harmadik alkalommal mutatja be Tokaj-Hegyalja rejtett ékköveit.
A leghíresebb történelmi borvidékünk kiemelkedő borászatai mellett ismerteti a környék látványosságait. Olyan évjárat-értékelőt, település- és dűlőtérképeket találunk a könyvben, ami segíti a turisztikai célpontok megtalálását, illetve hogy az olvasók még jobban elmélyüljenek a borvidék csodáiban.

Dr. Mészáros Gabriella – Ambrus Lajos – Dr. Rohály Gábor: Terra Benedicta – Áldott föld…
terra.jpg

256 oldal, 8.900 Ft, Akó Kiadó

Idén jelent meg Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója által szerkesztett és teljes egészében átdolgozott második kiadása a magyar nyelvű kötetnek. A könyv a Kárpát-medence hazai és határon túli borvidékeire helyezi a hangsúlyt egy kis borászati technológiával, jellemző szőlőfajtákkal, borkóstolás alapjaival kiegészítve.

Akik idegen nyelvű könyvet keresnek, nekik is van egy jó hírünk, hiszen 2017. decemberében jelent meg a Terra Benedicta szintén angol nyelven átdolgozva.

Angol nyelvű könyvek:

Fiona Morrison MW – 10 Great Wine Families (a tour through Europe)
10great_1.jpg

296 oldal, 9.900 Ft, Academie Du Vin Library

Fiona Morrison (aki maga is a kontinens egyik első számú borkészítő családjának a tagja) kalauzolja olvasóit Európa 10 legismertebb, legkitűnőbb családi borászatában.A könyv lapjain keresztül ismerteti a családokra jellemző borkészítési technológiákat, bemutatja, milyen nehéz döntéseket kellett meghozniuk, hogyan néznek szembe a klímaváltozással, milyen trendek jellemzik jelenleg az adott régiót, és milyen marketing fogásokat alkalmaznak a mindennapokban. Olyan sikeres családi borászatokról van szó, mint Frescobaldi, Gaja, Niepoort, Emmerich Knoll, Famille Perrin, Famille Torres, Famille Thienport, Descendientes de J Palacios, Egon Müller,Liger-Belair.

 

Michael Broadbent- Wine tasting
winetasting.jpg

160 oldal, 9.900 Ft, Academie Du Vin Library

Az író 1968-ban publikált először hihetetlenül strukturált megközelítéssel a modern borkóstolás alapjairól. A könyv 50 év alatt mit sem vesztett aktualitásából, hiszen Michael Broadbent olyan szakmai alapművet hozott létre, amely nemcsak segítséget nyújt a borkóstoláshoz, de a legújabb kiadásában többnyelvű szakszótárral, alapfogalom magyarázatokkal, friss évjárati és regionális információkkal látja el olvasóit.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása