Winelovers

5 Must-have bor Mikulásra

Nem csak a forralt bor jó a hideg estéken

2019. november 22. - piskor.fanni

karacsony_kandallo_vorosbor_istock-618731826.jpgPontosan két hét múlva itt a mikulás, és nem tudod mivel lepd meg borkedvelő szeretteidet?

Összegyűjtöttem néhány bort nektek, amikkel nem lőhettek mellé, hiszen mindenki megtalálhatja a másik számára kedvezőt. Legyen szó citrusos, könnyed fehérborról, vagy esetleg egy érleltebb furmintról. De ne feledkezzünk meg a könnyű, gyümölcsös vagy éppen nehezebb, testesebb vörösborokról sem..

 

Fehérborok szerelmeseinek egy különleges móri ezerjót vagy egy tokaji furmintot javasolnék.

 

Paulus – Gold Ezerjó 2017

5fd4a-gold-ezerjo.jpg

Az Ezerjó-t a XX. században hatalmas területeken termesztették, mára azonban inkább Mórhoz kötődik. Savakban gazdag, jó cukorgyűjtő, gyümölcsös, mégis fanyar, vegetális, gyógynövényes ízeket idézhet elő. Élénk szalmasárga színű, citrusos, almás, körtés jegyek mellett friss vegetális fűszeresség jellemzi. Ez a bor a tökéletes példája annak, hogyan kell a régi hungarikum fajtákat újjáéleszteni.

 

Zsirai- Tokaji Furmint 2016

2019-03-07-tokai-furmit-2015-nagy.jpg

Tokaj kitűnő dűlőiből (Mád Úrágya, Rátka Padihegy, Tarcal Előhegy, Tállya Patócs és Bohomály) szelektált tételekből alkották meg ezt a csodát. Köves, barackos, citrusos jegyek, üde, ropogós savszerkezet vezeti át az ízvilágot egy ásványos, sós karakterbe, amely a termőterületek jellemzője Tokajban.

 

Ha már vörösboroké a terep..

 

Polgár Pince- Redy 2018

15486.jpg

Könnyű vörösborokat általában mindenki szereti. A Polgár Pince- Redy 2018 tétele csodaszép rubin színnel, pirosbogyós gyümölcsökkel, cseresznyével, meggyel, szilvával vár, ha egy pohárba kerül. Összetételét tekintve portugieser, merlot, kadarka, kékfrankos házasítása, amely kifejezetten könnyed, gyümölcsös, így nagyon trendi tétellé vált. Jól passzol baráti beszélgetésekhez, vagy akár egy könnyed vacsorához.

 

Fekete Borpince - Kadarka 2015
14720.jpg

Egy kicsit nehezebb vizekre evezve a Fekete Borpince - Kadarka 2015-ös tétele kitűnő választás lehet, ha egy kicsit testesebb tételre vágysz. A  bor középpontjában a fűszeresség és a fekete bogyós gyümölcsök állnak. Kerek savakkal, finom hordóhasználattal, megnyerő érett aromákkal rendelkező elragadó bor a szekszárdi borvidékről.

Bodri - Szekszárdi Gurovica Merlot 2013

12097.jpg

Testes vörösbornak a Bodri - Szekszárdi Gurovica Merlot 2013 tételét javasolnám. Csodaszép rubin színnel, vibráló piros bogyós és érett fekete bogyós aszalt gyümölcsökkel, szép hordóhasználattal egy mérhetetlenül elegáns tétel, ami még évtizedekig érlelhető.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása