Winelovers

Kimondhatatlan nevű itallal koccintanak idén az Oscar Gálán

Lerántjuk a leplet

2020. február 05. - piskor.fanni

az_oscar_champagne-a.jpgAz Oscar-gála szervezői már hatodik éve az egyik leghíresebb francia champagne-házat választják az esemény ünnepi italának, ami nem más, mint a Piper-Heidsieck.

A Heidsieck und Co. champagne-házat a Németországból elszármazott Florens-Louis Heidsieck alapította 1785-ben. 1839-ben toldották hozzá a családhoz tartozó, remek üzleti érzékkel bíró francia Henri-Guillaume Piper vezetéknevét, akinek szintén sokat köszönhetett a vállalkozás. Talán emiatt is sok internetes fórumon folyik a vita arról, hogy is kell helyesen kiejteni a pezsgőház nevét (különböző változatok itt, itt és itt).

Egy azonban bizonyos: pályájuk a mai napig töretlenül ível felfelé. A Piper-Heidsieck champagne-ház pezsgője már 1933-ban feltűnt a filmvásznakon a Stan és Pan sorozatban, majd Marilyn Monroe is ódákat zengett az italról. Ezt követően 1993-tól a cannes-i filmfesztivál hivatalos partnere lett, és olyan filmekben is megjelenhetett, mint a Bad Boys, az Úriemberek, a Last Christmas vagy a Macskák.

A február 10-i, sorrendben 92. Oscar-gálára egy limitált kiadású tétellel készülnek. A híres „piros címkés” Cuvée Brut új megjelenése egy igazi időutazás, hiszen a kibontásra kerülő palackok címkéjét az alkoholtilalom 100. évfordulója ihlette. A jelenlegi design az akkori forgalomban lévő champagne palackok tökéletes másolata, ráadásul a 20-as évek stílusához méltó faládákat is tervezett a ház.

 „Az 1920-as években a csempészek szállították a Piper-Heidsieck palackokat az Egyesült Államokba, hogy New York szerte speakeasy bárokban szolgálhassák fel. Ma ugyanezt a champagne-t élvezhetik Hollywood legnagyobb sztárjai az év legnagyobb díjátadóján” – mutatta be az új különkiadást Benoit Collard vezérigazgató.

Mégis mi lesz a menü?

 

Wolfgang Puck, a gála sztárséfje a környezettudatos életmódra kívánja felhívni az emberek figyelmét, így kizárólag növényi alapanyagokból készíti el az Oscar-jelöltek ebédmenüjét, és a gála előtt a Dolby Színházban is vegán falatok várják a jelölteket.

A díjátadót követően a bál fogásainak 70%-át szintén növényi alapú összetevők határozzák meg, azonban a főételnél a vegán ételek mellett, hús, illetve halétel opció is elérhető lesz majd.

 

Öt érdekesség az Oscar champagne-áról

  • Piper-Heidsieck az évszázad legtöbbet díjazott champagne-háza.
  • A ház signature pezsgője, a Cuvée Brut tökéletesen bemutatja, mitől lett a Champagne világhírű. Százféle alapborból házasítják, eltérő évjáratokból és területekről három szőlőfajtából. Így minden évben kivételes minőségben és a házra jellemző stílusban készülhet el.
  • Pinot noir dominál benne, amely gyümölcsösséggel és eleganciával ajándékozza meg a tételt.
  • Pincemesterük, Émilien Boutillat pincemester a fenntartható szőlőművelés érdekében mellőzi a rovarirtók használatát és a tervek szerint a 2020-tól elhagyja a gyomirtók alkalmazását is.

 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása