Winelovers

Milyen bort válasszak? Útikalauz a borospolchoz kezdőknek

Nulla ismerettel is le tudod nyűgözni magadat és a borértő barátaidat

2020. május 12. - Winelovers

borvalasztas_uzletben_istock-492665396.jpg

Bár az ízlés nem vita tárgya, mégis sokszor találkozni a boltban olyan vásárlókkal, akik szó szerint izzadnak, mert nem tudják, hogy hová nyúljanak a borospolcon. Közéjük tartozol? Segítünk!

Szerző: Kis Hajnalka

Veled is előfodrult már, hogy nem volt jobb ötleted, mint bort vásárolni ajándékba, vagy egy randin el akartál valakit kápráztatni, akiről tudtad, veled ellentétben szereti és ismeri a borokat?

Hidd el, anélkül is tudsz jól választani, hogy akár egyetlen pincészetet, borstílust, vagy szőlőfajtát ismernél, elég ha az alábbi a lépéseket betartod:

1. Koncentrálj először a fehér vagy rozé borokra

Az ember gyakorlással fejlesztheti a képességeit. Minden területen. Az ízlésünk is ilyen minta szerint bővíti a számára elfogadható és finom ízek tárházát. Ha hirtelen túlterheljük, akkor „izomláza” lesz és legközelebb elutasítja a fáradozást.

Mivel általában elmondható, hogy a világosabb árnyalatú, sőt zöldes fehérborok és a rozéborok édesebbek, frissítőbbek és kevésbé megterhelőek az ízlelőbimbók számára, javasolt eleinte ezekből választani (a hazai Irsai Olivér, cserszegi fűszeres vagy muskotály kiváló belépő borok).

Gyümölcsösek, illatosabbak, barátságosak. Nem lehet velük mellélőni.

2. Válassz alkalomhoz illően

Nem mindegy, hogy saját részre, vagy másoknak választasz. Az sem, hogy a bort főzésre vagy a vacsorát kísérő italnak szánod. Íme néhány kérdés, ami segíthet:

Társaságba készülsz? Ha egy egész társaságnak választasz, akkor vigyél egy üveg fehér- és vörösbort is. Ne válassz különleges bort, maradj egy átlagos üvegnél (vigyél olyat, amit több pincétől is találsz a polcon). Az ismertebb, kiegyensúlyozottabb és visszafogottabb ízek szélesebb rétegeknek tetszenek, és mellesleg gyakran kevesebbe is kerülnek.

A bor egyedül vagy koktél részeként kerül a pohárba? Ha egy nyári Sangriához keresel alapanyagot, akkor ne törd magad, hogy „kis hordóban érlelt, áttörhetetlenül sötét, mogyoró utóízű vörösbort” találj, erre a célra egy olcsóbb, közepes alkoholtartalmú üveg vörösbor vagy rozé is megteszi. Ha viszont egy bizonyos ételt vagy ízt szeretnél kísérni, netalán kiemelni a borral, akkor érdemes olyan üzletbe betérni, ahol szakértők segítenek a választásban. Ha nincs időd vagy kedved az előzetes kutatáshoz, akkor itt egy aranyszabály: fehér húshoz fehérbor, vörös húshoz vörösbor dukál. Persze rengeteg kivétel erősíti meg ezt a szabályt, de ha most választasz először, akkor bízhatsz benne!

3. Segít a címke

A címkén számodra pont az a fontos, ami nem olyan feltűnő. A bor fantázianeve, a rajz vagy a betűtípus most nem érdekes.

Téged az üveg hátoldalán olvasható információk érdekelnek: az, hogy milyen illatokat és ízeket találsz az üvegben, a szőlőfajta, hogy később tudd, hogy mi tetszett (vagy éppen nem tetszett) és a térfogatszázalékban megadott alkoholmennyiség.

Ez utóbbinál azt tartjuk, a 12,5% lehet egy választóvonal: az alatt még étel nélkül is kibírsz egy-két pohárral, afölött légy óvatos! Az illatokról és ízekről egyedül is megítélheted, hogy szereted-e őket. Rendszerint a többi italban vagy ételben kedvelt ízek a borokban is ismerősen és pozitívan köszöntenek ránk, így, ha szereted a barackot vagy a grapefruitot, akkor nyugodtan válassz olyan bort, ami a citrusfélék világával kecsegtet.

4. Ne foglalkozz az évjáratokkal

A profi borismerők és a filmek sokat beszélnek ilyen-meg-olyan évjáratokról. A számok, vagyis a dátumok egyértelmű földjére menekülve jó ötletnek tűnhet ilyen adatok alapján bort választani. Hidd el, valójában csak megnehezíted vele a dolgod.

Vannak olyan borok, amelyek idővel érnek az üvegben, de általánosan elfogadott gyakorlat, hogy a terméket fogyasztható állapotban dobják piacra, amikor már teljességükben élvezhetők.

A folyamatos termelés miatt minden borász célja az, hogy a boraik már teljes pompájukban kerüljenek a polcokra, és a termék a vásárló további erőfeszítése nélkül élvezhető legyen, már a vásárlás pillanatában is.

5. Az ár nem minden

Hozzászoktunk, hogy ár alapján ítéljük meg egy termék minőségét. Az engedményes borokra azért nem kell úgy tekinteni, mint a lejárt szavatosságú tejre. Szezon után sok bor engedményesen is megvásárolható – fehér- és rozéborok például melegben kapósabbak, így ősszel, amikor a kereskedő már az új szezonra készül, vagy mert új évjárat érkezik, az idei borokat le fogja értékelni.

Semmi okod azt feltételezni, hogy a leértékelt bor rosszabb minőségű.

Ezek kiárusítások kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy olcsóbban vásárolj be, ismeretlen borokat is felfedezz. És ne feledd a korábbi potokban leírtakat: az ízeket és illatokat, valamint az alkalmat tartsd szem előtt, az ár maradjon másodlagos szempont.

6. Parafadugó vs. csavaros kupak

Tévhit, hogy csavaros kupakot csak olcsó lőrékre tesznek.

Csavaros kupakja van többek között sok olyan bornak is, amelyet a palackozás évében érdemes meginni az eleven, frissítő ízük élvezetéhez. És ugye, hogy mennyivel könnyebb egy ilyen üveg bort piknik vagy szabadtéri mozilátogatás közben visszazárni, és a maradékot hazavinni?

7. Ne bízz a memóriádban

Ha ezt a tanácsot megfogadod, akkor egyetlen egy alkalommal leszel csak mély vízben a vásárlás előtt: a legelső alkalommal. Ezt követően bízhatsz a feljegyzéseidben. Írd fel egy-két szóval, hogy tetszett-e a megvásárolt bor és írd le a véleményedet megalapozó okokat. Emlékszel még a bevezető mondatra? Az ízlés nem vita tárgya. Ne próbálj hát másnak tetszeni a jegyzeteiddel, a saját ízlésedről készítsd egyéni jegyzeteket! Érdemes az első pohár első két kortya után felírni, amit érzel. Az ízlelőbimbók hamar eltompulnak, különösen eleinte. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni.

Be is fotózhatod telefonoddal az üveget.

Ezután elegendő a képhez jegyzetként annyit írnod: „Muskotály. Ízlett. Frissítő, finom. Barátokkal, kaja nélkül.” Ha feltöltöd ezeket egy mappába, akkor egy tavasz után már rendszerezhető katalógusod lesz, amit bármikor újra felkereshetsz, akár a következő vásárlás közben is. Mellesleg érdemes a rossz élményeket is feljegyezni, így kétszer nem tévedsz.

8. Ne ragadj le

Szokták mondani, hogy a kisgyerek nem azért nem eszik salátalevelet, mert nem szereti, hanem azért, mert az édesanyja egy idő után nem kínálja vele. Vedd úgy, hogy a borospolc előtt te egyszerre vagy az édesanya és a gyerek is. Légy fegyelmezett, mindig nyúlj egy kicsit távolabbra, de ne igyekezz. Ha most léptél be a borok világába, ne terheld túl magad.

Ugyanazt a bort többször is megveheted egymás után.

Sőt, akár később is visszatérhetsz hozzá, de persze azért ne zárd ki az újabb ízek és illatok megismerésének lehetőségét is.

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása