Winelovers

Milyen a jó dugóhúzó? Milyet érdemes vásárolni?

Típusok, tanácsok, tippek

2020. szeptember 15. - Winelovers

gettyimages-469234826-612x612.jpg

Rengeteg különböző elven működő dugóhóval találkozni a boltok polcain. Több tényezőtől is függ, hogy neked melyik a legmegfelelőbb közülük. Segítünk választani!

Szerző: Kis Hajnalka

 

Dugóhúzó parafadugóval lezárt palackok felnyitásához szükséges, amelyek nyaka körül fém szigetelőfólia van. Három dolgot kell tudjanak:

  1. felvágni a palack nyakára erősített fóliát
  2. beletekerni a dugóba egy fémspirált
  3. épségben kihúzni a dugót

Hat különböző dugóhúzó működési elvét és alkalmasságát vizsgáltuk meg a fent említett szempontok szerint, hogy magatok vonhassátok le a következtetést, mire is van szükségetek

1. Dugóhúzó fanyéllel

Kétségtelenül nagyon költséghatékony  és kompakt, bár zsebre dugni nem érdemes, mert nem összehajtható. Kiválóan alkalmas a második számú feladatra, de nehézkes körbevágni vele a fóliát anélkül, hogy ne nyúlnánk a spirálhoz, amin nincs nagyon kényelmes fogás és a dugó kihúzása is csak úgy sikerül, ha az üveget valamibe beszorítjuk, mondjuk a lábunk közé vagy a hónunk alá.

antique-wooden-corkscrew-1900.jpg

Fotó: www.alchemylivinginc.com

 

2. Egylépcsős pincérnyitó, vagy drekó

Szintén kompakt, összecsukható, a pincér is a zsebéből szokta előhúzni és oda is csapja vissza a bontás után. A kis késsel könnyen körülvágható és leszedhető a fólia, ezután használható a spirál, és amikor teljesen belecsavartuk a dugóba, akkor az üveg szájára támasztott horognak köszönhetőek már kifejthetjük a szükséges ellenerőt ahhoz, hogy a dugót ki is húzzuk.

Attól jó egy ilyen, ha a spirál és a horog távolsága pontosan meg van tervezve. Ez ugyanis a dugóHÚZÁS alapja, hogy a horog simán beakadjon az üveg szájába, és ne kelljen kicsit kijjebb vagy még beljebb csavarni a spirált. Létezik drekó, amelyiken a horog olyan szerencsétlen kialakítású, hogy egyáltalán nem lehet megtalálni azt a helyzetet, amelyben a horog végre beakadna, és az üveget megint a hónunk alá, vagy a térdünk közé kell illeszteni, hogy kihúzzuk a dugót. Nem bennetek van hát a hiba, amikor egy ilyet nem tudtok használni. A dugóhúzók batmobilja ilyen modell alapján készült, a neve Code38. Minden méretet és minden alapanyagot úgy választottak ki, hogy adott esetben akár napi 50-60 üveg kinyitása se okozzon gondot, a felhasználó elégedett legyen, ujjfájdalmak nélkül tudja használni, és az eszköz ne törjön szét két üveg bontása között.

c65b168d7e2b892bea7f772fb9670ad3_800x.jpg

Fotó: lincolnparkemporium.com

 

3. Kétlépcsős pincérnyitó

Ez olyan, mint az előző, csak két, egymáshoz illesztett horoggal. A horgok gyakran csuklósan elmozdulnak, hogy a beakasztás könnyebben menjen. Először a spirálhoz közelebbi horgot akasztjuk a dugóba és a dugót ebben a helyzetben húzzuk ki egy kicsit, majd félig kihúzott dugóval a második horgot illesztjük az üveg nyakára, és teljesen kihúzzuk a dugót. Kiválóan működik.

Ezzel be is fejezhetnénk az ismertetőt, mert elértünk egy olyan szintre, ahol mind a három feladatot elvégeztük, és bónuszként az eszköz kényelmesen elfér a zsebünkben, de nem lenne ember az ember, ha itt felhagyott volna új megoldások feltalálásával.

2034866_01i_0715_s.jpg

Fotó: www.surlatable.com

 

4. Szárnyas dugóhúzó

Többféle változata is ismert, sima fém, vagy guminyeles, hogy még véletlenül se csússzon meg az ujjunk rajta. A működési elve, hogy miután valahogy felvágtuk és leszedtük a fóliát az üvegről, az üveg nyakára illesztjük és ráfogjuk a dugóhúzót és elkezdjük behajtani a spirált a felső végén lévő, gyakran sörnyitónak kialakított véggel. A spirál a dugóba menet mechanikusan felemeli a két szárnyat, mintha egy balerina piruettezne előttünk. Amikor teljesen behajtottuk a spirált, akkor a dugóhúzó szilárdan áll az üvegen, el lehet engedni, és ekkor a két szárny együttes lenyomásával ki lehet emelni a dugót. Vásárláskor érdemes odafigyelni rá, hogy a spirálja elég hosszú legyen, ezek a modellek gyakran úgy véreznek el attrakció közben, hogy teljesen lenyomott karokkal a dugó még mindig vidáman – és szilárdan – az üvegben röhög rajtunk, és félig kihúzott dugóval már megint a hónunk alá vagy a térdünk közé kerül a palack, hirtelen azt sem tudja az ember, hogy mibe kapaszkodjon, hogy tovább húzza a dugót.

best-wing-wine-openers.jpg

Fotó: wineopenerbest.com

5. „Rabbit” bornyitó

Itt már komoly pénzekről beszélünk, úgymond elértük a luxuskategóriát (bár árban nem hiszem, hogy bármi is túlszárnyalja a Code38-at). Ez egy félkörben összefogott, két előre álló karból és egy felső karból áll, amelyikre a spirál van erősítve. A felső kar felfelé hajtása közben a spirál mozdulatlan, lefelé hajtás közben forog. Dugóhúzáshoz először felemeljük a felső kart, majd az előre álló karokkal közrefogjuk az üveget, és egyik kézzel összeszorítjuk a két kart, a másik kézzel pedig a felső kart lehajtva belemártjuk a folyamatosan forgó spirált a dugóba, majd felemeljük a felső kart, és a spirál ekkor kihúzza a dugót. A művelet egyszerű, az eszköz viszont viszonylag nagy és kényelmetlen tárolni. Készletben is árulják egyéb kütyükkel, kifejezetten karácsonyi ajándék stílusban. Érdemes ügyelni a minőségre, az olcsóbb változatok átka, hogy hónapok utáni használat után, szó szerint darabokra hullanak.

_a.jpg

Fotó: shopee.ph

Nem is a mi évszázadunk lenne, ha nem készült volt dugóhúzóból is elektromos változat. Ezen az elektromosság végez el minden eddig mechanikus műveletet, a mi dolgunk csak annyi, hogy merőlegesen és ERŐSEN rátartjuk az üveg nyakára, majd megnyomunk egy gombot, mire a spirál bemegy a dugóba, és újabb gombnyomásra kiemeli a dugót. Biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan megjelenik a bluetoothos változat is, amely az üveg felbontása után automatikusan fényképet készít a dugóról, és feltölti a bontás idejét, helyét és a bor nevét, évjáratát a dugóhúzó-felhőben bérelt tárhelyünkre.

Válogassatok kedvetekre, ne felejtsétek, hogy nincs nyertes termék, a lényeg, hogy a ti problémátokra legyen megoldás!

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünk.

süti beállítások módosítása