A nagy világfajták között találjuk a sauvignon blanc-t, kedveltségét határozott illat-, és íz anyagainak, illetve frissítő savainak köszönheti. Voltaképp a ropogós savgerince teszi ezt a fajtát az egyik leginkább ételbaráttá az asztali borok közül.
kép forrása: www.winefolly.com
szerző: Hajdú Ferenc
A sauvignon blanc az egyetlen olyan világfajta, amit az aromatikus fehérborok között tartanak számon, jellegzetes aromája a terroire-tól és a borkészítés módjától függően meglehetősen változatos. Bár a köztudatban inkább fajtatiszta vagy házasított száraz fehérborként él, azért a sauvignon blanc-ból készítenek zamatos desszertborokat is.
A sauvignon blanc többféle stílusban elkészíthető, attól függően, hogy milyen erjesztési és érlelési ejárásoknak vetik alá, hogy fajtaborként vagy házasításban használják-e, illetve a hordós érlelés kérdéseiben döntve.
- A hosszas (legalább 3–4 éves) fahordós érlelés nem válik előnyére, inkább az acéltartályos erjesztés és érlelés hozza ki belőle a fajtakaraktereket.
- A botritiszes aszusodáson átesett, valamint a kései szüretelésű sauvignon blanc valóban édes, összetett desszertborok készítésére alkalmasak.
- A könnyebb stílusú, száraz sauvignon blanc-t általában saválló acéltartályban erjesztik, és csak rövid ideig érlelik (ha egyáltalán érlelik).
- A könnyű stílusú változatra jellemző a könnyed, karcsú test friss, élénk savakkal; kemény, magas savtartalmú, egyértelmű és gyümölcsös.
- Ha gazdagabb stílusban készül - amit az Újvilágban olykor fumé blanc-nak is hívnak - gyakran fahordóban történik az erjesztés, illetve seprőn vagy néha tölgyfahordóban érlelik.
- A gazdagabb stílus ismertetőjegyei között szerepel, hogy a bor közepes testtel rendelkezik, gazdag, összetett, kerek, valamint megjelennek benne a fahordós érlelés aromái.
- A sauvignon blanc-t gyakran házasítják sémillonnal, hogy növeljék az összetettségét és tompítsák az oly jellemző kemény, éles savait. Ebben a stílusban a bordói fehérborokkal végezték az úttörő munkát.
A sauvignon blanc borainak jellemző aromavilága:
Gyümölcsös: zöldalma, sárgabarack, zöld citrom, citrom, zöld szilva, sárgadinnye, körte, grapefruit, ananász, egres, kiwi, papaya
Zöldnövényes, vegetális: vágott fű, zöld kaliforniai paprika, spárga, édeskömény, fűszernövények, citromfű, széna, szalma, vadvirágok
Ásványos: nedves homok, nedves kő, folyópart, ózon, friss eső
Kémiai/ vegyi: ammónia, amit néha egyszerűen csak macskapisinek is hívnak: "pipi du chat"
A desszert bornak készült sauvignon blanc méz, aszalt sárgabarack, őszibarack, szerecsendió és akár még a curry jegyeit is mutathatja; a nemes rothadásban aszúsodott szőlőt látott borban pedig ott lesz az utánozhatatlan földes él.
A legjobb sauvignon blanc-t termő helyek
- A franciaországi Bordeaux régió, azon belül is Graves és Entre-deux-Mers
- A franciaországi Loire-völgy régió, azon belül pedig: Pouilly-Fumé és Sancerre
- A kaliforniai Napa és Sonoma régiók
- Új-Zéland, azon belül is Marlboro régió
- Dél-Afrika, kimondottan pedig Stellenbosch
- Chile és Argentína hűvösebb régiói
- Ausztrália, elsősorban az Adelaide Hills régió
- Magyarország szinte minden borvidéken megtalálható, a legjobb borokat viszont az olyan magasabb mésztartalmú talajjal rendelkező, hűvösebb éghajlatú vidékek adják, mint Sopron, Neszmély, Etyek–Buda
Itt is olvashatsz még a Sauvignon Blanc fajtáról.
Étel párosítások - alapok
nyers kagyló-, és rákfélék (mint az osztriga, garnéla stb.)
mindenféle tengeri étel
csirke
savanyú szószok
paradicsomok
saláták és öntetek (vinaigrette-ek)
vegetáriánus ételek
avokádó
spárga
Étel párosítások - átvezetők
citrusfélék
édeskömény, kaliforniai paprika, padlizsán, cukkini
fűszernövények, gombák, fokhagyma
dijoni mustár
kapribogyó, zöld olajbogyó
sonka (prosciutto)
feta sajt, kecskesajtok