Winelovers

A balatoni versenylovak

2021. május 20. - Winelovers

 hesh_winefair_1502-22.jpg

Mindegyik borvidék más-más karaktert rejteget magában. Így van ez a magyar tengernél is, ami az egyik leghálásabb hely a borok számára. Hogyan lehet megfogni és a közösség számára is felfoghatóvá tenni ezt a különlegességet? Két konkrét kezdeményezést mutatunk be.

Kép: http://therealwinefair.com/

Szerző: Máll-Szabó Zita

 

Mitől különleges a magyar tenger?

Korábbi cikkeinkben már olvashattatok róla, hogy az egész Balaton környékén fellelhetőek a római kor emlékei, századokkal ezelőtt az akkori püspökségnek már kiterjedt szőlőbirtokai voltak ezen a vidéken, más források szerint feltehetőleg már az előtt is termesztettek szőlőt. Annak ellenére, hogy nincsenek látványos vulkánkitörések, Magyarországon, vulkanikus hegyek igenis vannak, a sajátos klímával pedig a szuper atmoszféra adott és az elegy dominál és a végeredményben is érvényesül, mikor a poharunkba szagolunk. Népszerűségét rendkívüli termékenysége mellett a megtalálható szőlőfajták sokasága adja.

Mit is találunk itt?

picture1.png

Forrás: https://boraszat.kormany.hu/download/5/55/91000/Balaton-felvidek_termekleiras_v1.pdf

 

Északi part mint régiós márka

Néhány szőlőfajta adta nedü a tömegbor kategóriába sorolódott az 1980-as évek végén, így a szakma és megítélése egyfajta válságot élt át. Szerencsére ez megszűnt az utóbbi időkben bekövetkező szemléletbeli és technológiai változásoknak köszönhetően. Világossá vált, hogy a terület a megfelelő művelésmód és technológia megválasztásával prémium minőségű borok készítésére is alkalmas, a vidék adta fehérborok pedig számtalan országos versenyeken söprik be a díjakat.

A balatoni borvidékeken például az Olaszrizlinggel társított fogalom, hiszen e területeken az ültetvények közel a felét ma is ez a fajta teszi ki.

BalatonBor

Hét évvel ezelőtt húsz ismert balatoni borász és híres vendéglátós megalapította a Balatoni kört. Tagjai között vannak cukrászdák, éttermek, borozók és borászatok melynek célja a balatoni borok, vendéglátóhelyek népszerűsítése, a versengés helyett pedig egymás ajánlása a jellemző.

A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek, a minőséget egy bírálóbizottság a nevezők által leadott minták segítségével ellenőrzi. A kezdeményezés összefoglalja a tóhoz tartozó 3 megyét és 6 borvidéket. Tagjai a minőségi borászat és gasztronómia nagykövetei.

A BalatonBorral célozták meg a régió márkaépítését.

Ez egy egységes régiós termék, ami kizárólag Olaszrizlingből készül, előre meghatározott közös arculati formában kerül kereskedelmi forgalomba: azonos a címke, dizájn, palack és csavarzár.

A termék mellett egy közösségi gondolkodást, összefogást jelképez a helyi borászatok körében.

Ha a BalatonBor címkéjére rápillantunk, csak közelről látszik, hogy a nagybetűs felirat alatt a termelő pincészet neve is megjelenik. Minden évben bírálattal döntik el, hogy mely tételek viselhetik a BalatonBor nevet. 

Komoly feltételekhez között, magas minőségű, tartalmas balatoni borokat várnak, elsősorban a helyi értékesítést megcélozva.

Ennek a marketingtevékenységét kiegészíti a kiadvány sorozat, amiben “Kóstold körbe a Balatont” jelszóval mutatkoznak be a résztvevők, ami szinte a Kör névjegyévé vált! Ez egyúttal a BalatonBor szlogenje is, tartalmát tekintve arra utal, hogy a Balatonkörül számos olyan település várja az utazót, ahol jobbnál jobb pincészeteket lehet felkeresni. Ha a tokaji bort leginkább a különleges események kapcsán, ünnepi alkalmakkor fogyasztjuk, akkor a balatoni bor az utazások, kirándulások társa. 

Most ezt kibővítve, egészen új, saját térképen mutatják be a tagok vendéglátóhelyeit, melyeket a Balaton legismertebb éttermei, pincészetei és cukrászdái között tartanak számon.

Az egységes termék jellemzői:

  • Alkoholtartalom 11,5-12,5 % vol között
  • Maradékcukor tartalom maximum 4 g/l
  • Ajánlott borkészítési technológia: reduktív
  • Friss, fajtajelleges aromák, kerülve az illatos fajtákra jellemző karaktert
  • Érlelés minimum 4 hónap (palackozás előtt)
  • Forgalomba hozatali kategória: Balaton OFJ 2017
  • Egységes arculat: burgundi palack, csavarzár, egyen címke, ahol csak a termelő neve a különbség

 Kereskedelemi paraméterek:

  • minimum 700 - maximum 7000 palack, amelyet minden pincészet a saját kereskedelmi rendszerében értékesít, megkötések nélkül

 A Balatoni Kör és a Rizling Generáció vállalja, hogy a márkanév használati díjat a termékkommunikációjára és marketingjére fordítja.

Csopaki kódex, a kőbe vésett oroszlán

Az olaszrizling fókuszú Csopaki kódex nem más mint szintén egy balatoni szakmai összefogás a méltán híres, minőségi bortermelés jegyében. A régi időkben Csopakon élt nemesség középkori pecsétjét, később pedig a község hivatalos címerévé vált kétfarkú oroszlánt örökölte meg a Kódex, amit a logóján láthatunk.

A helyi termelők 2012-ben közös szabályrendszerben készítési kritériumokat fogalmaztak meg a csopaki olaszrizling kiemelése, illetve a kistérség borászati, szőlészeti hagyományainak ápolása érdekében. Csopak borászati kultúrájának megőrzését és minőségének fenntartását szolgálja, ami egyúttal egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer is.

A Csopaki Kódex négy alapelvre épül:

  • A borok Csopak, Alsóörs, Felsőörs, Lovas és Paloznak település 26 első osztályú dűlőjéből és azok aldűlőjiből származhatnak.
  • Tisztán Olaszrizlingből készülhet.
  • 5 évnél idősebb tőke, egy dűlő termése, meghatározott tőkeszám, természetes művelés, adalékmentes és módosítás nélküli összetétel.
  • A Kódex borok értékeinek szabályozása: 1,5 kg tőketerhelés, 40 hl/ha, min. 5,5 g/l sav, maximum 4 g/l cukor, 12-13 % alkohol, terroir jelleg megtartása, ásványos íz.

A védjegy megszerzése nem is olyan egyszerű feladat, mind a területnek, mind bornak egy komplex ellenőrzési folyamaton kell átesnie, ami öt főbb pontot jelent:

  • Metszés- és művelésmód, tőkehiány vizsgálata.
  • Zsendülési ellenőrzés: fürtszám, zöldmunka és soraljaművelés vizsgálata.
  • Szüreti termés mennyiség és minőség, mustfok vizsgálata.
  • Pincehigiénia vizsgálat és újbor kóstolás.
  • Csopaki Bírálat

 

Ezüst fokozat és gyomírtó

A régi kor gépesített termelését hátrahagyva a kódex előírja a minőségi szigort. Az ezüst fokozatú bor eléréséhez tilos műtrágyák és rovarirtó szerek alkalmazása. Arany fokozat esetén pedig még a gyomirtó használata sem megengedett és kizárólag zöld környezetvédelmi besorolású szerek alkalmazhatók a növényvédelemben. Tilos továbbá a must cukrozása, aromák és alkohol utólagos hozzáadása, a bor minősége semmilyen adalék hozzáadásával nem módosítható.

A zsűri fix öt létszámból álló tagjai pedig minden évben szakmai kiválóságok közül kerülnek ki, gasztronómiai szakemberek, borakadémikusok akiknek feladata nem kisebb, mint kóstolás után eldönteni melyik bor kapja meg a kódex védjegyet.

Így az ország legnagyobb állóvize melletti táját bejárva nem csoda, hogy a távlati cél megvalósult, sok jól elkészített kellemes savú, túlzásoktól mentes bort kóstolhatunk és bővelkedünk a szebbnél szebb, minőségi tételekben. A szakmának pedig minden esetben remek a visszaigazolás, ha mindezzel újabb borkedvelőket, lehetséges új vevőket szólítanak meg.

Megkóstolnád? Egy kattintásra vagy a balatoni borainktól:

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünk.

süti beállítások módosítása