Winelovers

A kékfrankos legendái

2021. július 06. - Winelovers

kekfrankos_1024x1024.jpg

A Felső-Pannon borrégió szőlőfajtái terén is igen változatos palettával rendelkezik, köztük van Magyarország legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajtája is: a kékfrankos. Legalábbis hazánkban így nevezik ezt a szőlőt, de csak Európában több mint negyven névváltozata van. Az utóbbi években megnövekedett presztízse és nem csak önállóan palackozzák, de alapja a szekszárdi és az egri bikavérnek is.

 Kép: https://winencsy.com/

Szerző: Szabados Enikő

 

Többféle legenda is kering a kékfrankos körül

A kékfrankos fővárosában, Sopronban például úgy tartják, hogy arról a kék színű, régi francia papírpénzről – a kékfrankról - kapta a nevét, amely a Napóleon hadseregében szolgáló katonáknak állt a rendelkezésére. A francia kézre került Sopronban a boros gazdák ezt fogadták el a jó minőségű borért fizetségként, így azt mondták: „Kékfrankot ide!”

Bár valószínű, hogy ez valóban csak legenda,  hiszen kékfrankost csak a filoxéravész után, a 19. század második felében termeltek. Azóta viszont Sopronban több mint 1000 hektáron termesztik és ezt a világ legnagyobb egybefüggő kékfrankos-ültetvényének tartják.

A világ a kékfrankost leginkább Blaufränkisch néven ismeri, mi a nemzetközi név szó szerinti fordítását használjuk. A blau összetétel egyértelműen a szőlőbogyó színére utal, a fränkisch kifejezést viszont Nagy Károlynak köszönhetjük. A silány és a jobb minőségű szőlőfajták megkülönböztetésére fränkisch-nek rendeletben nevezte el a nemes fajtákat és heunisch-nek a gyengébbeket. Érdekesség, hogy a soproni borvidéktől néhány kilométerre lévő Mittelburgenland borvidék Blaufränkischlandnak nevezi magát.

A vörösbor élettani pozitív hatásai tudományosan is igazoltak. A bécsi orvosok is ezt állapították meg az I. világháború után a soproni kékfrankosról: a bél- és gyomorbántalmakat gyógyítja. A II. világháború előtti években ezért a gyógyulni vágyó osztrákok nagy számban ellepték a várost.

Akár melyik legendát is fogadjuk el, kékfrankost mindenképp érdemes kóstolni, mert szinte a kiváló bor „szinonimája”és jó barátja a gazdának, hiszen csak rendkívül szélsőséges évjárat adhat rossz végeredményt kékfrankos bort illetően.

borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünk.

süti beállítások módosítása