Winelovers

7 tipp karácsonyra: így lepd meg a borok szerelmeseit! 

2021. november 22. - Winelovers

istock-1302277961_1.jpg

Karácsonyi zene, csillogó díszek, friss mézeskalács és mámorító forralt bor illat. Már érezzük, az advent hamarosan kezdetét veszi. A meghitt, közösen töltött időt a zsibongó készülődés előzi meg. Milyen ajándékkal tehetjük teljessé az együtt töltött időt? Mi okozna örömet családtagjaidnak, barátaidnak? Ha borrajongók, 7 tippet adunk, mit ajándékozz nekik!

Szerző: Mamuzsics Dóra

Kép forrása: iStock fotó

1. Bor, a jolly joker mindenkinek

Egy finom bor nyilvánvalóan nem csak a karácsonyi menü kiegészítője lehet, hanem kiváló ajándék is. De hogyan is érdemes választani? Mitől lesz egy borajándék személyes? A legdrágább bor, nem biztos, hogy a legjobb is; és te hiába szereted, ha az ajándékozottad ízlése különbözik. A boretikett szerint hölgyeknek és fiatal férfiaknak egy aszú kiváló választás. Borfogyasztásban tapasztaltabb férfiaknak pedig a testesebb vörösborok irányában érdemes válogatni. Azonban fontos: a másik igényeit próbáld megismerni! A fehérborokat szereti? A rosé borok érdeklik? A vörösborok felé kacsintgat? Puhatolózd ki! Ha biztosra akarsz menni, természetesen egy ajándékutalvány is tökéletes megoldás. 

2. Saját bőségkosár a gasztrorajongóknak

Valami összetettebb meglepetést képzelsz el? A borok kiegészítéseként egyedi, profi bőségkosarat is készíthetsz. A csokoládé-bor párosítás igazán ünnepélyes stílust képvisel.  Tejcsokoládéhoz például egy késői szüretelésű pinot noir-t vagy syrah-t javaslunk. Előbbit fehércsokoládéval is érdemes párosítani. A különleges ízesítésű étcsokoládékkal testesebb vörösborok jól társíthatók. A zinfandel egy pikánsabb csokoládéval, a malbec egy gyömbéressel jól tud működni. A gyümölcsös étcsokoládé ízeit egy hasonlóan gyümölcsös bor kiválóan kiegészíti. Például narancsos esetben a jellemzően gyümölcsös, citrusos zöldveltelini alapú borok.

Macaron, különleges édességek-bor és sajt-bor bőségkosarakat is bátran készíts. Ez utóbbi párosításról a Sajt- és borkóstoló tanfolyamunk keretében többet hallhatsz. A kosarat kiegészítheted olivaolajjal, húsokkal is.

3. Házi forralt bor konyhában tüsténkedőknek

Egyedi ajándékot ötvöznél élménylehetőséggel? A legjobb választás egy forralt bor és fűszerkeverék csomag összeállítása. Ajándékozottad számára a rövid, kreatív főzési idő mellett egy azt követő meghitt, forralt borozós estét, komplex élményt adsz át. Milyen borból lesz jó forralt bor? Fontos, hogy mindig jó minőségű bort válassz. A tökéletes forralt bor 3 receptje alapján te is összeállíthatod a legjobb párosításokat. Egyszerű a menetrend. Válassz egy bort, válaszd ki a fűszereket! Majd igény szerint csomagolhatsz gyümölcsöket, narancslevet, édesítőt, mézet - engedd el a fantáziád! A végén pedig csatolj egy rövid elkészítési útmutatót! Gyors, egyedi, meghitt ajándék. A legkellemesebb választás kuckózós téli estékre.

zokni_vorosbor_kandallo_istock_760_1.jpg

4. Szervezett vagy saját kóstolás közös élményt keresőknek

A minőségi idő az egyik legjobb ajándék szeretteid számára. Ha borkedvelő az illető, egy közös, szervezett kóstoló kiváló módja ennek. Belelesnétek a kóstolás világába? Vagy a szőlőfajták és a borválasztás praktikáit ismernétek meg jobban? A  Borkollégium ajándékutalvánnyal is elérhető kurzusai között bizonyára akad számotokra is érdekes választás.

Otthoni tematikus kóstoló összeállítása is sikeres ajándék lehet. Válaszd ki partnered kedvenc borvidékét vagy épp kedvenc borfajtáját. Haladóknak vakkóstolást is szervezhetsz. Nincs is másra szükség, mint néhány kendőre vagy vakkóstoló zsákra, amivel elfedhetitek a címkéket. Fedezzétek fel együtt a borok izgalmas világát!

5. Tudáscsomagok tanulni vágyóknak

A tanulni vágyóknak ajándékozz bortudást karácsonyra! Új hobbi elsajátítása? Vagy épp meglévő tudás elmélyítése? Az alapozó képzések mellett számos mesterkurzus, gasztronómiai tanfolyam, itthoni és nemzetközi vizsgalehetőséget is biztosító képzés közül válogathatsz.

A Borkollégium 2022-es tanfolyamait már megtalálhatod a honlapon.

Válogass az egy- és többnapos tanfolyamok és kóstolók közül! Akár szabadon felhasználható összeg, akár konkrét tanfolyamra vásárolt ajándékutalvánnyal köszöntöd a többieket a karácsonyfa alatt, bizonyára nem marad el a siker.

Emellett egy jó olvasnivaló, könyv is remek ajándék a témában! Kezdőtől a haladóig, magazintól a komplex, tematikus kiadványokig számos bortankönyv közül válogathatsz igény szerint.

6. Boros kezdőszett saját utakon járóknak

Ajándékozottad szereti az otthoni kóstolókat? Emeld magasabb szintre hobbiját! A sommelier-knek elengedhetetlen kellékei a saját dugóhúzó, a dropstop és egy sommelier kendő - a praktikusabbaknak fekete, hogy ne látsszon meg semmilyen borfolt. Haladóbbaknak érdemes egyedi bortartókban, frissentartó dugóban, profi dekantálóban, vakkóstoló zsákokban, egyedi feliratos vagy épp speciális formájú borospohárban, házi vagy rendelt aroma-szettben gondolkozni. Persze figyelj arra, hogy mi az, ami már van otthon neki! Nehogy te ajándékozd a sokadik vákuum-záras dugót, ami aztán a konyhafiók fenekén végzi.

7. Utazás a felfedezőknek

Az élményeket keresőknek egyaránt szuper ajándék az itthoni borvidékek felfedezése és egy külföldi kalandozás is. Mindenképp költségesebb mulatság, ha pénztárca barátabb megoldást keresel, az több időt, szervezést igényel. Viszont az biztos, hogy megéri a befektetés, hiszen sok élményt nyújt az alternatív kikapcsolódásra vágyóknak; és sokáig emlékezetes marad.

winery-winter-istock-1086303454.jpg

+1 tipp: Kombinálj!

A karácsonyfa alatt számos lehetőségünk van arra, hogy megajándékozzuk szeretteinket - borrajongókat és nem borrajongókat egyaránt - valami igazán személyessel és szívet melengetővel. De a legnagyobb ajándék továbbra is az, ha amit adunk, nem csak az ünnepekre szól, hanem elkísér a következő időszakban is.

Ha még úgy érzed, szeretnéd komplexebbé, időt állóvá tenni az ajándékot, legyél kreatív és készíts tematikus párosításokat! Mit szólsz egy üveg villányi Franc-hoz, aztán pedig a borvidék felfedezéséhez? Vagy egy Ízelitő kurzushoz és egy hosszú hétvégéhez a csodás magyar borvidékek egyikén? Vagy épp egy könyvhöz a világ borairól, utána pedig valamely külföldi borvidék megismeréséhez? És még sok-sok ilyen kombináció létezik. Ha keresed, meg fogod találni a leginkább testhezálló megoldást.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz.

borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása