Winelovers

Ínycsiklandó fogások és bordói borok karácsonyra

Komplett bor-étel kombinációkat mutatunk, hogy ne kelljen neked kitalálnod.

2021. december 02. - Winelovers

steak_vorosbor_istock_1.jpg

Noha a fehér karácsony iránti gyermeki vágyunkat sajnos úgy néz ki, idén is el kell, hogy engedjük, bordó még lehet a karácsonyunk, sőt: bordóit. Melléjük pedig ínycsiklandó karácsonyi figásokat mutatunk.

szerző: Liktor Eszter

kép forrása: Borászportál

Bordeaux-t, Franciaország ikonikus borvidékét aligha kell bemutatni. A borok világában akár csak kicsit is jártasak tudják, hogy legjellemzőbben (de persze nem kizárólagosan) tekintélyt parancsoló, komoly vörösborok készülnek Bordeaux városának régiójában. Ezek ritkábban fajtaborok, jellemzőbben házasítások, azaz cuvée-k, amelyeknek alapja a cabernet sauvignon és a merlot, gyakran egészülve ki cabernet franc-nal, illetve a számos egyéb helyi fajta (malbec, petit verdot, carménère stb.) egyikével-másikával.

Ezek a fajták (ahogyan az őket összeboronáló házasítás gyakorlata is) Bordeaux-ból elszármazván az egész világot meghódították, így ma már szinte bármely vörösboros vidéken készülhet bordeaux-i típusú házasítás, akár a helyi fajtáknak (Magyarországon pl. a kékfrankosnak) is engedve játékteret. Elfogadott gyakorlat a magyarban ezeket a bordeaux-i típusú cuvée-ket egyszerűsített írásmóddal „bordói” házasításnak nevezni, így is megkülönböztetve őket a ténylegesen Franciaországból importált, Bordeaux-régióból származó boroktól.

Ezekre a házasításokra, amelyekről még színt is neveztünk el, nem csak az akár feketébe hajló mélyrubin tónus jellemző, hanem a feketeribizlis, feketecseresznyés, csokoládés, sőt akár szárított gyógynövényeket idéző illat- és ízjegyek is. Földes mélységük, komolyságuk, szilárd tanninszerkezetük és komplexitásuk okán eleve jellemzően a hűvösebb őszi-téli időszakban nyúlunk utánuk.

Lévén az advent és a karácsony ennek az időszaknak a fénypontja, érdemes a tél ezen kiemelt pillanataiban a magyar bordóiak legjobbjaiból válogatni.

 

Pannonhalmi Infusio 2018 

A Pannonhalmi Apátság presztízs cuvée-je az Infusio, amely az évjárat függvényében változó arányban tartalmaz cabernet franc-t, illetve merlot-t. (2018-ban ez az arány 60-40%.) Minden esetben a legmelegebb dűlőkről származik, de az igazán meleg években megnövelik a házasításban a cabernet franc arányát, hogy elkerüljék a túláradó, meleg gyümölcsösséget, és megmaradjon a bor határozott szerkezete. Az Infusio 2018 mediterrán jegyekkel tűzdelt, elegáns tétel, amelyet 19 hónapig érleltek nagy részben magyar és egészen kis részben amerikai tölgyből készült hordókban. (Innen az illatban megjelenő gazdag, szantálos fűszeresség.) Maga az Apátság is ünnepi tételként pozícionálja, és vad- illetve egyéb vöröshúsokhoz ajánlja. 

Étel tipp: Egy borókabogyóval fűszerezett vaddisznópörkölt például, amelybe pár szem aszalt szilvát is belefőztünk (ami el is olvad a szaftban, és remekül kíséri a hús édeskés-erdei karakterét) remek párja lehet. 

dsb_3499-2.jpg

 

Prantner Pince Cabernet Selection 2018


Felerész cabernet sauvignon, felerész cabernet franc alkotja ezt a kerek és harmonikus bort, amely magas alkoholtartalma (15%) ellenére sem „orrnehéz”. Reduktív, azaz oxigénmentes, tartályos érlelést követően magyar és amerikai tölgyből készült új hordókban érlelték tovább 2-2 évig mindkét alkotófajtát. Tanninjai markánsak, de nem bántóak. Illatában ott a bordói házasításokra jellemző feketeribizli, illetve az aszalt szilva, fűszerpaprika és étcsokoládé. Ízvilága meleg, fűszeres. 

Étel tipp: Jól kísérhet egy lassú tűzön nem túl csípősre, ám fűszeresre főzött (az inkább gyümölcsös mint csípős ancho vagy guajillo fajtájú chilipaprikák felhasználásával készített) chili egytálételt, amelybe – mint tudjuk – egy kocka étcsokoládé vagy egy kanál nyers kakaópor is ajánlott, hogy az ízeket elmélyítse. Ha nem is karácsonyra, de egy hideg adventi estére mindenképp ajánlható párosítás. 

img_3074_1.jpg

 

Maul Zsolt Prémium Winery Lator Virgo 2018 (cabernet franc hordószelekció)

Házasítások után jöjjön egy fajtabor cabernet franc, abból is a legjava; az évjárat legjobban sikerült cabernet franc hordóját választották ki és palackozták le mindössze 280 „példányban”. Sötét, már-már feketébe hajló rubin szín bíbor széllel. Magával ragadó illata erdei sétára hív bennünket: avaros, gombás, vadgyümölcsös illatjegyek indítják be a kulináris fantáziát. Íze úgyszintén erdeigyümölcsös, avaros, bőrös, lédúsan meggyes, gazdag. 

Étel tipp: Méltó jelölt, hogy a karácsonyi asztal főszereplője legyen az önmagában is ünnepélyes Wellington bélszín oldalán. Az érlelt sonka és kakukkfüves-diós gombakrém ölelésében szaftosra sülő bélszín umamis, mély ízei mellé koronaként teszi föl az i-re a pontot a bor gazdag, de nem kirobbanó, inkább rétegzett gyümölcsössége.

maul_borfotok_2335_jpg.jpg

 

Vinatus Pince Merlot 2016

A Vinatus Pincénél rendszeresen készül fajtaborként a cabernet sauvignon hagyományos házasítási partnere, a merlot, amely jellemzően hamarabb élvezhető, bársonyos bort ad. Ez a tétel illatban szépen hozza a fajtára jellemző szedres, málnás, feketecseresznyés jegyeket; gránátvörös színe is gyümölcsös ízvilágra készít föl bennünket. Íze hozza az illat által beharangozottd jegyeket, amelyek a tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően vaníliával, kávéval egészülnek ki. 

Étel tipp: Bársonyossága okán remek választás egy krémes liba- vagy kacsamájpástétom mellé, ha úgy döntenénk, hogy karácsonykor ilyesmit szolgálunk föl előételnek. A máj mellé bombabiztos választás ugyan a (tokaji) édesbor, de ha valami nem szokványos párosításra vágyunk, illetve ha a májat valamilyen édesfűszeres gyümölcsmártással (pl. szeder- vagy akár lilahagymacsatnival) kínálnánk, akkor meglepően harmonikus bor-étel párosra számíthatunk.

_mg_5239_web.jpg

 

Koch Csaba Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2012

Tekintélyes, mélyrubin színű cabernet sauvignon fajtabor. Illatában a fajtára jellemző feketeribizli, illetve aszalt meggy és csokoládé bukkannak föl először, majd ahogy nyílik a bor, jönnek a fahordós érés során szerzett lekváros, likőrös jegyek. A bor magas extrakttartalommal (azaz magas szárazanyag tartalommal) bír, ami sűrű beltartalmat, koncentrált ízt, testességet eredményez. Ízében szeder- és málnalekvár, illetve elsőre talán meglepő, de organikus módon aszalt paradicsom jelenik meg dohányos, édesköményes, mentás és szerecsendiós folytatással. 

Étel tipp: Készítsük el mellé az advent egyik vasárnapi ebédjének a britek ikonikus pásztorpitéjét, de ne felejtsük ki a krumplipüré-takaró alatt sülő darált marha- vagy vadraguból a csíkokra vágott aszalt paradicsomot.

koch-villany-vinart-cabernet-sauvignon-2012-premium_jo.jpg

Streit-Zágonyi Merlot 2016

 Sűrű, tömör, mégis bársonyosan elegáns merlot fajtabor. Illatában elsősorban az érett fekete és piros bogyós gyümölcsök dominálnak, úgy mint szeder, illetve vörös- és kékáfonya, amelyeket a hordó édesfűszerei (édesgyökér, fahéj, szegfűszeg, bors, vanília) és csokoládés jegyek cizellálnak. Meleg, szerethető, mégis izgalmasan sokrétű vörösbor. 

Étel tipp: Bár a merlot kapcsán ételpárosításként talán a sült (vörös) húsok jutnak először eszünkbe, nem szabad elfelejtkeznünk róla akkor sem, amikor desszerteket szolgálunk föl. A gyakran megjelenő édesfűszeres-csokoládés jegyek lehetnek annyira megkapóak (mint a Streit-Zágonyi Merlot 2016 esetében is), hogy bátran fölszolgálhassuk egy felnőttesre hangolt, azaz fűszeres, de nem túlcukrozott csokoládés desszert mellé. Ilyen lehet karácsonyra például egy mézeskalács fűszerekkel sült csokoládészuflé forró szederöntettel. 

merlot2_1.jpg

 

Thummerer Vili Papa Egri Cuvée Selection 2009 

Extrém sötét rubinvörös színű, gyümölcsös, fűszeres jegyeket hordozó, kerek tanninokkal bíró, telt ízű, kimagasló bor a Thummerer Pincészettől, rendkívül nagy beltartalommal. A borban maradt nagymértékű szárazanyag-tartalomból adódó édességérzet („extraktédesség”) és az új barrique hordóban történt érlelés nyomán megjelenő édesfűszer íz- és illatjegyek komplex élménnyé teszik a kóstolást. 

Étel tipp: Az amerikai kulináris hagyományok része a hálaadás és karácsony alkalmával (jellemzően pulyka mellé fogyasztott) vörösáfonya-mártás, amelyet ha juharsziruppal készítünk és vadsült mellé tálalunk a saját ünnepi asztalunkon, akkor biztos párját találtuk meg Vili Papa gyümölcsös-fűszeres karakterének. 

img-8473.jpg

 

Tiffán Grande Selection 2015

Sötét rubinszínű bordói cuvée nagy mélységekkel. Gondos évjárat- és dűlőszelekció eredményeként született meg a 45% cabernet sauvignon, 45% merlot és 10% cabernet franc alkotta házasítás, amely 225 literes francia barrique és 2000 literes magyar ászokhordóban érlelődött 24 hónapig. Illatában áfonya, szeder, gyógynövények, mentalevél, zöldfűszerek, illetve a villányi terroirra jellemző – jó értelemben vett – földesség-avarosság jelenik meg. 

Étel tipp: Készítsük el mellé december 25-én (túl a Szenteste sok családnál kötelező halászlé-rántott hal-majonézes burgonyasaláta triumvirátuson) a franciák igazi ráérős, komplex ízvilágú, gyökérzöldséges-gombás marharaguját, a boeuf bourguignont. A bor vibráló, mély ízei el fogják kísérni a sok órán át alacsony hőfokon párolt marha rétegzett ízvilágát. A bor extrakt édessége okán szépen rímel majd a sűrű, barna mártásra, amelyet a sárga-és fehérrépa édesít meg.

tiffan.jpg

Szent Gaál Kastély és Borház Obsessio 2017 (merlot válogatás)

Válogatott merlot-ból készült a pincészet egyik zászlós bora, amelyhez a szőlőt a teljes érettség állapotában szüretelték, majd a bort 18 hónapig érlelték barrique fahordóban. A mélybordó színű merlot-t friss cseresznyés és meggyes illatjegyek, ízében pedig aszalt erdeigyümölcsös aromák és simulékony tanninok jellemzik. 

Étel tipp: Akinek a családjában esetleg nem halászlé (és nem is böjtös káposztaleves) a karácsonyi tradíció, hanem gazdag húsleves, annak javasolt a levest marhaoldalasból készíteni, és a levesben főtt húst klasszikus, szegfűszeges meggymártással tálalni ennek a bornak a kíséretében.

obsessio2017_1.png

 

Liszkay Pincészet Cabernet Sauvignon 2012 

A pincészet zászlós bora ez a 30 hónapig tölgyfahordóban érlelt cabernet sauvignon fajtabor. Illatában a fajtára jellemző feketeribizli, és a hordótól kapott vanília a meghatározó, amelyek ízben kiegészülnek kávélikőrös, meggyes, csokoládés jegyekkel. 

Étel tipp: Gazdag íze és markáns savtartalma okán jó partnere lehet bármilyen intenzív, umamis ízvilágú ételnek. Készítsünk mellé a karácsonyi asztalra töltött, egyben sült sertésdagadót, amelynek töltelékébe bátran tehetünk májat, vargányát, vékonyra metélt érlelt sonkát, valamint ízesíthetjük azt kanálnyi paradicsompürével, szója- és worcestershire szósszal, parmezán forgácsokkal. 

033_liszkay_palack_image_2_1.jpg

 

Twickel Baronesse Johanna cuvée 2017

A Baronesse Johanna egy cabernet sauvignon és merlot alapú bordói házasítás, amely nevét a tulajdonos, báró Twickel György negyedik lányáról, Johannáról kapta. Egyszerre karakteres (a cabernet sauvignonnak köszönhetően) és bársonyos (a merlot-nak hála). Első töltésű barrique hordókban érlelődött két éven keresztül, aminek köszönhetően illatban elsőre a hordós érlelés illatjegyei (vanília, kakaó, édesfűszerek) mutatkoznak, majd némi szellőzés után az érett gyümölcsös jegyek is. Ízben közepes test, és az illathoz képest jobban fókuszba kerülő gyümölcsösség jellemzi. 

Étel tipp: Ha karácsonyra kacsa- vagy libasültet tervezünk, ez a bor nem fogja agyoncsapni, sőt szépen eldiskurál vele, főleg ha a szárnyas rumos-gyümölcsös (például rumos-narancsos, esetleg whiskys-narancsos) mázzal vagy mártással érkezik. 

johanna.jpg

Az alábbi cikkekben olvashatsz még ezekről a borokról, és további hazai csúcsvörösekről:

Ízek, amelyekre mindig is vágytál

Villány és Szekszárd mellett a Balaton vörösei is az élvonalban

1 steak, 9 mártás, 9 bor

 

 Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz.

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg
süti beállítások módosítása