Winelovers

Kis borvidékek nagy borai 2. rész

Talajtípusok, tipikus szőlőfajták a kisebb hazai borvidékeinken.

2022. április 05. - Winelovers

more_1.jpg

4 részes sorozatunkban megnézünk néhány kisebb borvidéket hazánkban, és ajánlunk 1-1 pincészetet is megismerésre.

szerző: Liktor Eszter

kép forrása: Borászportál.hu

Etyek és környéke 1990-ben kapott borvidéki rangot, így Magyarország legfiatalabb borvidékének számít. Nevében (Etyek-Budai borvidék) utal a történelmi “budai borok” termőhelyére, amely közvetlenül a Duna bal partján, a mai Budapest területén húzódott. Jellegzetesen vályogos típusú talaj, amelynek aktív mésztartalma hozta létre a borvidékre jellemző ún. “meszes borokat”, amelyeknek pezsgőkészítésre való alkalmasságát Törley József jó érzékkel ismerte föl a XIX. század végén. Jellemzően fehérboros terület, legnagyobb mennyiségben chardonnay-val és zöldveltelinivel beültetve, de nem elhanyagolható a sauvignon blanc és a pinot noir sem. A borvidék talaja nem kedvez a nagyon karakteres borok kifejlődésének, de az izgalmas savaknak, könnyű gyümölcsösségnek annál inkább.

A kaliforniai szőlőkultúra atyja, Haraszthy Ágoston a névadója az argentin származású Carlos Coelho által 1996-ban alapított borászatnak, a Haraszthy Pincészetnek. Az Etyek-Budai borrégió második legnagyobb földbirtokosa legjellemzőbben Irsai Olivér, sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir szőlőkből készít borokat. Törekednek a kíméletes feldolgozásra (a bogyózást válogatási fázis előzi meg) majd a préselést követően a borok irányított technológiával erjednek. Az alap borcsalád (Haraszthy-borcsalád) esetében ez reduktív erjesztést jelent, amelynek eredményeképpen könnyű, de jól strukturált borok születnek, amelyek megőrzik a primer aromák lendületességét. (Kivételt képez ez alól a tölgyfahordós érlelést kapó chardonnay, Öreghegy cuvée és pinot noir.) A második borcsaládba a kiemelt évjáratokban készült, válogatott tételek tartoznak; jelenleg egy 2011-es chardonnay és egy 2019-es malbec elérhető. A harmadik borcsalád kuriózumnak számít, hiszen az etyeki borászat Kaliforniában (Tantara pincészet), illetve Argentínában (Palo Alto) található testvérborászatainak szortimentje alkotja.

etyek_2.jpg

Az Etyeki borvidékre jellemző karakteres savak segítik a borvidéket alapvetően kedvelő sauvignon blanc újvilági stílusú elkészítését. A Haraszthy Pincészet sauvignon blanc-ja trópusi gyümölcsöket (különösen maracuját) és fehérhúsú őszibarackot idéz, enyhe vegetális aromákkal kísérve. Aki diszkrétebb savszerkezetű borra vágyik, kóstolja meg a Haraszthy-borcsaládba tartozó chardonnay-t, amely vajas krémességgel, vaníliás-kókuszos ízvilággal, hosszú korttyal csábít.

A Haraszthy Pince sauvignon blanc bora is szerepelt a Winelovers Selection sorozat első tételének kiválasztásában. Mi az a Winelovers Selection?

A Móri borvidék a Vértes és a Bakony hegységet elválasztó, festői Móri-árokban terül el. Jellemzően fehérbort termő terület, ahol minden más fajtát (olaszrizling, királyleányka, chardonnay) meghaladó mennyiségben telepítettek ezerjót. Ez utóbbiról (illetve általában a borvidékről) eszünkbe juthat a savasság – nem véletlenül. Hozzá kell azonban tenni, hogy a rendesen beérett ezerjó karakteres, de elegáns savszerketettel bíró bort ad, amelynek vegetális jegyei élénkséget, lendületet sugároznak.

A borvidék móri központjától kicsit távolabb, Zámolyban található a Szabadkai Pincészet, amely egy testvérpár, Szabadkai Ákos és Tamás családi szőlészete és borászata. A mindössze másfél hektáron gazdálkodó, ám a kiváló alapanyagért nagy elhivatottsággal megdolgozó testvérek keze alól kis mennyiségben, de magas minőségben kerülnek ki a tételek, úgy mint zenit (amely egyébként az ezerjó és a francia bouvier fajták keresztezéséből jött létre), ezerjó, chardonnay, királyleányka, illetve a Rizling-jó névre keresztelt ezerjó-rizlingszilváni házasítás, valamint a cabernet sauvignon fajtabor. A borvidék zászlóshajójának számító ezerjót úgy írják le, mint sokoldalú gasztrobor. Neutrális, visszafogott illattal, ám roppanós savakkal rendelkező tételként jellemzik saját ezerjójukat, amelyet zsírosabb, tejszínes ételek mellé ajánlanak. Figyelemre méltó továbbá a teljes érettségében szüretelt, szénás illattal és telt, hosszú korttyal jellemzett chardonnay-juk, illetve az intenzív fehérvirágos, muskotályos illattal és gyümölcsös zamatokkal rendelkező királyleányka.

A Szabadkai Pincészet is ott volt a márciusi Grandon, nézd meg, mi volt még az első hazai borfesztiválon.

 Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását isvagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása