Winelovers

Kis borvidékek nagy borai 3. rész - A Hajós-Bajai borvidék

Talajtípusok, tipikus szőlőfajták a kisebb hazai borvidékeinken.

2022. április 15. - Winelovers

istock-1268816635_1.jpg

Sorozatunkban megnézünk néhány kisebb borvidéket hazánkban, és ajánlunk 1-1 pincészetet is megismerésre.

szerző: Liktor Eszter

kép forrása: iStock

A Hajós-Bajai borvidék a Duna-Tisza közének déli részén, az ún. Bácskai-löszhát nyugati lejtőin terül el. Klimatikus viszonyai hasonlóak a szomszédos Kunsági borvidékhez: szélsőségesen meleg nyarak, igen kimagasló mennyiségű napsütés, ám fagyveszéllyel fenyegető telek. Talaj szempontjából azonban a Kunságnál kedvezőbb adottságokkal bír Hajós-Baja: a homok különböző változatai helyett itt inkább a finomabb szemcséjű, kissé agyagos, karbonátban gazdag lösztalaj a jellemző, amely testesebb, fűszeresebb fehérborokat, illetve melegebb tónusú vöröseket ad, mint amilyennek hagyományosan az “alföldi borokat” gondoljuk. Legnagyobb mennyiségben termelt fajta a cserszegi fűszeres, ezt követi a chardonnay, a királyleányka és a rajnai rizling. Kékszőlőt feleakkora területen termesztenek, mint fehéret; legfontosabb fajták a kékfrankos és a zweigelt, de bőven akad cabernet sauvignon és kadarka is.

A Koch Csaba vezette, borotai székhelyű Koch Borászat eltökélten, határozott elképzelésekkel igyekszik kihasználni a bácskai terroir adottságait, méghozzá nem csak fehér, rozé és vörös csendesbor, hanem hagyományos eljárással készített, palackban erjesztett pezsgő készítésére is. 

Saját boraikat általánosságban így jellemzik:

A felső-bácskai barna csernozjom talaj bőséges humusz-, mész- és tápanyagtartalma, jó vízgazdálkodása miatt az itt termelt szőlőből készült borokat gazdag íz- és illatanyagok, nagy, de szép savak és magas alkoholtartalom jellemzi.

Nagyszerű adottságokkal bíró földterületek, a családon belül immár tíz generáció óta öröklődő borászhagyomány, valamint egy természetközeli, de ugyanakkor a modernitásra nyitott szőlészeti felfogás (amely lehetővé teszi például, hogy a szőlőnövény nagy, szellős lombozatot növesszen, és így intenzíven fotoszintetizáljon): ezek összessége teszi ki a Koch Borászat sajátos világát. A Villányi-hegység déli lejtőjén, Diósviszló mellett szintén gazdálkodnak (a borotainál jóval kisebb területen), kimondottan a “nagy vörösek” elkészítésének szándékával. A Hajós-Bajai borvidéken termett borok szortimentje rendkívül széles. A fehér palettára nagyrészt friss ropogósság jellemző, de találhatunk nagytestű, magas alkoholtartalmú, száraz, félszáraz, de még édes tételeket is. Kékszőlőből pedig a könnyű gyümölcsöstől a testes, felsőkategóriás superior vörösborig szintén sok minden készül.

 Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását isvagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

A Winelovers már június 2-án indítja a nyarat a Winelovers Summer OPENING Party-val a Corso teraszon!

corso23.jpg

süti beállítások módosítása