Winelovers

Kis borvidékek nagy borai 4. rész - Zalai borvidék és Ménesi borvidék

Talajtípusok, tipikus szőlőfajták a kisebb hazai borvidékeinken.

2022. május 04. - Winelovers

zalai-borvidek-zalaszabar-kanyavary-osz-csodalatosborok7_1.jpg

Sorozatunkban megnézünk néhány kisebb borvidéket hazánkban, és ajánlunk 1-1 pincészetet is megismerésre.

szerző: Liktor Eszter

kép forrása: csodalatosborok.hu

A Zalai borvidék (amelyet Balatonmelléki borvidékként is szokás emlegetni, ezt volt ugyanis a neve 2006-ig) a Balatoni borrégió részét képezi; a hozzá tartozó községek elszórtan találhatók a Zalai-dombság területén, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati lejtőin. Az antik Pannónia óta ismert, hogy szőlőtermesztésre (is) kiválóan alkalmas termőtáj. Klímája a magyarországi átlagnál hűvösebb, illetve itt a legmagasabb országosan a csapadék mennyisége. Lankás dombvidék, melynek talaja nagyrészben az egykori Pannon-tó homokos-agyagos üledéke, lösztakaróval fedve. Többnyire fehérboros vidék, amelynek leggyakoribb fajtára az olaszrizling, de termesztenek rizlingszilvánit, zöldveltelinit és chardonnay-t is. Boraik jellemzően illatban gazdag, telt, sokszor minerális jegyeket hordozó italok. Tény, hogy nagymértékű még az olyan direkttermő fajták aránya, amelyek inkább a mennyiségi, semmint minőségi termelés alapját képezik, de ez nem jelenti azt, hogy ne volnának koncentrált, kitűnő savszerkezettel rendelkező szárazborokat, illetve nagytestű, maradékcukrot is megőrző, szintén remek fehérborokat előállító igényes termelők. A borvidék potenciálja a komoly savalap és a magas extrakttartalom.


A Cezar Winery Kft. – korábbi borászati cégek jogutódjaként – 2004-ben jött létre Nagyrádai székhellyel. Mind tárolókapacitásával, mind az előállított bor mennyiségét tekintve a legnagyobb üzem Zala megyében. Saját bevallásuk szerint legfőbb törekvésük behozni a köztudatba a régióban rejlő boros potenciált; egyszerűen megmutatni, hogy készülhetnek itt figyelemre méltó borok: “Szeretnénk bemutatni, hogy magas színvonalú technológia és elméleti tudás birtokában kiemelkedő eredményeket produkáló borokat lehet e területen is előállítani.” Érdemes hozzájuk akár üzemlátogatásra, akár borkóstolóra ellátogatni; széles szortimentjükbe nagyon szívesen adnak betekintést. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a vörösborokra: cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir, malbec, cabernet franc fajtákat termesztenek, amelyeket jellemzően fajtaborként palackoznak, de ajánlják a tartósan gyülömcsös ízélménnyel kecsegetető zweigelt-portugieser cuvée-jüket is. Emellett természetesen fehér tételek is megtalálhatók a kínálatukban (olaszrizling, Irsai Olivér és fehér cuvée akár a vendéglátásban praktikus bag-in-box csomagolásban is, valamint chardonnay és sauvignon blanc palackban), sőt pezsgők is, hiszen a Cezar Winery jogelődje vásárolta meg az egykori Littke Pezsgőgyárat, és folytatta annak gyártási hagyományát.

Ménesi borvidék

A Ménesi (pontosabban fogalmazva a Ménes-Magyarádi) borvidék, vagyis Arad-Hegyalja a történelmi Magyarország egyik leghíresebb szőlőtermő vidéke, amely évszázadokon át kadarkából készülő vörösaszújáról, illetve általában a nagytestű, bársonyos vörösborairól volt híres. (Ezen kadarka aszú készítése a háború után sajnos lényegében megszűnt.) Talajtípusa barna és vörösbarna erdőtalaj, vályogos és agyagos-vályogos textúrával. Klimatikus viszonyait illetően a kárpáti szelek miatt hűvös lehet, azonban a Maros teremtette mikroklíma nagyon kedvező, főleg vörösborok készítéséhez. Nyugodtan gondolhatunk rá a Villány-Szekszárd vonal folytatásaként, amely azonban nem zárja ki őshonos fehérszőlő (“mustos fehér”, más néven “magyarádi fehér”) jelenlétét. Igazi otthonra talált itt – a török szerémségi térhódítása után – az a kadarka, amely nem csak aszúként, hanem száraz bor formájában is különleges élmény: egyedi, bíborvörös, szegfűszeges, telt ízű, testesnek mondható vörösbort ad ezen a vidéken.

Dr. Balla Gézának, az egykori barackai állami gazdaság vezérigazgatójának 1999-ben alapított saját pincészete (Wine Princess) célul tűzte ki a legendás borvidék régi hírének visszaállítását. Filozófiájuk szerint elsősorban a hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat részesítik előnyben. Legismertebb fehérboruk a királyleányka, a borvidéken őshonos mustos fehér, valamint a 2008-ban telepített furmint. Vörösborok közül méltán népszerű a kadarka, a kékfrankos és a 2007-ben telepített belső-erdélyi szőlőfajta, a feketeleányka. (Ezek mellett természetesen dolgoznak világfajtákkal is, amelyek gyakran házasításokban jelennek meg.) Kadarkából készül – a legjobb években – a Kadarisszima nevű, szamorodni típusú természetesen édes vörösbor, amely a legendás vörös aszú méltó utódja. Túlnyomórészt spontán, de hőmérsékletszabályozott erjesztéssel dolgoznak, szőlészeti szempontból pedig földközeli, ún. alacsony kordonos művelést és komoly hozamkorlátozást alkalmaznak. Balla Géza szortimentje igen széles: a klasszikus boroktól (ide reduktív módon erjesztett, fehér- és rozéborok épp úgy tartoznak, mint (vízszintes) tartályban erjesztett, de hordóban hosszan érlelt vörösek) a magasan fekvő, köves területekről származó Sziklabor-sorozaton át a csúcsborokig terjed.

 Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását isvagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

A Winelovers már június 2-án indítja a nyarat a Winelovers Summer OPENING Party-val a Corso teraszon!

Ott a helyed!

Jegyvásárlás itt.

corso23_1.jpg

 

süti beállítások módosítása