Winelovers

Miért olyan különleges szőlőfajta a juhfark?

2022. június 14. - Winelovers

juhfark_1_1_1.jpg

A juhfark a rendszerváltás idejére szinte majdnem teljes feledésbe merült. Ennek köszönhetően még a kilencvenes években is az a vélemény tűnt uralkodónak a borászok körében, miszerint évtizedenként legfeljebb kétszer képes kielégítő minőségű bort produkálni.

szerző: Péczeli Kristóf

kép forrása: Boraszportal.hu

Mára szerencsére sokat változott a szakma hozzáállása, mivel sikerült megérteni azokat a tényezőket, melyek alapvető fontosságúak ahhoz, hogy a juhfarkból ismét olyan semmihez sem hasonlítható, lenyűgöző borokat alkothassunk, amelyek fellendítették régmúltban meglévő elismertségét. 

A fajta története

A juhfark egy régi magyar szőlőfajta, mely a filoxéravész előtt kifejezetten elterjedt volt a Kárpát-medencében. Somló mellett nem csak a Balaton-felvidéken, hanem Neszmélyen is jól ismert, elterjedt fajta volt. Könnyen összetévesztik a csomorikával, ugyanis egyrészt megjelenésben nagyban hasonlítanak egymásra, másrészt a dél-pannon területeken letelepedett svábok Lämmerschwanz-nak nevezték a csomorikát, ami magyarra fordítva bárányfarkat jelent. A szocializmus alatt vélhetően a gombás megbetegedésekre való hajlamossága, valamint a savai által fiatalon többnyire nehezen élvezhető karaktere miatt elfeledett fajta volt, azonban a rendszerváltást követően 1997-ben már bekerült a Nemzeti Fajtajegyzékbe.

A juhfark jellemzői

Nevét a hosszú, hengeres formájú, végén jellemzően kissé visszahajló és vékony héjú fehéres zöld bogyókkal tömött fürtjéről kapta. Fagyérzékeny fajta, a szárazságot azonban jól tűri. Ahogy fentebb már említettem, a gombás megbetegedésre való hajlamossága miatt nehezen boldogultak a fajtával a rendszerváltás előtt. Éppen ezért érdemes melegebb, napos helyre telepíteni, ahol biztosítva van a tőkék közötti megfelelő széljárás. Ahogy a Nagy-Somlói borvidék egyik ikonikus személyisége, Fekete Béla fogalmazott: „Óriási a jelentősége annak, hogy ma már meg tudjuk védeni a szőlőt, mert ez teszi lehetővé, hogy be tudjuk várni az érést. Így akad olyan év, amikor a juhfark az első helyre ugrik a fajták sorában.”

A juhfark leginkább vulkanikus (bazalt, bazalttufa, mésztufa) talajokat kedveli, mely termőterületet a neutrális aromavilágának köszönhetően egyedi módon képes bemutatni, de meszes talajon is minőségi bor készíthető belőle (ezen utóbbi esetben ásványos jegyek helyett, inkább a könnyed, enyhén illatosabb arcát mutatja meg a fogyasztó számára). Jelenleg körülbelül 160 hektáron termesztik. A legnagyobb mennyiségben Nagy-Somló borvidéken találkozhatunk vele (kb. 80 hektár), ezt követi Balatonfüred-Csopak (kb. 43 hektár), Etyek-Buda (kb. 19 hektár), Balaton-felvidék (kb. 10 hektár) és Pécs (kb. 6 hektár). Ezeken a borvidékeken kívül, bár egy hektár alatti telepítéssel, de megtalálható még Badacsonyban, Egerben, Pannonhalmán és a Neszmélyi borvidéken is.

Bora rusztikus, neutrális aromavilággal bír, mely alkalmassá teszi arra, hogy közvetítse a termőhely adottságait. Markáns savkészlete miatt indokolt a fürtök gondos válogatása, így fontos, hogy teljes érésben szüreteljék, valamint a hozamkorlátozást is meghálálja.

Élénk savai mellett fehér húsú és csonthéjas gyümölcsöket, citrusokat, fűszeres jegyeket fedezhetünk fel borában, melyet többnyire kellemes mineralitás kísér.

Ahhoz, hogy tartalmas borrá váljon türelemre van szükség. Pár hordóban töltött év után érdes savai kedvesebbé válnak és komplexebb aromák alakulnak ki a borban. Fajtaborként, illetve házasításokban is találkozhatunk vele.

Milyen ételt válassz a juhfark mellé?

Egy igazi gasztroborra lelhetünk a juhfarkban. Mivel többnyire vulkanikus talajon termesztik, ezért a neutrális jegyei mellett markáns savakkal és ásványossággal rendelkezik. A száraztól egészen az édesig, mindenféle iskolázásban találkozhatunk a fajtával, így igazán sokfajta étellel párosítható bor készíthető belőle. A klasszikus száraz juhfark a savainak köszönhetően kifejezetten jó kísérője a zsíros ételeknek, de nyugodtan bontsunk meg egy üveggel akkor is, ha esetleg fehér húsú szárnyas, sertéssült, sonka, cukkini vagy brie és gouda sajt kerül az asztalra. Abban az esetben, ha édes iskolázásban találkozunk vele nagyszerű kísérője lehet a májas ételeknek vagy könnyedebb citrusos tortaszeleteknek.

winelovers_expo_2_1.jpg

süti beállítások módosítása