Winelovers

Mama Juana, a dominikai fűszeres bor

2023. február 15. - Winelovers

istock-475481593_1.jpg

A karibi hangulat megidézésével nehéz melléfogni, főleg, amikor még elég korán sötétedik ahhoz, hogy folyamatosan sóvárogjunk a napfény után, áttételes formában is akár. ADominikai Köztársaság saját terméke, a Mama Juana nevű, 30% körüli alkoholtartalommal bíró, sűrű, fűszeres likőr segít megidézni a nyarat.

szerző: Liktor Eszter

fotó: Istock

A Mama Juana-t több recept szerint is készítik, de alapvető összetevői minden esetben a rum, a vörösbor és a méz; ezek keverékét gyógyhatású(nak tartott) gyümölcsökkel, gyógynövényekkel és a legkülönfélébb fűszerekkel ízesítik. Az ital eredete a gyarmatosítás előtti időkre nyúlik vissza, amikor valami hasonló fűszeres-édes főzetet használtak a helyiek egyfajta mindenre-gyógyír elixírként: bevetették máj- és vértisztítóként, emésztéssegítőként, megfázás elleni szerként, sőt afrodiziákumként is

 
A Mama Juana elkészítése:
A Mama Juana – és így maga Dominika – ízvilágát mi is megidézhetjük, ha egyenlő arányban öntünk össze vörösbort és almacidert, majd egy kevés rummal mélyítjük az ízeket. (Az arányok: 3,6 dl bor és cider + 1,6 dl rum.) Ezt a keveréket kezdjük el melegíteni 2 evőkanál mézzel és ½ teáskanál fahéjjal. Ez után mehet bele ½ teáskanál szegfűszeg (legjobb, ha mozsárban, frissen törjük, de használhatunk őröltet is), 1 csillagánizs, 2 evőkanál szárított kamillavirágzat és ugyanennyi szárított macskagyökér. (Utóbbi talán extravagánsnak hangzik, de gyógynövényboltokban ugyanolyan könnyen beszerezhető, mint a kamilla.) Ezeket melegítjük együtt, 75 ℃-nál nem tovább. Igyekezzünk 10-15 percig ezen a hőmérsékleten tartani, hogy beleoldódhassanak az italba a gyógynövényes, fűszeres ízek, majd töltsük poharakba – természetesen szűrve.
 
További cikk a témában:
 
Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását isvagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
borkollegium-altalanos_1000x563_1.jpg
süti beállítások módosítása