Winelovers

Örök boros mondások

Legyen vicces vagy tanulságos, ha bor van benne, akkor igaz.

2017. augusztus 24. - Winelovers

drinking_women.jpg

Van, amikor a bornak szerepelnie kell a közmondásban ahhoz, hogy a megfelelő tanulságot levonhassuk. Összegyűjtöttük néhány ilyet – szerinted melyik aktuális még mindig?

Fotó: thecanberran.com

Akinek a bor csupán szőlőlé, annak a szex is csak anatómia!

Remek kis mondás, aminek lényege, hogy sose becsüljük alá a borokat (se), hiszen rengeteg munka és verejték útján kerülnek a poharunkba, ráadásul nem mindegy, ki és hogyan készíti... A jó szexhez is elengedhetetlen a megfelelő "kémia" – adjuk hát meg a módját mind a borfogyasztásnak, mind pedig az érzéki együttlétnek, és legyünk nyugodtan válogatósak!

Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyál. 

Ez egyszerűen tényleg örök érvényű, és azt hiszem, nem is kell túlságosan magyarázni. Bizonytalan eredetűt, kétes származásút, soha, semmiből ne vegyél. Megérdemled a minőséget, a borban is!

Étel mellett keveset, bor mellett sokat szoktak beszélni. 

Magyar ember evés közben nem beszél – gyerekként biztosan te is hallottad már a családi asztalnál. Teli szájjal beszélni valóban nem illendő; a bor mellett viszont ne csodálkozzunk, ha megered a nyelvünk. Pár pohár bor minden társalgást oldottabbá tesz, élvezzük hát ezeket a beszélgetéseket, de tudjuk, hol a határ, nehogy olyan szavak csússzanak ki a szánkon, amiket később megbánunk.

Töltsük már a bort is, ne csak az időt. 

Nekem ez a kedvencem, talán mert alapvetően türelmetlen típus vagyok, de szerintem ti is értitek, hogy arra semmilyen magyarázat nem adható, ha a borra várni kell. Bort, most!

Ahol a bor az úr, ott az ész koldulni jár!

Éppen ezért mindig tartsunk mértéket. Mindig. 

A bor kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság. 

Ez inkább vicces, mint igaz, bár ha jól végiggondolom, szerelmi bánatra valóban kiváló orvosság lehet. Tapasztalata van-e valakinek?

Nincs rossz nő, csak kevés bor. // Nincs rossz pasi, csak kevés bor. 

A bor számos előnye közül az egyik, hogy a csúnyák szebbek lesznek, a bizonytalanok pedig bátrabbak. Köszönjük neked, bor! A másnapot pedig majd valahogy megmagyarázzuk...

Vizet prédikál és bort iszik. 

Ezt nagyon szeretem, mert a bor segítségével remekül szemlélteti azt a jelenséget, amikor valaki mást tesz, mint amit mond. Ne légy képmutató, maradj mindig hiteles!

Bor nélkül szegény a vendégség.

Abszolút egyetértünk az állítással, hiszen hogyan is nézne ki a vendégfogadás bor, esetleg pezsgő nélkül? A legjobb, amit tehetünk, hogy magunk is viszünk bort ajándékba - és ne féljünk jelezni a házigazdának, hogy nem a virtinbe szánjuk...

Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör, ja nem, borra sör forevör.

Az eredeti verzió szerint nagyon rosszul fogsz járni, ha sört iszol borra, bár ennek a közmondásnak a modern verziója szerint mindkét kombináció tud működni (én kételkedem). Ti mit gondoltok? 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása