Winelovers

6 prémium vörösbor az ünnepekre

Mitől csúcsbor a csúcsbor?

2022. december 12. - Winelovers

 gunduz_attila-2205.jpg

A csúcsborok prémiumkategóriás, válogatott alapanyagból, kivételes gonddal készített termékek. De mit is kezdjünk velük, túl azon, hogy párás tekintettel nézegetjük a címkét, majd jelentőségteljes pillantást vetünk a mellettünk álló családtagjainkra, hogy ők is érezzék a helyzet súlyát, aztán némi szakértő pohárbanpörgetés után elégedetten csettintünk az első korty után, hogy “Ez igen…”? Bár az előbbi gesztusok mind tökéletesen indokoltak, mégis lehet szükségünk némi fogódzóra az ilyen top tételek valódi értelmezéséhez, beemeléséhez. Bontsuk vagy őrizgessük, ha bontjuk, együnk-e melléjük valamit (de mit?), és egyáltalán: hol és mikor van legjobb helyén egy csúcsbor? – kérdezzük magunktól így, ünnepek előtt, a (remélhetőleg) minőségi alkoholfogyasztás főszezonjában.

szerző: Liktor Eszter

kép forrása: Bordói November 2022

 

Jammertal Cassiopeia MCS*Achird 2016

A Jammertal Borbirtok nemzetközi porondon többszörösen méltán díjazott tétele egy cabernet sauvignon-merlot házasítás. Nem fiatal (színe gránátból rubinba hajlik), de lomhaságról szó sincs. Lassan nyíló, elegáns tétel, a friss bogyósgyümölcsök mellett vaníliás, kávés, édesfűszeres illattal. A hordó sem nehezíti el, inkább finom fássággal keretezi a szeder és a feketeribizli mély, de nem lekváros gyümölcsösségét. Szerkezete kerek, a korty bársonyos és gyümölcsös, a tannin visszafogott, és csak annyira szárít a korty végén, amennyire a komplex élményhez kell. Kortyolgatós bor, igazi “comfort wine” – ha mondhatunk ilyet (a “comfort food” mintájára) egy olyan tételre, amely mintha végigsimogatná fogyasztója testét-lelkét egy baráti beszélgetés vagy egy csendes, téli éjszakábabámulás közben. Nem kiállt ételkíséretért, de nem sértődik meg, ha (mondjuk feketeribizlis vagy áfonyás) étcsokoládét vagy aszalt szilvát eszegetünk mellé a konyhaszekrény titkos fiókjának mélyéről, amelyről sejtjük, hogy nem is annyira titkos.

 

Malatinszky Kúria Kövesföld 2006 (1.5 L)

Csak magnum palackban érhető el a Malatinszky Kúria cabernet sauvignon-cabernet franc házasítása, amely már ettől a ténytől is tekintélyt parancsoló. Illata érett, tercier jegyeket mutat, sőt animalitást, de vegetális, gyógynövényes, mélyen fűszeres jegyek is jönnek. Pici szellőztetés után ezek az erőteljes illatjegyek nemes egységgé szelídülnek. A kortyban ott a fantázianév sugallta mineralitás, és nem is csak árnyalatnyi, de szépen, arányosan simul bele a (piros)gyümölcsös, fűszeres ízekbe. Koncentrált szerkezet és tökéletesen beépült tannin jellemzi. Abszolút ünnepi, csúcs(án lévő) tétel. Jó eséllyel lehet kompatibilis a karácsonyi főfogással, különösen, ha esetleg rozmaringos-kakukkfüves báránysültet tervezünk, vagy medium rare-re hagyott steaket klasszikus borsmártással, esetleg valamilyen vagdaltat, amelybe pár szem vörösáfonyát rejtünk, és vajban hirtelen megsütött zsályalevélkékkel tálalunk. Elgondolkodtató, lelassító bor; nem evidens, de nem is megközelíthetetlen. 



Schieber Patina Merlot 2019

A Schieber Pincészet 2019-es merlot fajtabora élénk bíbor-rubin színével és kirobbanóan gyümölcsös illatával kelt friss, modern hatást. A korty egészen frissítő, eleven; húsos gyümölcsökre (szederre, áfonyára, kökényre) emlékeztet. Savai üdítőek, a tétel mégis tartalmas, illatában kávés, ízében inkább fűszeres, vaníliás finesszel és némi alkoholédességgel. A jó arányérzékkel használt hordó szépen belesimítja az összképbe a tanninokat. Tökéletes választás lehet a karácsonyi főfogás mellé, ha kacsát, pulykát vagy libát sütnénk, szegfűszeggel itt-ott megtűzdelve vagy mézes-balzsamecetes mázzal lekenve. A sültek mély húsosságát egészítsük ki erdei gyümölcsökből készített mártással, amit tálalás előtt frissen reszelt narancshéjjal tegyünk még illatosabbá, gyümölcsösebbé. A bor állni fogja a sarat, hiszen sűrű textúrája és biztos savgerince mellett gyümölcsös és édesfűszeres is egyszerre.


gunduz_attila-1586.jpg

 

Bodri Pincészet Bodri Szekszárdi Merlot „Gurovica” 2020

A Bodri Pincészet új francia hordókban érleli a Gurovica-dűlűről elnevezett, prémiumkategóriás merlot fajtaborát, ami – saját elmondásuk szerint – kiválóan strukturálja a bort, és hozzájárul az összetett ízképhez. És valóban: “hozzájárul”, azaz nem dominál, nem meghatároz, egyszerűen jelen van, méghozzá elegáns fa(kéreg), szantál és szegfűszeg illatjegyek formájában. Az illat ettől még alapvetően gyümölcsös, leginkább szilvás, de eszünkbe juthat a cseresznye és a feketeribizli is. A mély szín és a kissé likőrös illat beharangozza mindazt, ami a korttyal érkezik: sötét húsú gyümölcsök, puha tannin, finom fűszeresség, étcsokoládés utóíz, hosszú lecsengés. Nagyon megnyerő, ahogy egyszerre mély és rétegzett, mégis lendületes. Ételpárosítás nélkül, mézeskalács házikóra fehér cukormázzal való kémény- és ablakrajzolgatás mellé is tökéletes, de ha valamilyen gyümölcsös-csokoládés desszertet álmodtunk meg a karácsonyi menü végére, és nem hisszük (ne is higgyük) el senkinek, hogy desszert mellé édes bort kell inni (azt meg még kevésbé, hogy édes bort amúgy is csak desszert mellé lehet), akkor ez a tétel remekül működhet például barack helyett szatmári szilvalekvárral magyarosra hangolt Sacher-torta mellé. Vállalkozókedvűek pedig készítsenek hozzá csokoládéfelújtat, aminek a sűrűn folyó, krémes közepébe rejtsenek egy-egy szem meggyet.

 
Pannonhalmi Apátsági Infusio 2019

A Főapátság ikonikus presztízsborának 12. évjáratát 60% merlot és 40% cabernet franc alkotja, amely a héjon történő fakádas erjesztést követően 19 hónapot töltött első- és másodtöltésű barrique hordókban. Érett, kifejező illata édes hordófűszerekkel, vaníliás-csokoládés jegyekkel indul, majd jönnek a sötét húsú erdei gyümölcsök: a szeder, az áfonya, a feketeribizli, az érett szilva. Ízében élénken gyümölcsös, diszkrét édességgel és gyógynövényességgel, finom, bársonyos tanninstruktúrával, hosszantartó zamatokkal. Sűrű, de arányos; izgalmas, emlékezetes bor. Egy ilyen tételnél nehéz megítélni, hogy keresnünk kell-e hozzá ünnepi alkalmat, vagy ő maga teszi az alkalmat ünnepivé. Az advent és a karácsony fényei mindenesetre valahogy segíthetnek átérezni a bor elnevezése mögötti – egyszerre szakrális és közösségi – tartalmat. A szakrális latinban – egy 1732-es perjelnapló tanulsága szerint – az “infusio” olyan értelemben jelent “beáramlás”-t és “betöltés”-t, ahogyan a nap fénye kiárad a földre, illetve ahogyan az isteni szeretet kiárad a teremtett világra. Ünnepnapokon a szerzetesek poharaiba mindig az adott évjárat legjobb borát töltötték, amit ők aztán az annak járó tisztelettel töltöttek tovább – saját magukba. Engedjük meg magunknak mi is, hogy érezzük az áramlást. 

 

Maul Zsolt Dávid 2017

Maul Zsolt 2017-es Dávid cuvée-je klasszikus Bordeaux-blend: cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon alkotja. Színe mélybíbor, lilás széllel. Illata diszkréten elegáns, mégis hívogató, sötét fűszereket és erdei gyümölcsöket idéz, kakaós, cassis-os aromákkal. Amire az illatok felkészítenek, azt a korty is hozza: feketeribizli és feketeszeder, érett málna és szilva, sok fűszerrel, sőt herbás pillanatokkal. Hosszú, lassú lecsengésében kávés hordójegyek. Akkor nyissuk ki, amikor a sűrű, juharszirupos-balzsamecetes-fahéjas mázzal lekent sütőtökszeleteket pár ág rozmaring kíséretében betesszük a forró sütőbe, telepedjünk elé, és kortyolgassuk a bort, amíg az ízek fortyogó egybeolvadását figyeljük odabent. Engedjük, hogy az kiszivárgó illatok egyszerre éreztessék velünk az otthonosságot, és ébresszék föl a kíváncsiságunkat, akárcsak a bor. 

borkollegium-altalanos_1000x563_1.jpg

süti beállítások módosítása