Winelovers

A borsznob is mosolyoghat: viszlát, lila fogak

Én megszívtam, neked nem kell

2016. augusztus 12. - Winelovers

purple-teeth.png

Az elszíneződött fog egyáltalán nem szexi. Ennek legfőbb okai a kávé, tea vagy vörösbor rendszeres fogyasztása, de akár a bogyós gyümölcsök, sőt curry-s ételek is okozhatják. Hogy ne kelljen lemondanod a kedvenc élvezeti cikkekről, és hogy ne szenvedj egy hétig, mint nemrég én, érdemes megfogadnod néhány tanácsot. Ja, és a borkendőről is szót ejtünk.

Fotó forrása

Egy korábbi szakmai borkóstolón feljajdultam, amikor egy 2013-as száraz tokaji furmint volt soron. Értékes bor volt, de olyan karcosak voltak a savai, mintha citromkoncentrátumot öntöttem volna a számba. A kóstolócsapat megállapodott benne, hogy jó bor lehet belőle pár év múlva, de egyelőre jobb hanyagolni. Fogaink épsége érdekében is. Az én jobb 3-asom és 4-esem ugyanis azóta olyan érzékeny, hogy a könnyem kicsordul minden túl hideg vagy túl meleg, esetleg túl édes falatnál, nem beszélve a fogmosásról... Az ok valahol ugyanott keresendő, ahol a lila fogak rejtélye.

A fog külső része a zománc, ami alapból kemény, de a savak felpuhíthajták, ezáltal pedig sebezhetővé válik a fog belsőbb része. A savasság mellett a bor színképző összetevői is akcióba léphetnek, ilyenkor a fog belsőbb részeibe jutva ott is ragadhatnak - ez persze a vörösboroknál szembetűnőbb.

Sajnos a problémán nem segít, ha borozás után rögtön fogat mosunk, sőt, csak ront a helyzeten. Ezzel ugyanis a fellazult zománcréteget megsérthetjük. A dolog fordítva is igaz: rögtön fogmosás után legalább 30 percig nem szerencsés borozni, sem más savas italt vagy ételt fogyasztani, mert a fog ilyenkor sebezhetőbb. Ha egyszer-egyszer muszáj, és kivételt teszünk, akkor használjunk természetes anyagú fogkrémet, például gyógynövényekből vagy algából.

emergency-beauty-hacks-brush-teeth.jpg

Néhány legenda is kering a fogak elszíneződését illetően, amiket most tisztába teszünk. Néha ugyanis mi borsznobok is mosolyunk, de amíg lila az egész szánk, addig ettől nem leszünk szimpatikusabbak.

Kevésbé hasznos tanácsok:

  1. Használj szívószálat! Sajnos nem segít, mert ugyanúgy hozzáér fogaidhoz a bor, ráadásul szívószállal kortyolva valamelyest veszítesz a bor élvezeti értékéből is.
  2. Harapj citromba! Még mit nem! Nem kell még több sav, és a citrom nem fogja eltávolítani a borfoltokat a fogról, hanem tovább fogja roncsolni azokat.
  3. A fehérbor nem káros! Dehogynem, tanulj az én káromból. A legtöbb fehérbor savasabb is, mint vörös társai, ráadásul ha vörös előtt iszunk fehérbort, akkor egy alapból lemart fogfelszínt teszünk ki a vörösbor tapadó tanninjainak és pigmentjeinek.

Hasznos tanácsok:

  1. Igyál borozás közben szódát! Az ásványvíz vagy szóda buborékjai segítenek ugyanis megszabadítani fogaidat a nemkívánatos foltoktól.
  2. Használj bor-kendőt! Igen, ettől mi is lepadlóztunk, de létezik! Ez egy kifejezetten a borfoltok elleni törlőkendő.
  3. Falatozz a bor után! Ez a legkellemesebb megoldás. Jöhetnek a sajtok, sonkák, olivák, vagy bármi, ami rostokban gazdag, mert az egyből lekoptatja a foltokat fogaidról.

+1 Fogaid erősítéséhez fogyassz mindig kálciumban, C és D vitaminban gazdag ételeket. Hiszen minél erősebbek, annál hatékonyabban fognak védekezni a saverózió ellen!

Forrás

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása