Winelovers

Ezt mondja egy brit a magyarok kedvenc boráról

#olaszrizlingoktober

2016. szeptember 27. - Winelovers

riesling.jpg

Se nem olasz, se nem rizling, nekünk magyaroknak mégis a kedvenc fehér szőlőnk az olaszrizling. Magányos, ősi fajta, mely szárnyra kap a köves, vulkanikus talajon. Szódával napközben, barátokkal vacsora mellé esik jól. Október ismét az ő hónapja – ebből az alkalomból most egy brit borszakértőt kérdezünk az olaszrizlingről. 

Idén is Olaszrizling Október – ebben a hónapban ismét az olaszrizlingeké lesz a főszerep, éppen ezért gyűjtöttük össze nektek a legfontosabb és legalapvetőbb tudnivalókat a fajtáról. Ha ezeket tudod, akkor már csak annyi a dolgod, hogy kóstolj, amennyit csak bírsz! Erre a legjobb alkalom az Olaszrizling Október Nagykóstoló, ahol több mint 80 kiállító borász hozza el majdnem 200 tételét, melyek között idén az olaszrizling mellett a vendégbor rajnai rizlinget is megtalálod!

5+1 tény az olaszrizlingről

1. Ez a legnagyobb mennyiségben termesztett fehérszőlő itthon.

2. Kevésbé aromatikus (mint mondjuk egy sauvignon blanc), sokkal inkább a termőhely ásványos karakterét hivatott visszaadni. 

3. Ezer arca van: az üde, fiatal tételektől a késői szüretig, a Muzslától a Mátráig szinte minden magyar (és határon túli) borvidéken terem, kivéve Tokajban.

4. Ételek tekintetében szinte végtelen a lehetőségek száma: a bor karakteréhez illeszkedve, a mandulás pisztrángtól a bőrén sült malac hasaaljáig sok finomság között válogathatunk!

5. 50 neve van, hiszen régóta szeretett és készített fajta szlovák, horvát és osztrák borvidékeken is. Itthon pedig pályázatot írtak ki az olaszrizling új, nemzetközileg is jól csengő nevére. A Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex által életre hívott kezdeményezésre rengeteg ötlet érkezett, mint például carpat blanc, pelso, mandula, ollario, alba regina vagy a hungarizli. 

+1 Kifejezetten jól áll neki a szóda: fehér fröccsnek mindig ezt kérd!

via GIPHY

Tudtad?

Az Olaszrizling Október Nagykóstoló három mesterkurzusából az egyik angol nyelven fog zajlani, mivel az előadó Robert Smyth, a Budapest Day by Day, a Hungarian Wines: A Tasting Trip to the New Old World könyv szerzője és nemzetközi borakademikus lesz. A mesterkurzus a vulkanikus talajról származó olaszrizling kérdését boncolgatja, egy (20 éve itt élő) külföldi szakértő szemszögéből. Mi előtte még gyorsan kifaggattuk.

WL: Mit gondolsz a balatoni borvidékekről: könnyedén felismerhetők és megkülönböztethetők az innen érkező olaszrizlingek?

RSVéleményem szerint a legjobb olaszrizlingek a Balaton északi partjáról kerülnek ki – legyen szó a vulkanikus, bazalt alapú Badacsonyról és Balaton-felvidékről, vagy az összetett, többrétegű Balatonfüred-Csopak régióról. Itt ugyanis könnyedén elérheti a bor azt a struktúra szempontjából fontos savasságot, aminek köszönhetően a jó helyett, kiváló tételek születhetnek. 

WL: Meddig érlelhetők az olaszrizlingek, és mennyire tükrözik a terroir-t (talaj, kitettség, éghajlat, napsütéses órák száma, átlagos csapadék mennyiség, szél, páratartalom, köd lehetősége, szőlőfajta, szakember tudása)? Mekkora bennük a potenciál?

RS: Először is, irtó kevés bor marad meg évekig, általában gyors fogyasztásra készülnek. Azon tételek viszont, amik megfelelő savgerinccel és gyümölcsösséggel bírnak, évekig eltarthatóak lesznek és szinte kivirágoznak: gondoljunk csak a Kreinbacher vagy Villa Tolnay érlelt tételeire. Egyébként, hiába állítják, hogy a kevésbé savas tételek kevésbé eltarthatóak, Svájcban járva több olyan chasselas szőlőből készült, érlelt borral is találkoztam, amiknek például az olaszrizlinghez képest alig van savtartalma. Meglepve tapasztaltam egyébként, hogy Somlón még a furmintot is képes túlszárnyalni az olaszrizling.

hungarian_wine.jpg

WL: Beszéljük kicsit az egyensúlyról: ez a trió, mint az üde savak, a gyümölcsösség és az alkoholtartalom mennyire van egyensúlyban az olaszrizlingekben? Kerek kortyokat fogunk inni vagy valami ki fog lógni?

RS: Az olaszrizling esetében a legnagyobb kihívás az egyensúly. Az élénk savak megtartása nehézkessé válik, amikor a borász a tökéletes érettségi állapot és a megfelelő testesség elérésére törekszik. Olykor szinte kilóg a borból a túl erős citromos íz, amitől néha olyan érzésem van, mintha a bor savanyítva lenne… Ennek ellenére meglepően kiegyensúlyozott és komplex olaszrizlingek készülnek ma a Badacsony, Balaton-felvidék, Somló, Balatonfüred-Csopak, Eger, Mátra and Pannonhalma borvidékeken.

WL: Szerinted nagy szerepe lehet a gasztronómiában, vagy inkább fogadjuk el jó kis fröccsbornak?

RS: A komplex, érlelt tételek bizony komoly szerepet kaphatnak a gasztronómiában is, ám a könnyedebbeket nyugodtan frissítsük föl szódával!

WL: Szereted az olaszrizlinget? :)

RS: Szeretem, amikor picit más, mint amire számítok, amikor kitűnik a többi bor közül. Ezek a borok pedig komoly karakterükkel kifejezetten megérdemlik, hogy a legjobb magyar fehérborok között említhessük őket.

süti beállítások módosítása