Winelovers

Rizlingek felgyűrt ingujjakkal

Pop-up kóstoló és rapid küzdelem a Duna parton

2016. október 11. - Winelovers

rh1.jpg

A múlt héten a kora ősz a legszebb arcát mutatta. A Bálna épületében az Esetleg Bisztró és a Duna parti sétány megtelt a rizling kóstolóra érkezőkkel, ahol tíz, elsősorban Balaton parti és somlói borászat olaszrizling és rajnai tételeit kóstolhattuk. Élménybeszámoló Dámosy Dóritól.

Fotók: Benkő Molnár Fanni / Winelovers

A sétáló kóstoló felvezetéseként Nagy Laci, a Villa Tolnay borásza és birtokigazgatója és Borbély Tomi, a Borbély Családi Pincészet borásza tartott egy rapid, negyven perces mesterkurzust Rizlingek harca címmel. Vakon kóstoltunk rajnai és olaszrizling tételeket. A borászok felgyűrt ingujjakkal, egymásnak adva a szót próbálták harcosra hangolni a közönséget, kóstoljunk, ízleljünk és mondjunk véleményt, hogy kinek melyik tétel tetszett jobban. Borbély Tomi az olaszrizling itthoni kiemelt szerepéről beszélt és arról, hogy mit jelent a fajta a Balaton-felvidék borászainak, Nagy Laci pedig a rajnai rizling klasszikus, nagyvilági oldalát mutatta be.

Borbély Tomi és az olaszrizling

Az olaszrizling hazánkban egyre inkább reflektorfénybe kerül, a szőlőfajta nagyon sikeres. Magyarországon a pár évvel ezelőtti 6000 hektáros telepítettség helyett 2016-ra kb. 4000 hektárnyi területen termesztik –  leginkább a régi olaszrizling ültetvények helyett telepítettek új fajtákat –, ezzel együtt is az egyik legelterjedtebb fajta. Az itthoni telepítések közel fele a Balaton borrégióban található, ezen belül is 600 hektár körüli terület Badacsony környékén. Van közöttük 45-60 éves, idősebb ültetvény és fiatal, virgonc telepítés is természetesen, mindez pedig, az utóbbi évek szélsőséges időjárási viszonyaival karöltve nagyszerű lehetőséget kínált arra, hogy a borászok sokszínű körülmények és adottságok között próbálják ki a fajtát.

Az olaszrizling sikere egyrészt abban keresendő, hogy viszonylag biztonságosan megvédhető, jól terhelhető és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt a szélsőségesebb években is, de ezek mellé a gyakorlati adottságok mellé mostanra felzárkózott a tény, hogy sokszínűsége számtalan fajta megközelítésre ad módot. „Sok feladat áll még előttünk, hogy az olaszrizlinget igazán kiismerjük, megismerjük és minden oldalát meg tudjuk mutatni a fogyasztóknak" – hallhattuk Tomitól.

rh2.jpg

Nagy Laci és a rajnai rizling

A rajnai rizling minden bizonnyal nem ok nélkül a világ egyik leginkább elismert, vezető fajtája. Elegáns, sokrétű és anélkül magával ragadó, hogy hivalkodó lenne. Klasszikus világfajta, és ha lehet ezen az örökérvényűségen még egyet csavarni, még reneszánszát is éli. A mai borfogyasztók szeretik és élvezik a rajnai rizlinget, a belőle készült borok stílusát, legyen az száraz, vagy édes, német-osztrák iskolázású vagy az Újvilágból való.

A rajnai rizling eredetét a Rajna part és a németek, valamint Wachau környéke és az osztrákok is magukénak mondják, a 14. századból származnak mindkét területről rizling névvel feljegyzések, bizonyítva, hogy a szőlőfajta nem mostanság került ezekre a vidékekre, és, hogy azóta is igen jól érzi magát itt. A klasszikus iskola száraz rizlingjei – a szőlőfajta és a klimatikus adottságok miatt is – magas savakkal és nem ritkán 5-15 gramm maradék cukorral rendelkeznek, ezek miatt pedig kimagasló érlelési potenciállal bírnak. Emellett az Újvilágban, Ausztráliában, de Európában is készülnek csontszárazra kierjesztett, de továbbra is magas savtartalommal útjukra indított tételek, ebben az esetben a borok komoly savakkal és maradék cukor nélkül kerülnek palackba. „Izgalmas, bátor irány ez a rajnainál, mert ezeknél a tételeknél a maradék cukor egyre bátrabban elmarad a brutális savak mellől, a bor mégis fogyasztható fiatalon is, feszes, vibráló, élvezhető" – mondta Laci. 

A Balaton-felvidék vulkanikus altalaja és éghajlati adottságai jól illenek a rajnaihoz, ugyanakkor a Villa Tolnay, ha tehetné, a bazalt mellett mészköves talajon is kísérletezne, ahol a jó hőmegtartó bazaltréteg helyett kevésbé meleg altalajon is próbára tehetnék a rajnai adottságait és a Balaton-felvidék klímáját.

1. flight

A vakkóstoló során első párosként egy reduktív, friss fiatal olasz és rajnai párost kóstolhattunk, a Borbály Családi Pincészet 2015-ös „Fröccsnekisjó” olaszrizlingjét és a Villa Tolnay 2015-ös rajnai rizlingjét.

Mindkét tétel friss, ropogós, fiatalos volt, a rajnai egy része hordóban is volt, míg az olaszrizling acéltartályban erjedt és érlelődött. A rajnai barackos, friss gyümölcsös elsődleges jegyeket mutatott, míg az olaszrizling a fajtára jellemzően kevésbé volt illatos, viszont nagyon jó egyensúlyú bort kaptunk. Ezt az olaszrizlinget nyári esték kellemes fröccsboraként tudjuk elképzelni, kellemes savakkal, jó egyensúllyal, a rajnait könnyebb halételekhez, fehér húsukhoz, nyári saláták mellé adnánk jó szívvel.

2. flight

A második párosban a Borbély Pincészet 2013-as Bácshegy olaszrizlingjét a Villa Tolnay 2009-es rajnai rizlingjével kóstoltuk.

A Borbély Pince 2013-as Bácshegy olaszrizlingje idén az országos borverseny legeredményesebb olaszrizlingje lett, Figula Mihály emlékdíjat kapott és a Vinagora aranyérmét is elhozta. 45 éves tőkékről szüretelt, dűlőszelektált, spontán erjesztett, seprőn tartott tételről van szó, ahol a hordó adta jegyek és a termőhelyi sajátosságok hangsúlyosak. Nagy testű, ugyanakkor kerek, jó egyensúlyban lévő, a rajnai rizlinggel összehasonlítva is izgalmas, karakteres tételről volt szó. Ez a bor akár steakek vagy érlelt sajtok mellett is szép kísérő tud lenni.

A 2009-es rajnai rizling egy kiegyensúlyozott évjárat emlékezetes rizlingje, 8 gramm saját cukorral és 14% alkohollal. Ennél a tételnél már az érett rajnaikra jellemző petrolos illat is megjelent, a hordó adta másodlagos aromák beépültek a borba, magas savakkal, magas alkohollal. Kacsamájas, libamájas meleg előételek kísérőjeként tudnánk elképzelni.

A kóstoló

A pop-up kóstoló elsősorban ízelítő volt az este további tételeihez, gyors áthangolódás, az ezt követő kötetlenebb sétáló kóstoló felvezetése. Borászatok elsősorban a Balaton északi partjáról érkeztek, de kóstoltunk somlói, pannonhalmi, és felvidéki rizlingeket is.

rh3.jpg

A Balaton, Somló, és a Felvidék rizlingjei

A Bujdosó Pincészet Cirkáló sorozata képviselte a Balaton déli partját, a Somlóról a Dénes szőlőbirtok rizlingjeit kóstoltuk. A Mátyás pince az országhatáron túlról biodinamikus tételeit mutatta be, a pannonhalmi Cseri Pince a 2012-es évjárattól hozta rajnai rizlingjeit. A Balaton északi partjáról, Paloznakról a Homola olaszrizlingjeit, Hegymagasról a Gilvesy Borászat olasz- és rajnai tételeit, Badacsonyból a Laposa és a Villa Sandahl rizlingjeit kóstoltuk.

Amikor a kóstoló zajlott, a 2016-os szüreti időszak nagyobb része már a borászok mögött volt. Ez az év szélsőséges és kiszámíthatatlan volt eddig az egész ország területén, faggyal, jéggel, nagy hőingadozással, a szüret előtt pedig hosszú hetekre szárazsággal. Várjuk, hogy milyen lesz az összkép végül a 2016-os évről, hogyan zárul a szüret, milyen tételek készülnek majd az idei termésből. És, hogy mindennek fényében melyik arcukat mutatják majd az ezévi szüretből palackba kerülő rajnai és olaszrizlingek.

süti beállítások módosítása