Winelovers

5+1 vörös páros, amit mindenkinek ismernie kell

Mit mihez?

2016. október 24. - Winelovers

oie_soicbhjsd5ek.jpg

Tegyük félre az előítéleteket és tisztázzuk: a világ borászai nem azért készítenek cuvée-ket hogy a hibásan készített vagy előnytelen borokat feljavítsák. Már csak azért sem, mert két rossz borból sosem lesz egy jó. A cuvée-k, azaz házasítások esetében az a cél, hogy az előnyös tulajdonságok összeadódjanak, így pedig egy harmonikus, kerek és egyensúlyos eredmény szülessen. Hogy melyik fajták adják a legjobb – és leghíresebb – cuvée-ket? Olvass tovább!

A borházasítások kialakításánál a legfontosabb szerepet a történelem játszotta: amikor egy-egy szőlőföldön egymás mellett nőttek a különféle fajták, akkor azokat együtt is szedték le, majd együtt erjesztették. Ez a módszer ma már kevésbé elterjedt, de a portói borok esetében például még alkalmazzák. Időközben persze rájöttek a borászok, hogy sokkal egyenletesebb minőséget tudnak biztosítani, ha a fajtákat külön erjesztik, majd azután házasítják a borokat. Az ilyen típusú borokat a borvidék nevével felcímkézve helyezik forgalomba. Bizonyos típusú házasítások így lettek világhírűek, például a champagne vagy a bordeaux-i, hogy a bikavért ne is említsük... 

1. Bordeaux-i borok

bordeaux.png

A világ leghíresebb vörös házasításai. A Gironde-Garrone-Dordogne folyók különböző partjain különböző stílusban készül. A bal parton a cabernet sauvignon dominál és e mellé merlot és cabernet franc is kerül. A jobb parton a merlot dominál és ehhez legfeljebb cabernet franc kerül. Leghíresebb pincészetek: Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Margaux and Château Haut-Brion.

Itt olvashatsz bővebben Bordeaux-ról és borairól.

2. Szupertoszkán borok

super-tuscan-wines.jpg

Toszkána leghíresebb szőlőfajtájához, a sangioveséhez cabernet sauvignont, merlot-t vagy cabernet franc-t adnak azért, hogy az egyébként magas sav- és tannintartalmú bort kiegyensúlyozzák. Leghíresebbek például: ChiantiBrunello di Montalcino, Vino nobile di Montepulciano.

Az olasz borokról itt olvashatsz bővebben.

3. Côtes du Rhône-i borok 

gms.png

Más néven GSM borok, azaz grenache (min. 40%), syrah és mourvèdre (együtt min. 15%), a híres dél-francia házasítások. Bizonyos esetekben más helyi fajtákat (cinsault, carignan, counoise, grenache blanc) is hozzájuk adnak. Összesen 18 különböző fajtából készülhet vörösbor fehérszőlő hozzáadásával, illetve fehérbor kékszőlő hozzáadásával! Leghíresebbek például: Châteauneuf-du-Pape, Tavel, Crozes-Hermitage, Côte-Rôtie.

Bővebben ezekről a francia borokról itt.

4. Portói borok

port-wine-blend-770x770.png

Portugália leghíresebb erősített bora sem egyetlen egy típusú szőlőből készül. A portói bor a touriga franca, tinta roriz (tempranillo), touriga nacional, tinto cão és tinta barroca fajták házasításából születik. Az ország bizonyos területein még a régi, együtt erjedős módszert alkalmazzák, és hála a terület változatás fajtáinak, néhány esetben akár 52 fajta szőlő is belekerülhet! Leghíresebbek például: Dow's, Graham's, Taylor, Fonseca, Penfolds. 

Bővebben a portóikról.

5. Rioja borok

rioja-wine-blend.jpg

Az elsőszámú spanyol borvidéken az elsőszámú szőlőfajta, azaz a tempranillo mellé még garnacha tinta, graciano és mazuelo fajták is kerülhetnek. A tempranillo legalább 60%-os arányban kerül bele, így az hozza a bor fő aromáit, illetve a hosszan érlelhetőséget is. A garnacha is legalább 20%-ban kell belekerüljön, mely testességet és alkoholtartalmat is ad hozzá. Leghíresebbek például: Artadi, Finca Allende, Abel Mendoza, Contador, Roda, Marques de Riscal.

+1. provence-i rozék

provencal-rose-blend.jpg

Az etalonnak számító rozék is házasításként születnek. A helyi carignan, cinsault, grenache, mourvèdre és tibouren kékszőlőkből készült borokba ritkán, de cabernet sauvignon és syrah is kerülhet, és így sokoldalú, élénk, gyümölcsös, de csontszáraz rozék születhetnek. Leghíresebbek például: Clos Ste.-Magdeleine, Domaine du Bagnol, Domaine Hauvette, Clos Cibonne, Domaine Ste.-Lucie, Château du Roquefort, Domaine du Jas d’Esclans.

Hol kóstolhatsz legközelebb tutijó vörös házasításokat? 

A következő Winelovers Bordói November Nagykóstolón! Kattins az infókért

Főkép

süti beállítások módosítása