Winelovers

Ezért lehet Villány végre világhírű

3 érv, hogy franc-ért nyúlj

2016. november 03. - Winelovers

villanyi-franc.jpg

A cabernet franc, mely a mindenki által ismert és kedvelt cabernet sauvignon háttérbe szorult szülője, sokkal több figyelmet érdemel, különösen az ünnepi szezon közeledtével. A fajta egyediségére, és sikerének lehetőségére már Villányban is rájöttek - a Villányi Franc hozhatja el a rég áhított világhírt a magyar boroknak. Íme 3 érv, amely miatt neked is gyakrabban kéne franc-ért nyúlnod!

Egyszerre markáns és lendületes, fűszeres és gyümölcsös, igazi gasztrobor, ami önmagában is jól esik. Először a 2014-ben szüretelt, 100%-ban cabernet franc szőlőből készült bort nevezhették Villányi Franc-nak, ezeket ma már az eredetvédelmi törvény is vigyázza. Csak az előírásoknak megfelelő cabernet franc alapanyagból készített bor viselheti a Villányi Franc Premium címet, legalább 1 év hordós érlelés után. A Super Premium borok ennél is szigorúbb követelményeknek felelnek meg, mind a terméskorlátozás, mind az érzékszervi vizsgálat tekintetében. Ebben a kategóriában a bort legalább 2 évig kell érlelni, amelyből a fahordós érlelés ideje legalább 1 év.

És hogy miért éri meg neked is a Villányi Franc-t választani?

1. ... mert sokkal több, mint alapanyag egy házasításhoz

"A cabernet franc tekinthető az origónak, a középnek, az egyensúlynak – kifinomultsága miatt az a kályha, amelytől elindulhatunk. A cabernet sauvignon a struktúra és az erő, a merlot pedig a puhaság és a gyümölcsösség egy cuvée-ben" - mondja Malatinszky Csaba (Malatinszky Kúria)

A fajta elképesztő beltartalommal és ízgazdagsággal bír, izmos kis vörösborokat ad: zöldborsos, őszi avarra, illetve fekete ribizlire és szilvára emlékeztető aromáinak előnyeire már a Loire-völgyben is rájöttek, ahol a borvidék fő fajtájaként chinon vagy bourgeuil néven kerül a palackokba a színtiszta cabernet franc. Ezek a bordeaux-i házasításhoz képest kicsit könnyedebbek, illatosabbak, de igazán karakteresek is.

2. ... mert a tannintartalma nem túl sok, de nem is túl kevés

"Amikor először ültünk le arról beszélni a helyi borászokkal, hogy a Villányi borvidéknek szüksége van egy közös zászlóshajóra, hamar egyetértésre jutottunk abban, hogy a cabernet franc lesz az. Tudtuk azt is, hogy e bortípus akkor lesz hosszú távon sikeres, ha mint borstílus leírható és átlátható" - mondja Gere Andrea (Gere Attila Pincészete)

A tannin az a tulajdonsága a vörösboroknak, amelyeket bár sokan imádnak, de sokan inkább elkerülnek. Szájszárító, szájösszehúzó hatása néha olyan erős, hogy a kezdő borfogyasztók értékelhetetlennek érezhetik a bort. 

A tannin a szőlő héjából és kocsányából származik, és mivel a cabernet franc közepesen vastag héjú szőlő, ezért közepes tannintartommal is bír. Fűszerességében is az arany középúton van, éppen eléggé fűszeres és karakteres, de nem túlságosan, így pedig kellően elegáns és harmonikus tud maradni. Ráadásul éppen úgy fogyaszthatjuk ételek mellé, mint önmagában is, nem feltétlenül kíván komoly steakeket (pedig...). További fahordós érleléssel (már 6 hónaptól) pedig extra tannintartalmat, fűszerességet és egyensúlyt adhatunk a bornak.

via GIPHY

3. ... mert komoly érlelési potenciál van benne

"A marketingesünk szokta is mondani, hogy nem győzi frissíteni a plakátjainkon a versenyeredményeket… A Villányi Franc-unkat, amilyen versenyre neveztük, mindig aranyéremmel, vagy valamilyen kitüntetéssel jött haza" - mondja Mokos Balázs (Mokos Pincészet).

A természetes tannintartalom okozta struktúrának köszönhetően a bor hosszan érlelhetővé válik, és szépen ki tud fejlődni ahelyett, hogy elecetesedne. Éppen ezért érlelhetők akár 20-30 évig is a legjobb cabernet franc-ok, amitől a friss, fűszeres, gyümölcsös jelleg egy sokkal összetettebb, másodlagos aromákkal teli oldala is megmutatkozik (magvak, szárított gyümölcsök, föld).

Megengedheted magadnak hogy megvegyél egy 20 éves bordeaux-i bort? Hát én sem.

A cabernet franc kiváló minősége ellenére viszont megfizethető (már 4000 forinttól elérhető), még akkor is, ha hosszú évekig érlelt formájában vásároljuk meg. 

Így legközelebb, ha borszaküzletben jársz, és egy igazán jó vörösbort vennél (csak úgy, vagy akár vacsora mellé), ismerkedj meg ezzel a barátságos borral is, a többiek úgyis mindig ott lesznek.

Kedvenceink:

Milyen fogások mellé kortyold?

A cabernet franc általában jól harmonizál a paradicsomos alapú, zöldfűszer-hangsúlyos fogásokkal, lencséből, paprikából, káposztából készült ételekkel. Ha hús mellé innánk, akkor süthetünk malacot, készíthetünk pörköltet, húsgombócot. Sőt, a gyros és a jalapeno paprika is meghálálja a társaságát! 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása