Winelovers

Ünnepek = ivás = kalóriák

Spórolhatsz!

2016. december 20. - Winelovers

bottle-lamp-single.png

Persze senkinek sem javasoljuk a mértéktelen alkoholfogyasztást, de az ünnepek közeledtével úgysem lehet megúszni az ivást. Érdemes óvatosan, a kalóriák mennyiségét figyelembe véve, tudatosan választani, és persze közben rengeteg vizet inni. Ezeket válaszd szerintünk, ha már választanod kell!

Tudtad, hogy a zsírban van a legtöbb kalória (1 g zsír 9,3 kcal-t tartalmaz), és hogy szorosan követi azt az alkohol (1 g alkohol = 7,9 kcal)?! Ha pedig abban a bizonyos alkoholos italban a cukortartalom is magas...

Nem véletlenül fogyasztották a bort és a sört öregapáink energiaforrás gyanánt (is), hiszen pár pohár bor sokat tett az energiaszükségletük kielégítéséért. Miközben az alkohol energiatartalma az elmúlt évszázadban nem változott, a fogyasztás célja igencsak átalakult. Ha nem táncoljuk (futjuk, tekerjük, evezzük) le azt a pár italt, akkor az bizony zsírrá alakul rajtunk, ugyanúgy mint bármilyen más finomság. A karácsonyi- kajapara és szilveszteri piapara alkalmából kiválasztottuk a 3 legkevésbé súlyos opciót, természetesen szigorúan moderált fogyasztásra. 

Érdekel, hogy mennyi alkohol is van a borban? Kattints!

1. Vörös- és fehérbor

redwine.jpg

Egy átlagos üveg, 12% alkoholtartalmú fehér- vagy vörösbor nagyjából 600-700 kalóriát tartalmaz, ez pedig egy normál étkezés kalóriatartalmával egyenlő. Persze ha csak egy pohárral fogyasztunk, akkor mindössze 120-140 kalóriát viszünk be – de valljuk be: ki áll meg egynél? Az édes borok azonban jóval magasabb kalóriatartalommal bírnak, ez palackonként átlagosan akár 1000 kalóriát is jelenthet. Mi lehet a megoldás? Ha figyelsz a vonalaidra, válaszd a szárazat és tarts mértéket! 

2. Cider és sör

christmas-beer.jpg

Nem csak hogy a cider és a sör, de cider és cider, illetve sör és sör között is óriási különbségek lehetnek. Egy pohár erősebb alkoholtartalmú sör nagyjából 72 kalóriát, egy könnyedebb pedig 50 kalóriát tartalmaz. Akik kifejezetten diétázásra adják fejüket karácsonykor, érdemes ún. low carb (azaz szénhidrátban szegény) sört választani, mert bár nagyjából 60 kalória körül van egy pohár, mégiscsak alacsonyabb a szénhidrát és általában az alkoholtartalma is. Cider helyett viszont egyértelműen sört kell választanod, ha számolod a kalóriákat. 

3. Vodkaszóda és gin tonic (és más koktélok)

christmas_cocktail.jpg

Bár az emberek többségének fejében a gin tonic kifejezetten "egészséges" (legalábbis a többihez képest) választásnak tűnhet, mégis ki kell ábrándítsuk őket: most jön a kemény igazság. Ha például csak a tonicot nézzük, egy 1 decis mennyiségben 9 gramm cukor van, ami kb. másfél teáskanálnyi cukor, tehát nem is olyan kevés! A röviditalok kalóriatartalma pedig köztudottan magas (mivel magasabb az alkoholtartalmuk), ezért ha mégis azt választod, húzd fel inkább jó sok szódával, hogy a kevés kalória mellett a hidratálásra is gondolhass. Ha mindenképpen édes ízekre fáj a fogad, szerencsére létezik már nullkalóriás kóla, Fanta, Sprite, sőt nullkalóriás tonik is! Halleluja!

Olvasd el korábbi cikkünket egy pohár ital pontos kalóriatartalmának kiszámolásához!

Főkép

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása