Winelovers

Hét zsűritag hét véleménye

Tudományos szürcsögés és köpködés 2.0

2017. március 07. - Winelovers

wl_borteszt_728.jpg

Jön a tavasz, ezzel együtt megújulnak Bortesztjeink is. Az eddigi rendszert megerősítve egységes sztenderdek alapján, megfelelő elméleti háttérrel és kóstolási gyakorlattal rendelkező szakértők mondják meg: melyek az aktuálisan legjobb tételek. Hét zsűritag hét véleménye következik a Tokaji Március 42 borának kóstolását követően!

Fotók: Benkő M. Fanni

1. Komoróczki Anna

Nemzetközi borakadémikus (DipWSET) - Bortársaság

"A minőségi átlag emelkedett ahhoz képest, amikor egy-két éve utoljára kóstoltam vakon tokaj-hegyaljai borokat. Most a száraz furmintok nekem izgalmasabbak voltak, és például a FurmintUSA tevékenysége miatt is, nagy eséllyel be tudnának robbanni a nemzetközi borvilágba."

2. Rein Krisztián

Borkereskedő - Heinemann Testvérek

"A minőség láthatóan egyre javul, bár volt egy-két bor, aminek nem igazán volt koncepciója. A legtöbb tétel azonban nemzetközi szinten is megállja a helyét, főleg a most szárnyalni kezdő, egyedi karakterű, hordós érlelésű furmintok. A késői szüretet ezzel ellentétben külföldön értékesíteni nagyon nehéz, és szerintem most is túl kevés volt az igazán szép tétel az édes borok között."

3. Domián Emese

Nemzetközi borakadémikus (DipWSET)

"A száraz furmintok most szépek voltak, szebbek, mint amiket eddig kóstoltam! Ismét egyértelműen kijött, hogy a furmint akkor jó, ha hordós, és picit érezni lehet rajta az érlelési jegyeket. A későiek között volt egy aszúközeli bor, elegáns, szép savakkal, de arányaiban több bor volt billenő: vagy a cukor felé, vagy pedig nem volt elég tiszta."

wl_borteszt-0494-20170306.jpg

4. Blazsovszky Péter

Vezető sommelier - Babel Étterem

"Tokaj nekem a szívügyem, és sajnos picit több kiugró tételt vártam. Összesen 5-6 bor volt, ami kifejezetten tetszett, bár egyiknél sem volt wow-élmény. Bízom abban, hogy a március 25-i rendezvényen több bor is kellemes meglepetést tud majd okozni. Mi a Bábelben kifejezetten az étel-ital párosításokra helyezzük a hangsúlyt, és rengeteg dűlős tételt mutatunk be, az egyébként érdeklődő vendégkörnek."

5. Robert Smyth

Nemzetközi borkadémikus (DipWSET), szakíró

"A kóstolt boroknál pont ezt a szintet vártam: jók voltak, kevésbé hullámzó minőséggel, mint amit korábban tapasztaltam. Ugyanakkor néhány borhibával is találkoztam a száraz furmintoknál, amelyek pedig jelentős beltartalommal bírtak. Az édes borok szerintem jobbak voltak, mint ahogyan a magyar kollégák vélekedtek róluk: az egyiket az édességhez képest savszegénynek érezték, ugyanakkor a  nemzetközi ízlés szerint egyáltalán nem szenvedett savban hiányt; rám kifejezetten mély benyomást tett."

6. Sue Tolson

Nemzetközi borakadémikus (DipWSET), szakíró - WineSofa

"Bő négy éve élek itt, azóta bíráltam az International Wine Challange-en, és tavaly már itt Magyarországon is. Ezen a versenyen összességében szép tételek voltak, bár voltak kicsit hibás és kicsit vékonyka borok is. Körülbelül ilyen felhozatalra számítottam."

wl_borteszt-1105-20170306.jpg

A zsűri tagjai és a szervezők

7. Tüü Péter

Sommelier, Magyarország Sommelier Bajnoka 2017 - Arany Kaviár Étterem

"Kár, hogy több hibás tétellel is találkoztam: legyen az erjedési hiba vagy éppen egy hajólakkos tétel, édes, vagy száraz. A kevésbé ismert pincészetek tételei között viszont voltak meglepően jók, és most már az is egyértelmű, hogy a Gizella 15-ös furmintját a borlapra választanám." Jó helye lenne, hiszen az Arany Kaviár Prestige menüjében száraz furmintot kínálnak a halas főétel mellé is!

Pozitív 100 pontos módszer (O. I. V. + U. I. O. E.): A nemzetközi borverseny szabályzatból a Vedel-módszer bírálati lapját átformálva, a rendszert az O. I. V. és a Borászok Nemzetközi Szövetsége (U. I. O. E. Union Internationale des Oenologues) közösen alakították ki. A pozitív 100 pontos bírálati lapot 1996-ban vezették be, amit 2009-ben, apró elemeiben még tovább tökéletesítettek.

A bor minőségét meghatározó szempontokat tovább részletezték. A bírálat során a tisztaságot, a színt, az illat technológiai tisztaságát, intenzitását és minőségét, a zamatok technológiai tisztaságát, intenzitását, tartósságát és minőségét, valamint az általános harmóniát értékelik (a bírálati lap sorai), a minőség két szélsőértéke között, összesen öt szinten. Az eszmei tökéletes bor minden szempont alapján kiváló, maximális pontot kap, mely pontok összértéke 100.

Olvasd el korábbi cikkünket az egyik legkomolyabb hazai borversenyről!

süti beállítások módosítása