Winelovers

Félre Donald, itt jön Melania

Szlovéniában megalkották a First Lady borát

2017. március 20. - Winelovers

melania_wine.jpg

Négy szlovén borász nemrégiben összefogott, és a First Lady szülővárosához közeli borvidéken egy válogatott kékfrankosból készített borral tisztelegnek előtte. 

A szlovéniai Sevinca közelében olyan limitált kiadású bort alkottak meg, amelyből az első 300 palack egy közeli kastélyban tartott kiállításon 3 nap alatt elkelt. A Fox riportja szerint további 2000 palack lesz elérhető a helyi kastély ajándékboltjában, 27,5 eurós áron. Ez egyébként nem olyan vészes, bár a környéken készítetett prémium kékfrankosok ennek az árnak a felébe kerülnek -  de végül is mit várjunk, ez mégiscsak a First Lady bora!

A Szlovéniában "modra frankinja"-ként ismert fajtából készült tételről a borász így nyilatkozott: "Ez egyáltalán nem egy erőteljes bor, hanem finom és lágy, mint amilyen Melania." A boron kívül egyébként egy ritka, helyi disznófajtából (krškopoljc) készített szalámi, továbbá csokoládé és testápoló krémek viselik a First Lady márkanevet.

firstlady.jpg

Posavje a három szlovén borvidék közül az egyetlen, ahol a kékszőlők uralkodnak, és nem csak a fajta népszerűsítésének szempontjából, hanem a borászok és a turizmus támogatása miatt is fontosnak tartják a kékfrankos promócióját. A Decanternek a 12. században épült kastély komornyikja így nyilatkozott: "Ez a legfontosabb szőlőfajta itt, és szerencsére kezdünk az élvonalba kerülni, ugyanakkor még mindig rengeteg a teendő." A kultúrnövényeket kutató német Julius Kühn Intézet szerint eléggé válószínű, hogy Szlovénia ezen részéről ered a kékfrankos, sőt a portugieser is. 

Olvasd el korábbi cikkünket Donald Trump egyik hoteljével kapcsolatban, ahol a tokaji bor a legdrágább tétel

süti beállítások módosítása