Íme egy lista arról, hogy ha a világ legfelkapottabb városaiban jársz, hol igyál bort (és esetleg mást is). Következzenek tehát a legjobb (bor)bárok New Yorkban, Londonban, Párizsban, Milánóban, Tokióban és persze Budapesten.
Talán nem meglepő a tény, hogy azokban a városokban a legnyüzsgőbb a gasztronómiai élet, amelyeket a divat fővárosainak is tartunk. A top bárok és éttermek nem csak két shoppingolás között nyújtanak felüdülést, hanem városnézés közben is.
New York
Fotó: ny.eater.com
Benoit
Manhattan híres bevásárlóutcájától mindössze néhány lépésnyire található Alain Ducasse borbárja, amely ötvözi az ódon, párizsi sármot a modern város lüktető ritmusával. A kiterjedt borlap természetesen jól ismert francia tételekkel, és számos az észak-amerikai borvidékről érkező finomsággal is kecsegtet.
Racines NY
Manhattan Tribeca városnegyede ma már főként a modellek, színészek és designerek játszótere, hiszen a legmenőbb butikokat és éttermeket itt találjuk. A Racines NY-ban különösen sok biodinamikus, organikus vagy kézműves borászat tételeivel találkozhatunk, amiket Arnaud Tronche társtulajdonos személyesen válogatott össze.
London
Fotó: bloomberg.com
The Champagne Room
A londoni Mayfairben lakók különösen szerencsések. A gyönyörű Champagne Room kidolgozott enteriőrjében ülve, 1914-es Pol Roger-t kortyolgatva - természetesen Baccarat kristálypohárból - szinte megáll az idő. Az ötcsillagos The Connaught Hotel titkos pezsgőbárjába minden champagne-rajongó be akar térni, amit abszolút megértünk.
The Winemakers Club
A Holborn viadukt közelében található hangulatos, téglával kirakott pincében igazi bennfentesnek érezheti magát az ember. Az egyszerre üzletként és borbárként működő vállalkozás szintén főként a biodinamikus és organikus tételekre fókuszál - és többek között magyar tételekkel is tud szolgálni. A poharazott borok kínálata minden nap változik, a finom kortyokhoz pedig válogatott sajtokat és felvágottakat fogyaszthatunk.
Noble Rot
Dan Keeling és Mark Andrew szinte kötelező olvasmánynak számító Noble Rot magazinjai után magától értetődő volt, hogy a hasonló nevet viselő borbárjuk is nagyot fog szólni. Ráadásul a Lamb’s Conduit utcán található bár és étterem a legfontosabb divatmárkák tőszomszédságában található. Ha pedig ez nem lenne elég, válogassunk a bő 600 tételes borlapról, ahol kiemelt helyet kaptak a feltörekvő angol pezsgők is.
Párizs
Fotó: karinshibata.com
Etna
Ez az a hely, ahol nincsen borlap, mert a pincérrel történő beszélgetés szerves részét képezi az élménynek. A 6. kerületi borbárban szintén csak organikus szőlőből készült bor található - abból viszont több, mint 300 különböző tétel. A környező elbűvölő kis lakberendezési boltokba mindenképpen térjünk be egy pohár bor előtt, vagy után.
Le Restaurant
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ide betér. Mégis a Hotel L'Hotel étterme kötelező zarándokhely az igazi francia gasztronómiára éhezőknek és borra szomjazóknak. Jacques Garcia designer lenyűgöző megjelenést tervezett a helyiségnek, ahol tökéletesen felkészült sommelier-k sokasága, és Julien Montbabut csúcsminőségű kóstolómenüi várják a szerencsés ide látogatókat.
Milánó
Fotó: signorvino.com
Signorvino
A Milánói dómra néző teraszon könnyű ott ragadni. A brutális kínálattal rendelkező borszaküzlet és borbár másik nagy előnye, hogy igencsak pénztárcabarát és körülötte helyezkedik el a legtöbb ruhákat vagy kiegészítőket árusító üzlet, így bőröndünket nem csak borral pakolhatjuk meg. Top olasz borok, már 11 eurótól.
N’Ombra de Vin
A San Marco templom korábbi víztartálya ma csak úgy szippantja be a vendégeket; nem csoda, hiszen a legjobb borokat szuper élőzene, és igazi party hangulat kíséri. Az 1973-ban újranyitott bárt korábban Mozart és Napolen seregei is előszeretettel látogatták, ma pedig a legdivatosabban öltözött fiataloktól hemzseg, akik a grillezett poliptól a bélszín tatárig válogathatnak a borkorcsolyák közül.
Tokió
Fotó: accidentaltravelwriter.net
Blanc Rouge
A Toyko Station Hotel a város legforgalmasabb pontján helyezkedik el, és elég komoly választékot hoztak össze, kiegészítve azt a Japán keleti borvidékeiről származó borokkal. Ráadásul a Marunouchi Naka-dori mentén helyezkedik el - ami az egyik legfontosabb bevásárlóutca - és francia konyhával, bő ezer tételes borlappal és lenyűgöző kiáltással várja a vendégeit.
Parabola
Richard Dawson borszakíró ma már nem csak tanít a tokiói Academie du Vin-en, de megnyitotta a Nishi Azabu kerületben lévő, a hetedik emeletről pazar kilátást nyújtó, igencsak vagány borbárját is. Igazi ritkaságokkal és különlegességekkel szolgál, sőt rövid szemináriumokat is tart a helyszínen, a legkíváncsibbaknak. Kifejezetten szereti a kevésbé felkapott borokat, legyen az portugál vagy osztrák.
Budapest
Fotó: kocsma.hu
Bár a divat terén még van hova továbblépnünk, de a budapesti borbárok száma nő, mint a gomba. És egyáltalán nem rossz értelemben, hiszen egyre magasabb színvonalú környezetben, egyre jobb ár-érték arányú borok kerülnek a poharakba, az egyre felkészültebb személyzet támogatásával. Bár nem mindegyik borbár található kifejezetten a Váci utcában, azért shoppingolni bármelyik közelében tudunk.
- DiVino
- ETAP
- Palack
- Doblo
- Drop Shop
Olvass még több külföldi borbárról itt!
Főkép: cdn.citylab.com