Winelovers

Formabontó borok: lapos, dobozos és táskás

Megőrülsz ettől a 8 megoldástól!

2017. július 10. - Winelovers

palackok_szines.jpg

Amióta kerek a világ, azóta a borospalackok is kerekek – lennének, ha nem vágyakoznánk annyira az újdonságok iránt. Kreatív design-ok és praktikus megoldások jönnek-mennek, miközben csak egy biztos pont marad: a bor, amit imádunk. 

 

Jöjjenek hát a legvadabb és legfrissebb alternatív borcsomagolási megoldások!

Egyből táskából: íme a wine purse

Amikor már azt hiszed, nincs új a nap alatt, mindig kiderül, hogy van. Nagyjából ilyen érzéssel indított nálam a következő táska, amelyet kifejezetten a bor – megfelelően divatos – cipelésére terveztek. Választhatunk természetesen fehér-, rozé és vörösbor verziókat is, főként az alapján, hogy milyen színű ruha van rajtunk. 

vernis.jpg

Dobozos bor – de nem úgy

Talán már mindenki hallott róla, de még csak kevesen merték kipróbálni. Pedig a fémdobozos bor és fröccs már köztünk van, és menőbb, mint valaha! Praktikus, olcsó és kézenfekvő megoldás, ha hirtelen kiülnénk a térre egy koccintás erejéig. Sajnos itthon még alig-alig kapható (a lelőhelyek viszont nagyon érdekelnek!), de mi már most kipróbálnánk, mondjuk egy dobozos oregoni pinot-noirt. 

dobozos.jpg

Veuve, a marketing-zseni

Az újhullámos csomagolásairól és kellékeiről egyébként is híres pezsgős gigacég termékeinek sosem tudok ellenállni (kivéve a pénztárcámat, mert az tud). A vagány neoprén táskák után meg sem lepődtem az egyszerre vázaként, jégvödörként és hangosbemondóként is funkcionáló kelléken, ami vélhetően minden pezsgőfanatikus otthonában ott figyel már. A kedvencem mégis ez a Veuve gumicsizma volt.

veuvee.jpg

Flat wine: levélnyíláshoz igazítva

Korábbi cikkünkben megemlítettük már ezt a hiánypótló palackozási megoldást, aminek segítségével az amerikai és brit lakások szabványméretűre készített levélnyílásain is könnyedén becsusszanhat ezentúl egy-egy ajándéknak szánt, műanyag borospalack. Nem meglepő, hogy az ottani cégek ehhez a bizonyos mérethez igazítják portékáikat, így a Garçon Wines sem maradhatott ki a sorból. 

plastic_flat_bottle.jpg

Virágcsokor forma, mert (jót) adni jó

A Verallia üvegeket gyártó francia cég Gérard Bertrand Languedoc-i borásszal közösen álmodta meg ezt a különleges palackot, amelyet ha nyakánál fogva nyújtunk át hölgy ismerősünknek, biztosan össze lesz zavarodva, hogy most akkor egy jó rozét kapott-e, vagy egy szép szál rózsát – esetleg mindkettőt. 

news-laureat-4.jpg

Íme még egy verzió azoknak, akik inkább a pezsgést szeretik: a virágcsokorba burkolt Cava, a finn PACKLAB kivitelezésében:

cava_virag.jpg

Stack, amitől tényleg megőrülsz

Be kell valljam, ez a kedvencem. Hiszen miért is bajlódnánk palack-visszazáró megoldásokkal, és miért cipelnénk tovább a félig üres üveget, ami fölöslegesen foglalja a helyet a táskánkban? Nos, erre is van már megoldás, a kaliforniai Stack ugyanis piacra dobta a törhetetlen, poharanként csomagolt megoldást, mégpedig chardonnay, pinot grigio, cabernet sauvignon, és red blend formájában. Te melyik kóstolnád meg (először)?

stack.jpg

Ne is gondolkozz: pro párok

Van úgy, hogy borhoz főzünk, máskor meg éppen fordítva. Bármelyik eset is áll fenn, ha nem sommelier-ként vagy borszakértőként dolgozol, nagy eséllyel fogsz rákeresni a neten, hogy a megálmodott fogáshoz/borhoz mit is párosíts majd. Kivéve akkor, ha eleve olyan palackot emelsz le a polcról, aminek már a címkéjén képekkel illusztrálják; mihez mit. 

alessandri_heidischroeck_mihez_mit.jpg

Bag-in-box

A fenti megoldások közül talán a legkevésbé meglepő a bag-in-box, ám annál praktikusabb! Friss borok esetében, a vendéglátó egységek számára és kerti partiknál igazán kedvező megoldás, hiszen nem kell bajlódnunk a palackok folyamatos bontogatásával. Ráadásul hasznossága mellett az is nagy előny, hogy az oxigéntől teljesen elzárt környezetben a bor (legyen az fehér vagy vörös) felbontás után, megfelelően hűtve 2-3 hét múlva is remekül érzi magát. Nekünk ez az összenyomható változat a kedvencünk. 

baginboxosszenyomhato.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása