Winelovers

Pohárral a kézben, lótuszülésben

Ez a legtrendibb testmozgás: jóga borral

2017. augusztus 07. - Winelovers

borjoga.png

Az USA-ban egyre inkább hódít a „jóga borral”, vagyis az olyan kurzusok, amelyek a borkultúrát és a testkultúrát kötik össze. Akár otthon, ingyen is kipróbálhatod ezt az új irányzatot, ami a közeljövő legnagyobb slágere lehet!

Három dolgot rögtön a legelején tisztáznánk: nem sas pózban kell borosüveggel a fejeden egyensúlyoznod, nem is kapsz egy pohár bort, ha jól elvégeztél egy feladatot és még csak nem is kötelező bort innod a jógagyakorlatok között - csak akkor, ha jólesik. Röviden így foglalható össze Sandy Hansaw San Diegóban indított „Vino & Vinyasa”, másnéven „jóga és bor” kurzusának alapszabálya, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tengerentúlon és már követői is akadtak.

A 60 perces, esetenként 20 dollárba kerülő alkalmak során egymást váltogatják a jógagyakorlatok illetve az elmélyedés a borokban - így végeredményben a jóga és bor a testet és az elmét egyaránt aktiválja. „Mentálisan nagyobb kihívás mint fizikálisan, miután minden érzékszervünket igénybe veszi. Ott kell lenni a jelenben, figyelni a légzésedet és közben a bort is figyelmesen kóstolni” – mesélte élményeit az egyik résztvevő.

„Amikor bort iszol, endorfin szabadul fel a testben, kitágulnak az erek; ez segíti a testet és az agyat is az ellazulásban, ugyanakkor stimulálja a keringési rendszert, megszünteti a gátlásokat”

– magyarázza az ötletgazda. Utóbbi miatt nem lennénk meglepve, ha a közeljövő egy kedvelt társasági létformája bontogatná szárnyait a szemünk előtt.

borjogaaa.jpg

Lássuk hát a programot, aminek otthoni kivitelezéséhez semmi más nem kell, csak jó borok és jó társak:

  1. Bemelegítés, álló pozíciók
  2. Három fehérbor kóstolása, koncentrálás a látványra, illatra, majd az élmények átbeszélése
  3. Jóga ülőgyakorlatok
  4. Három vörösbor kóstolása
  5. Savászana Pihenőpóz (hullapóz) vagy meditatív póz
  6. Egy kis pohár pezsgő

workout.jpg

Hasonló kurzusról itthon egyelőre nem tudunk, de ha ti igen, ne tartsátok magatokban! 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása