Winelovers

Kreatív munka következik? Igyál!

Egy friss tanulmány szerint egy pohárka segít

2017. augusztus 14. - Winelovers

palackok_lampasok_fekvo_istock-586349120.jpg

Nekiugrasz egy új projektnek? Vagy csak ötleteket gyűjtenél egy már meglévőhöz? Lehet, hogy ezután érdemes lesz egy pohár borral vagy sörrel kezdened, mivel a legfrissebb kutatások szerint erősen turbózzák a kreativitást.

A grazi egyetemen végzett legfrissebb felmérések szerint egy pohárka bor, vagy egy kisebb korsó sör kifejezetten pozitív hatással lehet a kreativitásodra. A kutatás vezetője, Mathias Benedek így nyilatkozott a The Independent magazinnak: 

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a történelem legnagyobb íróinak majdnem fele rendszeresen fogyasztott valamilyen alkoholt. Most ismét bebizonyosodott, hogy egy kevéske ital valóban segítheti a képzelőerőnket. 

Emlékeztek még Stephen King válaszára, amikor megkérdezték őt, hogy szokott-e alkoholt inni? Ez volt a reakciója:

"Természetesen! Ahogy mondtam, író vagyok."

stephen.jpg

A legfrissebb, kognitív funkciókat vizsgáló kutatáson 19 és 32 év közötti önkéntesek vettek részt, úgy nagyjából hetvenen. A csapat egyik felének alkoholmentes, másik felének pedig 5,2%-os alkoholtartalmú sört adtak, amik elfogyasztása után mindnyájan végignéztek egy 30 perces, Dél-Afrikáról szóló dokumentumfilmet. Végül, mindenki részt vett egy kis asszociációs szójátékban, amiben az 

alkoholos sört fogyasztók jobban szerepeltek alkoholmentes sört ivó társaiknál. 

 

"Bár több tevékenység is élvezi a kognitív kontroll előnyeit, más esetekben viszont kifejezetten hátrányos lehet a túl sok fókusz" – mondta Mathias Benedek. A problémamegoldás legkreatívabb módszerei sokszor spontán jönnek, amiket az ún. aha-élmény követ majd (egy addig nem értett probléma hirtelen megértése). Az alkohol nehezíti ugyanis a feladattal kapcsolatos összes paraméter fejben tartását, így alternatív megoldások is eszedbe juthatnak. 

bor_gyakornok_laptop_istock-468673338_728x485.jpg

Persze itt is a mértékletesség a kulcsszó, hiszen a túl sok sör vagy bor fogyasztása nem fog segíteni, ártani viszont annál inkább. Érdekes viszont, hogy nem ez volt az első tanulmány, ami a kapcsolatot kereste a moderált alkoholfogyasztás és kreativitás jelenségei között. 2014-ben például megállapították, hogy a 0,075-ös véralkoholszint konkrétan fejleszti a problémamegoldó-készséget, 2012-ben pedig azt, hogy az ilyen mértékű alkoholfogyasztás segíti a sablonmentes gondolkodást is.

Szerintünk fontos, hogy a statisztikát mi is alátámasszuk, ezért gyorsan töltünk is egy pohárkával. Egészségünkre!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása