Winelovers

Mitől drága a bor?

10 ok, ami miatt mélyen a zsebbe kell nyúlni

2017. december 13. - Winelovers

pezsgo_casino_szoke_no_istock.jpg

Tipikus jelenet: tanácstalanul állsz az üzlet többszáz palackos kínálattal rendelkező boros részlege előtt, és fogalmad sincs, hogy mi alapján válassz. Aztán eszedbe jut, hogy majd az ár alapján fogsz döntesz, az úgyis mindig árulkodó. Ki kell ábrándítsunk: ez így nem igaz. 

Sokan gondolják, hogy a bor ára egyben a minőség tükre is. Valójában azonban a bor minősége és az ár csak távoli kapcsolatban vannak egymással. Az ötezer forintos bor korántsem biztos, hogy kétszer olyan jó, mint az, ami 2500 forintba kerül. A magasabb ár ugyanis gyakran a vélt, és nem a valós minőséget tükrözi. 

És akkor most...?

Nyugi, van remény! Kevés logikával simán meg lehet fejteni a borok árképzésének titkát. Adottak azok a sarokpontok, amelyek minden esetben emelni fogják a bor értékét. A kötelező költségeken felül más tényezők is befolyásolhatják az árat: például a bor hordóban vagy tartályban történt érlelése, az évjárat vagy éppen a márka. 

via GIPHY

Nem árt tudni, hogy ha egy bor ára alacsony, egyáltalán nem biztos, hogy a minősége is az, illetve fordítva. Miért? Mert az ár korántsem kizárólag a bor minőségére utal. 

Persze az igazán jó borok valóban drágábbak, mint a hétköznapiak. A szőlőhegy talajának speciális művelése, a tavaszi metszés, a nyári hajtásválogatás, az őszi szüret, a kis hozam, a hosszú érlelési idő mind-mind komoly pénzekbe kerülnek a borásznak, és tagadhatatlanul emelik a jó bor árát. A jó bor ezért sosem lehet olcsó, lehet viszont kedvező az ára. 

Az előállítás költsége csak a kezdet

Ha csakis ezt vesszük alapul, akkor a legjobb bor sem kerülhetne többe pár ezer forintnál. Ezek a költségek azonban csak kis részét teszik ki a fogyasztói árnak, és ez a lényeg. Mire a palack a polcra kerül, már megjárt több ügynököt, közvetítőt, nagykereskedőt, kiskereskedőt, exportőrt és még ki tudja kit... Az adóról nem is beszélve. 

rajzolt_vorosbor_pincer_istock_dollar.jpg

10 ok, ami miatt drága lehet a bor

  1. kiváló termőhely
  2. kiváló évjárat
  3. patinás név
  4. művész által tervezett, egyedi, kisszériás címke
  5. kultusz, divat
  6. értékelések, díjak
  7. szűkös kínálat, limitált mennyiségek
  8. súlyos palackok (azt sugallván, hogy a bor is ugyanolyan fajsúlyos, mint a palack)
  9. különleges csomagolás
  10. magas szállítási költségek

Tipp: sose vegyél 800 forintnál olcsóbb bort! Körülbelül ez az a minimum ár, ami fedezi egy palack minőségi bor előállítását, csomagolását és hivatalos forgalomba kerülését. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása