Winelovers

Nyolc boros trend 2018-ra

Plusz kettő: egy sörös és egy koktélos

2018. január 12. - ferenczicsilla

timetowine.jpg

Szerencsére minden évben ezernyi izgalmas, innovatív vagy éppen teljesen haszontalan dolog születik az italok világában. 2017-ben a sörök között a kézműves volt a kapós, borok között a természetes, szeszesitaloknál pedig minden olyan, ami sajátosan érlelt. Hogy ez mind folytatódik-e 2018-ban is, az lefelé görgetve kiderül.

1. A kalandvágyó borimádók éve jön

Elsőként említeném meg azt az örömteli irányt, amely a Forbesban megszólaltatott szakértők szerint most kerül csak igazán felszállópályára: az embereknek olyan bor kell, ami egzotikus, különleges és szinte már-már elfeledett. Ezáltal pedig például a magyar, horvát, vagy török borok is teret kapnak – és külön jó hír, hogy a mieink között az említett magazin a furmintokat, illetve a bikavéreket emelte ki. Szuper!

Gyere el és kóstolj meg te is

  • több mint 160 tokaji tételt // Tokaji Március // 03.24. // Corinthia Hotel
  • több mint 100 kékfrankost és bikavért // Kékfrankos Április // 04.21. // Danubius Hotel Gellért

2. Ez van, a méret a lényeg

Richard Weaver, a Majestic beszerzési igazgatója már 2017-ben is 400 %-os (!) növekedést figyelt meg a magnum palackok forgalmában. Az ok, hogy roppant praktikusak, és elég jó az ár-érték arányuk. Az esküvőkön különösen a rozék mennek, és Richard szerint ez a trend biztosan folytatódni fog 2018-ban is. A magnum palackos verzió pezsgőknél is roppant népszerű, erről bővebben ITT olvashatsz. 

bordoinovember-6271-20171118.jpg

Vörösboroknál sem ritka a magnum palackos méret, itt például Malatinszky Csaba csúcsborai állnak a 0,75-ös verziók mellett. Fotó: Benkő M. Fanni

3. Minél alacsonyabb az alkohol, annál jobb

A "The New Freshness" (Új Frissesség) nevű trend a könnyedebb és élénkebb borokról szól, köszönhetően az intenzívebb gyümölcsös aromáknak, a visszafogottabb alkoholtartalomnak, a ropogós savaknak és a puhább tanninnak" – írja a Vinoport.hu. Úgy tűnik, hogy 2018-ra a változás mindenre kihat a szüret időpontjától kezdve a szőlészeti technikáktól a borászati technológián át a marketingig. A cél a frissesség. 

Érdekel, hogy mennyi alkohol is van a borban? Kattints!

4. Csúcson a természetes borok

Az utóbbi években nagy izgalom volt az organikus, biodinamikus borok körül, és ezen hullám íve várhatóan 2018-ban fog csúcspontjára érni. Bár a szakértők körében továbbra is vitatott a "természetes" kategória pontos értelmezése, szerencsére nem kevés a pozitív példa. A talaj megfelelő karbantartásának, a szőlőművelésnek és a fenntartható bortermelésnek is sokkal fontosabb szerepe jut; Budapesten még egy fesztivált is szervez a Mitiszol? minden évben a bioborok szerelmeseinek. 

bio_bor_fokep_1.JPG

5. Kávézótól borozóig

Ahogyan a fine dining is egyre inkább megveti lábát a fehér abrosztól távol, például termelői piacokon, úgy a kávézóként funkcionáló helyek is egyre inkább kínálnak egyéb italokat is – legyen az egy szupermodern koktél, vagy egy klasszikus forralt bor. A bor és kávé egymáshoz közeledésének sokan örülünk, és arra apellálunk, hogy ez az irány 2018-ban is folytatódik.

IDE kattintva egy ütős kávés kurzusról, IDE kattintva pedig egy kifejezetten kezdő borozóknak szánt ízelítő kurzusról tájékozódhatsz. 

6. A olcsó már nem egyenlő a chilei-vel

A Borászportál szerint a szélsőséges időjárás miatt már nem tartható a chilei és argentin borok eddigi alacsony ára. Azok, akik eddig pénztárcakímélő hatása miatt választották a dél-amerikai tételeket, úgy tűnik, más opció után kell nézzenek, mivel általános drágulás várható a fent említett boroknál.

A térségre kevéssé jellemző hideg és csapadékos időjárásnak, és az azt követő erdőtüzeknek köszönhetően Argentínában például 25 százalékkal visszaesett a szüretelt szőlő mennyisége. Bár a 2017-es év boraira nagyobb reményekkel tekintenek, a termés mennyisége még mindig alacsonyabb volt az átlagosnál – ez pedig véget vet az olcsó borok korszakának.

borvalasztas_uzletben_par_istock-664439588_728x485.jpg

7. A prosecco csillaga tovább ragyog

Egyre növekvő érdeklődés figyelhető meg általánosságban az olasz italok iránt. Nem csak a boroknak, de a likőröknek is egyre nagyobb a sikere, de ami brutál módon vezet, az továbbra is a prosecco. Egyszerű, érthető, isteni finom, és nem utolsó sorban olcsó. A dagadó kereslethez azonban kihívást jelent majd az alkalmazkodás, mert a glera szőlő termőhelyeit igencsak megtépázta az elmúlt év időjárása. 

8. Még több fiatal sommelier-t!

Korábban én is dolgoztam egy elsőrangú bisztróban sommelier-ként (és imádtam). A vendégeknél azt tapasztaltam, hogy kifejezetten értékelték a lendületet, az újszerű hozzáállást, és a néha meghökkentő borajánlatokat; korra és nemre való tekintet nélkül. Természetesen nem arról van szó, hogy a tornacipős sommelier-ké a jövő, mert a szakma iránti alázat és igényesség ezt nem mindig engedi meg. Az viszont biztos, hogy egy képzett, a vendégekkel jól kommunikáló fiatal sommelier könnyen lehet bármely vendéglátóhely sikerének a kulcsa.

sommelier_szakall_760_428.jpg

+ 1 Sörös trend: fogyassz helyit!

Megkérdeztük a hazai sörvilág egyik meghatározó szereplőjét, hogy mire számíthatunk idén. Kresák Gergely (BJCP, azaz Beer Judge Certification Program-bíró) villáminterjúban árulta el nekünk: 

Mivel már pár éve már az amerikai sörtrendek után lohol az ország, nagyjából fél évszaknyi lemaradással, így nem okoz különösebb gondot megjósolni, hogy miféle újdonságokkal fog előrukkolni a magyar kisüzemi sörfőző közösség 2018-ban.

Ahogy mondta, a session és a New England style IPA mindent elvitt tavaly, várhatóan tovább teker majd a trenden néhány craft beer stílusdiktátor. A opálos, ködös főzetekről már nem a rossz minőség, hanem a selymes kortyérzet és a gyümölcslészerű sör jut az eszébe a jól értesült fogyasztónak. Várhatóan trendik maradnak az újvilági származású, trópusi gyümölcsös komlók és a frissesség.  

Pár éve indult és tavaly nagyot futott a brett karakterű és a hibrid módon erjesztett sörök karrierje. Az élesztők mellett a baktériumok is hadrendbe álltak, a tejsavas-boros ízek markánsan jelennek meg ezekben a hosszú érlelésű, különleges sörökben. 

Bár itthon még nem annyira erős a helyi termékek és brandek preferálása, elképzelhető, hogy a „fogyassz helyit” szlogen sokat izmosodik. (Erre törekszik például az ország első újhullámos látványfőzdéje, a First Craft Beer.)

fcb_5.jpg

+ 1 Koktélos trend: a fekete az új színes

Farkas Krisztián, a Koktél Blog szerzője elárulta, a színes italok világában a legújabb módi éppen a fekete, amit a Fabbri új, növényi szenet és gumiarábikumot tartalmazó koktélszirupja, a Gum Nero képvisel. (IDE kattintva egy fekete koktél receptjét találod!)

Emellett elárulta, szerinte itthon tovább folyik majd a kézműves sör, a gin és a mezcal elterjedése. Hozzátette, ezek egyike sem újdonság, mivel az elmúlt években sorra nyitottak meg kézműves sörfőzdék és sörözők, tavaly pedig már egyre több helyen pörögtek a komolyabb gin tonicok és a mezcal alapú koktélok is.

dark_spritz.png

Tudtad?

A Fortune magazin a Nielsen adataira hivatkozva azt írta, hogy 5,1 millió dollárnyi tequila fogyott az amerikai éttermekben és csúcs bárokban, miközben a mezcal ugyanezen értéke nem kevesebb, mint 41,7 millió dollár volt. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása