Winelovers

A férfiaknak létszükséglet a kocsmázás

Tudósok állítják, a hosszú életünk titka az ivás

2018. február 09. - geriadam

sor_budweiser_utcakep_pexels_1500x1000.jpg

Férfitársaim! Ha tenni akarunk az egészségükért, nem a friss levegőre vagy a konditerembe kell mennünk. Sokkal többet ér heti egy (egészen pontosan kettő) italozás a barátokkal a kocsmában. Ezt nem én mondom, hanem tudósok!

A napokban jelent meg a businessinsider.de cikke, amely az Oxfordi Egyetem fejlődéspszichológiai tanszékének egy kutatására hivatkozik. E szerint azok a férfiak, akik hetente kétszer legfeljebb négy barátjukkal találkoznak, hogy együtt kiengedjék a fáradt gőzt, általában egészségesebbek és kevésbé hajlamosak a depresszióra. Ráadásul az esetleges betegségeket is gyorsabban leküzdik, mint azok, akik kevésbé intenzív társas életet élnek. (A heti maximum kettővel egyébként én a magam részéről vitába szállnék, ismerve a világ legidősebb emberének receptjét.)

A kutatók úgy vélik, a közös időtöltés jótékony hatásának oka, hogy az ilyen találkozókon szorosabbá válik a férfiak közti barátság. Márpedig ennek hatására a férfiak a mindennapokban is derűsebbek lesznek, csökken a stressz-szintjük, és még az önértékelésüknek is jót tesz a dolog – mindez pedig a test állapotára is kihat.

via GIPHY

Hogy ezek a találkozók mivel telnek, az másodlagos.

A kötelékek bármilyen tevékenység során megerősödhetnek, legyen szó közös fociról, egymás ugratásáról vagy egy sörről péntek este a haverokkal

– magyarázta a Daily Mail-nek a kutatást vezető Robin Dunbar professzor. Csak az a fontos, hogy maximum öt barát hetente kétszer egymással töltse a időt. És hogy miért éppen öten? Azért, mert empirikus vizsgálatok alapján az ötfősnél nagyobb társaságokban jóval ritkábban tör ki spontán nevetés. Márpedig a nevetés, mint tudjuk, a legjobb orvosság.

Fontos, hogy ezek a közös időtöltések személyes találkozók legyenek, a chat-en keresztül történő beszélgetések nem alkalmasak az előbb elmondottakra – még akkor se, ha közben ott van a kezünkben a sör. A Medical Daily című folyóirat egy tanulmánya szerint ugyanis az online interakciók nem váltanak ki ugyanolyan pozitív hatást, mint a személyes együttlétek, nem is lehet velük igazán ápolni a barátságokat.

Dunbar professzorék vizsgálatának, és az eredménynek, miszerint a közös sörözés jót tesz, egyetlen szépséghibája van. A kutatást az ír Guinness sörgyár rendelte meg tőlük. Úgyhogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében hozzáteszem, hogy az se baj, ha a közös kocsmázások itala a pezsgő, ami más (talán éppen pezsgőgyárak által finanszírozott) vizsgálatok szerint az örök fiatalság elixíre.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása