Winelovers

Megmaradt a bor? Fagyaszd le!

Íme 4 ütős recept

2018. április 26. - Winelovers

frozen_wine2.jpg

Ritkán, de előfordul, hogy megmarad a bor. Ilyenkor a legrosszabb, amit tehetsz, hogy kiöntöd, ugyanis még számos módon felhasználhatod. Arról nem is beszélve, hogy megfelelően lezárva és a hűtőszekrényben pihentetve simán megihatod másnap is. Van viszont ennél eggyel kreatívabb tippünk is. 

Borítókép: singlyscrumptious.com

Korábban végigjártuk már azt a témát, amikor a megmaradt bort a hűtőben hagynád néhány napra. Ilyenkor érdemes figyelembe venni a bor jellegét, azaz hogy egy könnyű fehérrel, vagy éppen egy testes vörösborral van dolgunk – bár a 3. nap végére a legtöbb esetben már látványosan romlik a bor minősége.

Kivéve, ha...

inkább lefagyasztod a bort, mégpedig a jégkockatartóban, hogy akár hetekig is így tárold. Hogy miért? Mert egyrészt bármikor beledobhatsz 1-2 fagyasztott kockát a vörösborért kiáltó raguba vagy pörköltbe, így nem kell ehhez egy egész palackot megbontanod. 

via GIPHY

Másrészt – és most jön a lényeg – a kis adagokban lefagyasztott bornál kevés jobb nyári koktél-alapanyag van. A borkocka (bár talán csak én nevezem így) használata egyszerű, felhasználása praktikus, és ízeit végtelenül kombinálhatod. 

Az alábbi rövid, angol nyelvű videóban például négy receptet is bemutatnak. Elsőként a fehérbort fagyasztják kockákba, amihez limonádé, friss eper, még több fehérbor és egy kevés rum kerül, majd 1-2 perc blenderben töltött idő után már csak fogyasztani kell. Ezután jön a rozé, amihez őszibarackot és málnát adnak, plusz még több rozét, és ismét egy kevés rumot (ami szerintem egyébként elhagyható.) 

Harmadikként a vörösbor kerül főszerepbe, amihez erdei gyümölcsök, limonádé, vörösbor és még egy csöpp brandy kerül. A negyedik koktél alapja fagyasztott pezsgő, ehhez jön a fagyasztott almalé, ananász, mangó, és még több pezsgő (plusz egy kis triple sec).

Tudtad? A borban lévő alkohol miatt az nem fagy meg teljesen, mint például a víz. Inkább jégkása-szerű állagra szilárdul meg. 

Úgyhogy mindenképpen javasoljuk a kísérletezgetést, sőt, ha valamilyen brutál recept születik, szívesen várjuk tőletek, hogy akár másoknak is megmutathassuk. 

Azt pedig, hogy az egész palackot a mélyhűtőbe helyezd a gyors hűtés reményében, az itt leírt okok miatt nem javasoljuk. De tényleg. Ne tedd. Soha. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása