Winelovers

Az osztrák sztárséf a természetes ízekkel hódít

Gasztro-mottója pedig ennyi: minél egyszerűbben!

2018. május 14. - ferenczicsilla

kristinus_dish.jpg

Klaus Deutschmann 15 évesen kezdte a szakmát, egy romantikus, 14 Gault Millau pontos osztrák étteremben. Azóta eltelt 26 év, és a szerelemből hivatás lett, sőt, országokon átívelő karrier. Jelenleg a Balatonnál él (és imádja), csütörtökön pedig nektek főz az új Afterworkön, az I ♡ Balaton Kóstolón. Interjú! 

Borítókép: A Kristinus Borbirtok Facebook oldaláról

Ciprus, Ausztria, Norvégia, Németország és Portugália éttermei után (mint például a két Michelin csillagos Vila Joya) most Magyarország a bázisa, azon belül is a Balaton. Előbb tagja volt a Chateau Visz és a Káli Art Inn csapatának, jelenleg pedig a Kristinus Borbirtok chef-je, miközben kreatív séf ügynökségét is viszi.

A most csütörtöki balatoni borkóstolón kétféle vonalon tevékenykedik majd: mini interjúnkban elárulta ugyanis, hogy egyrészt guszta kis vacsorafalatokkal készül, tele modern és szezonális elemekkel. Másrészt a bor-étel párok tökéletes harmóniáját is be szeretné mutatni, ezért három extra fogással is készül a különösen éhes vendégeknek.

klaus_kristinus.jpg

A főzőkurzusokon is mindig nagy sikere van. Fotó: Kristinus Borbirtok Facebook oldala

Klaus nem csak jó séf, hanem jó tanár is, kedvenc magyar alapanyagai pedig (talán nem meglepő módon) a libamáj és kacsamáj, de azt mondja, ha jó minőségű, akkor bármely alapanyaggal élvezet lehet dolgozni. Ugyanis az egyszerűség a legfontosabb mottója, és az, hogy

Élvezzük a főzés kreatív folyamatát úgy, hogy a fantasztikus ízek mellett a természetes ízkombinációkra helyezzük a hangsúlyt. 

A Kristinus Borbirtok kéthelyi Gasztro Műhelyével ráadásul be is kerültek a Dining Guide idei étteremkalauzába, egész pontosan a 66. helyre. Klaus itt is igyekszik a klasszikus európai konyha hagyományait megőrizni úgy, hogy közben apró újításokkal turbózza fel a fogásokat, abszolút a Somogy-megyei termékekre építve. A Kristinus borokhoz például hetente álmodik meg négyfogásos menüket, ahol négy alapvető szempont számít:

  • az alapanyag szezonalitása
  • az alapanyag frissessége
  • az alapanyag legyen helyi
  • az alapanyag legyen egészséges

klaus_munka.jpg

Fotó: Klaus Twitter oldala

Mivel séfünk már öt éve lakik a Balatonnál, megkérdeztük azt is, hogy hogyan látja a modern balatoni gasztronómia alakulását: elárulta, a változás szelét már abszolút érzi, és a folyamatos fejlődést is tapasztalja. Az emberek ugyanis egyre nyitottabbak. 

Úgyhogy ezeket a vacsorafalatokat fogja elkészíteni nektek most a balatoni borok mellé: 

★ Sajt keksz, szarvasgomba, rukkola, fenyőmag
★ Ropogós baguette, paradicsom salsa, mozarella, bazsalikom pesto
★ Tramezzini mini bacon kolbász roló

Ha pedig ez nem lenne elég, és komplett vacsorára vágysz, akkor is van megoldása:

★ Sáfrányos halleves 800 Ft
★ Sült sertéscsászár, kuszkusz saláta, alma cider 1200 Ft
★ Hideg túrógombóc, levendula, marinált vaníliás eper, ropogós édes morzsa 800 Ft

via GIPHY

És hogy szeret-e borozni a séf? Naná. "A főzés miatt is nagyon fontos folyamatosan képben lenni a bor karakterével, jellegével, és hogy azok hogyan és mihez passzolnak leginkább. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy különösen szeretek a borral főzni, mert a bor savassága nagyon fontos lehet egy harmonikus ízkombináció kialakításakor."

Gyere el te is, és kóstolj velünk és a séffel 50 balatoni bort a Makifood Főzőiskolában! Részletek ITT. #helloújAfterwork

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása