Érdemes egy kicsit elmélyedni a két kedvenc illatos, magyar nemesítésű szőlőfajtánk világában és közelebbről is megismerni őket. Az Irsai Olivér és a cserszegi fűszeres sikere itthon továbbra is töretlen, pedig a sznobok körében még mindig kicsit lesajnált fajták. Ne hagyd, hogy bárki befolyásoljon: kóstold meg mindkettőt!
Irsai Olivér, az egyik haverod
Fotó: Bujdosó Pincészet Instagram oldala
Irsai Olivér = pozsonyi fehér X csabagyöngye
1930-ban nemesítette Kocsis Pál Kecskemét-Katonatelepen. A fajtát hazánk mellett Oroszországban termesztik nagyobb mennyiségben, ahová a második világháború után került maga Kocsis Pál által.
– írja a Vinoport.hu a fajta leírásánál.
Muskotályos, szőlővirágos illata, szelíd savai teszik igazán behízelgővé. Ráadásul a legkorábban szüretelhető szőlőfajtánk, úgyhogy szinte biztos, hogy idén is ebből készülnek majd el a legelső újborok.
Ez a fajta egyébként szinte minden borvidékünkön megtalálható, és az elkövetkezendő évek borstratégiai elképzelésében is benne van. Mivel a Kárpát-medence legtöbb borvidéke valóban képes könnyű, tiszta karakterű, üde borokat adni, és ezt a piac is támogatja, így mindenképpen érdemes foglalkozni vele. Hűvösebb termőhelyen élénkebb lesz, de alapvetően nagyon barátságos borokat ad.
Ajánlatunk: Csanádi Irsai Olivér 2017
Cserszegi fűszeres, a másik haverod
Fotó: Nyári Pince Instagram oldala
cserszegi fűszeres = Irsai Olivér X piros tramini (savagnin rosé)
Bakonyi Károly nemesítette 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon, ám 1982-től tekinthető hivatalosan ültetvényes fajtának. A cserszegivel telepített valamivel több, mint 4200 hektár terület java része, 3000 hektárnál is nagyobb ültetvény a Kunságon található.
A cserszeginél is a muskotályos jegyek a legerősebbek, extra fűszerességgel megspékelve és kevésbé lágy savakkal.
Ajánlatunk: Frittmann Cserszegi Fűszeres 2017
Jó tudni
Mindkét fajta hordozza az illatos fajtákra jellemző jó és rossz tulajdonságokat is. Például mindkettő elég érzékeny a szüret időpontjára. Kár, hogy a mai napig találkozni túlérett, illatát vesztett, nem gondosan hűtött erjesztéssel készült borral. :(
Az viszont mindenképpen jó bennük, hogy az Irsai Olivér és a cserszegi fűszeres is:
- jó ár-érték arányú bort ad,
- remekül érzi magát (kevés) szóda társaságában,
- ugyanakkor kiváló ételkísérő is.