Winelovers

Ismerd meg a chilei borokat!

Miért olcsó és miért szeretjük annyira?

2018. október 25. - Winelovers

chile_dugo_parafa_istock.jpg

Chile borai talán a legjobb ár-érték arányú borok az egész világon; mégis sokan lenézik őket. Pedig nem kellene, csak egyszerűen jól kell választani. 

Bár Chilét borügyileg az Újvilághoz soroljuk, a borkészítés hosszú múltra tekint vissza az országban. Kétségtelen, hogy a termelés – a demokrácia érkezésével – az elmúlt 30 évben nőtt meg ugrásszerűen, ám az első tőkéket a spanyolok már 16. században telepítették. A chilei bortermelést a sokszínűség jellemzi, ami a változatos klimatikus viszonyokból és a szőlőfajták széles kínálatából adódik. A friss fehérektől a világklasszis testes vörösekig minden megtalálható Chilében, ami mára a világ 9. legnagyobb bortermelő országává nőtte ki magát. 

Érdemes tudni Chiléről, hogy

Dél-Amerika nyugati partján húzódik végig. A szőlőskerteket a csendes-óceáni hűvösebb klíma, nyugatról az Andok magas hegyei, északról az Atacama-sivatag, délről pedig Patagónia keretezi. Azt lehet mondani, a borvidékek minden oldalról védettek, a rettegett filoxéra (a szőlő gyökerein élősködő rovar) ezért például soha nem jelent meg az Chilében – a nagy bortermelő országok közül tulajdonképpen egyedüliként.

Ezért is van, hogy rengeteg nagyon öreg tőkével találkozni arrafelé, amelyeket értelemszerűen nem kellett a filoxérának ellenálló amerikai gyökerekre oltani, és így a legtöbb permetezés elhagyható, ez pedig gazdasági szempontból komoly versenyelőnyt jelent. A borok végül tényleg teljesen „autentikusak”, életkoruknál fogva pedig koncentrált, részletgazdag borokat adnak.

Tudtad? Mivel a száraz klímával bíró dél-amerikai országban engedélyezett az öntözés, a szőlőtermesztés sokkal kiszámíthatóbb, mint az európai kontinensen, ahol szigorúbb szabályozás és kevésbé kiegyenlített időjárás köti a borászokat.

Chile amilyen keskeny, olyan hosszú, ennek megfelelően rendkívül sokféle mikroklímával találkozni. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy a szőlőtermő vidékek napfényesek és szárazak. A kártevők megjelenése ezzel fordítottan arányos, ami kedvez az organikus és biodinamikus művelésnek. Az exportált borok 75 százaléka fenntartható gazdálkodás eredménye.

Legfontosabb szőlőfajták

carmenere.jpg

A chilei borágazat sok szőlőfajtára építkezik. A belső szárazföldi területek kedveznek a nagy fajták beérésének, míg a kicsivel hűvösebb parti részen illetve a magasabban fekvő területeken különleges (helyi) fajtákkal is találkozni.

A chilei szőlőültetvények a 4500 km hosszú országban 900 km-en helyezkednek el 150 km szélességben. Érdemes itt kóstolni: cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc, bordeaux-i házasítások, carménère, syrah és pinot noir borokat.

A dél-amerikai országot legtöbben a vörösborokkal azonosítják, a fehérboraiknak egyelőre kevesebb figyelmet szentelnek a fogyasztók, pedig vannak arra érdemes tételek. Az északi Limari-, Casablanca-, San Antonio- és Leyda-völgy egyenesen sauvignon blanc-ra és chardonnay-ra specializálódott. Előbbiek citrusosak, gyümölcsösek, jósavúak, és megvan bennük a fajtára jellemző friss füves jelleg is. A chardonnay-ból elvileg bármit tudnak készíteni, de jellemzően lekerekített, friss savú, jó egyensúlyú tételek születnek.

Sokak szemében a cabernet sauvignon a chilei borok királya. Kétségtelenül ez a szőlőfajta foglalja el az ország melegebb részeinek legjobb területeit, úgy mint a Maipo-, a Colchagua-, a Cachapoal- és az Aconcagua-völgyet. A chilei cabernet sauvignonok ízgazdagok, gazdagon meggyesek, fűszeresek és hosszan érlelhetők.

Viszont az igazi ékkő a carménère. Nevezik Bordeaux elveszett hatodik fajtájának is, mert egészen húsz évvel ezelőttig úgy hitték, teljesen kihalt, miközben a chilei változatot a merlot egyik klónjaként tartották számon. 1994-ben aztán kiderült a tévedés, négy évre rá pedig újra hivatalosan elismert fajtává nyilvánították. Hozza a merlot simulékony, gyümölcsös stílusát, mellette viszont megjelenik egy izgalmas zöldfűszeres tónus is.

Chile új kedvence pedig a pinot noir, amely friss, gyümölcsös formájában kerül ki a már említett Casablanca- és San Antonio-völgyből. Említést érdemel még a syrah is, ami a hidegebb és melegebb területeken egyaránt jól érzi magát. A chilei top borok jelentős része bordeaux-i házasítás, de vannak saját kreatív blendjeik is.

Legfontosabb borvidékek

chile_vineyard.jpg

A szőlőskertek többsége a kelet-nyugati vonulatú völgyekben helyezkedik el. Ez biztosítja, hogy az óceán felől érkező légtömegek szabadon áramoljanak és a legforróbb időszakokban is felfrissülést hoznak éjszaka, így óvva meg a savakat.

A legismertebb és legjobb minőséget produkáló régiók elsősorban a Központi-völgyben a főváros, Santiago körül találhatók. A Maipo-völgy, amit „Chile Bordeaux”-jának is neveznek, a várostól délre fekszik, itt készülnek chile ikonikus cabernet sauvignon borai, mivel a száraz, napos időjárás miatt szépen beérnek a szemek. Megterem itt még a carménère és a merlot is. Maipotól tovább délre húzódik a Rapel-völgy, ami két részből, a Cachapoal- és a Colchagua-völgyből áll. Utóbbiban világklasszis testes vörösek, például cabernet és carménère borok születnek.

Bár a hűvösebb, dombos és partközeli Casablanca-völgy csak az elmúlt 30 évben állt rá a minőségi bortermelésre, máris sikerült magának hírnevet szereznie a világban a mindennapokra szánt, friss, ropogós fehérboraival. Casablanca mindössze 20 km-re fekszik az óceántól, aminek hűsítő hatása miatt hosszabb a vegetációs idő; ez tökéletes otthont ad a sauvignon blanc-nak, chardonnay-nak és pinot noir-nak.

chilei_bor_regiok.jpg

Hogyan tovább, Chile?

Az utóbbi három évtizedben a chile borágazat hatalmas fejődésen ment keresztül. Végül 2004 hozta meg az igazi áttörést, amikor is Berlinben egy vakkóstolón Château Lafite és Château Margaux tételeket megelőzve kaptak magas pontszámokat a chilei borok. A siker még nagyobb munkára ösztönözte a borászokat, akik folyamatosan fedeznek fel új területeket és régi fajtákat.

A világ többi része is komoly potenciált lát az országban, többek között a Domaines Barons de Rothchild (Lafite) francia borászatnak is van itt érdekeltsége.

És hogy milyen is a chilei bor? Sokféle. Kiváló választás, ha a mindennapok jó ár-érték arányú borát keresed, ha hosszan érlelhető testes vörös a kedvenced, de akkor is, ha valami különlegesre, távolira, egzotikusra vágysz. Íme pár márka/pincészet, amit érdemes megjegyezned magadnak: Concha y Toro, San Pedro, Montes, Emiliana, Veramonte, Lapostolle és Santa Rita.

>>> Nézz szét a Winelovers Webshop chilei borkínálatában, IDE kattintva! A legnépszerűbb tétel jelenleg a Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2015

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása