Winelovers

6 champagne 6 pénztárcához

Ha el akarsz mélyülni a témában, most kell megtenned

2019. április 18. - Winelovers

6champagne.jpg

Champagne-t inni igazi sikk, életérzés, a luxus netovábbja. Nem véletlen, hogy világszinten egyre nagyobb az igény az italvilág top termékére, és ezzel a kereslettel bizony egyre nehezebben tart lépést Franciaország legészakibb borvidéke. Most viszont te is megkóstolhatod a kivételes, buborékos csodát, attól függetlenül, hogy milyen vastag a pénztárcád. 

Az április 25-i Winelovers Champagne Kóstolón bő 40 féle champagne lesz kibontva. A 40 tétel 4 különböző árkategóriájú 10 tételes flight-ba lesz beosztva, így (attól függően, hogy hány flight-ra veszel jegyet) az este során 10, 20, 30 vagy akár 40 különböző champagne kipróbálására is lehetőséged nyílik. Ha te is elmélyednél ebben az izgalmas világban, akkor most utat mutatunk neked, hogy könnyen ki tudd választani a számodra legjobb opciót. 

De mi is a champagne? 

A királyok és hercegek borának is nevezett ital, amely a termőhely nevét viseli, ugyanis ez volt az első borvidék a világon, amelyik pezsgőt állított elő. Itt forradalmasították a buborékokkal teli borkészítést, így az sem véletlen, hogy maga a „champagne” szó sok helyen a pezsgő szinonimájává vált. Kizárólag tradicionális eljárással, saját palackjában erjesztve és érlelve készülhet, szigorúan szabályzott szőlészeti és borászati eljárásokkal, kizárólag chardonnay, pinot noir és pinot meunier fajtából vagy ezek házasításából.

phare_verzenayce_goulet-coll_adt_marne_0.jpg

Hat aktuális kedvenc tételünket mutatjuk most be, amiket mind kipróbálhatsz a Winelovers Champagne Kóstolón.

#1 Deutz: Brut Classic

product2423.jpg

Fotó forrása

Egy igazi nagyágyú, amit mindenkinek ismernie kell (vagy legalábbis illik). Éppen ezért került bele a fent említett négy közül a legkedvezőbb áru Value Champagne jegybe. 1/3 pinot noir, 1/3 chardonnay, 1/3 pinot meunier arányban tartalmazza a szőlőfajtákat, és 8 gramm / l dosage-zsal bír. Virágok illatával nyit, majd jön a pirítós, a marcipán és az érett csonthéjasok egyvelege. A Deutz pezsgőire jellemző precizitás és kivételesen finom habzás itt is jelen van. Kristálytiszta és kifinomult tétel, figyelemreméltó textúrával. 1 palack ára kb.15.000 forint.

#2 Bollinger: Special Cuvée Brut

fd002-bollinger-champagne-ads1.jpg

Fotó forrása

James Bond kedvenc márkája, többször találkozhattál vele a filmeket nézve, hiszen az 1980-as évektől a 007-es ügynök csakis ezt fogyasztotta. A Champagne Bollinger egyébként egyike annak a három pezsgőháznak, ahol még a mai napig tölgyfahordóban végzik az első erjesztést, ettől a végeredmény jóval karakteresebb lesz az átlagnál. Halvány arany színű champagne, zöldalmás, citrusos, őszibarackos, tósztos és mézes jegyekkel. Itt is belekerült mindhárom Champagne-ban használatos szőlőfajta, 60% pinot noir, 25% chardonnay és 15% pinot meunier arányban. Erőteljes és elegáns tétel, amit a Standard Champagne jegy kategóriában kóstolhatsz. 1 palack ára kb. 20.000 forint.

#3 Larmandier-Bernier: Terre de Vertus Premier Cru Non Dosé Blanc de Blancs 2012

15293.jpg

Fotó forrása

A Côte des Blancs-ban található pezsgőpincészet tételei egytől egyig a terroir értelmezéséről szólnak, immár 8 generáció óta. Ez egy 100% chardonnay alapborból készült champagne, nulla dosage-zsal, azaz csontszárazra erjesztve. Ezt a szinte érintetlen tisztaságot a finom, apró buborékok sokasága egészíti ki, aminek az eredménye egy nagyon vonzó és élénk tétel, amelyet a Premium Champagne jegy kategóriában érsz majd el. 1 palack ára kb. 21.000 forint.

>>> A Blanc de Blancs egy olyan bort vagy pezsgőt jelöl, amit kizárólag fehérszőlőből állítottak elő. Blanc de blancs (blandöblan – “fehérből fehér”)  a franciaországi Champagne területén kizárólag chardonnay lehet, a bor stílusa pedig általában nagyon friss, ropogós és könnyű, aromáiban az alma és a citrusok a meghatározóak. Ellentéte a blanc de noirs.

#4 Krug: Krug Vintage 2004

krug-2004.jpg

Fotó forrása

A champagne-ok Rolls Royce-a, szokták mondani, de tény, hogy valóban ez a sor legdrágábbja. Nemcsak a szakértők, de a műértők nagy kedvence is, a letisztultság és az egyediség megtestesítője. A pezsgőházat Johann-Joseph Krug alapította 1843-ban, és ma már hat generáción vagyunk túl. Természetesen még mindig kizárólag  a legjobb parcellákról válogatnak, kisméretű tölgyfahordóban erjesztenek, majd legalább hét évig érlelnek, úgyhogy nem csoda, hogy a legmagasabb áron elkelt pezsgők világrekordját is egy 1928-as évjáratú Krug tartja, amiért 2009-ben több mint 4 millió dollárt adott egy gyűjtő. A Super-Premium jegy kategóriában lehet megkóstolni, gondolom érthető okokból. 1 palack ára kb. 92.000 forint, amit IDE kattintva már rendelhetsz is.  

Tökéletesen beérett chardonnay (39%), pinot noir (37%) és pinot meunier (24%) 2004-ből, ami egy különleges, friss és stílusos év volt, ezért is adta a ház a „Ragyogó frissesség” becenevet neki. 2014-ben degorzsálták, de csak 2017 őszén mutatták be a fenti tételt. Harmonikus és kifejező aromák, gyömbér, kandírozott citrus, mandarin és birs, majd gazdagabb ízek jönnek, citromtorta, briós, szilva és ringló. Tökéletes egyensúly, Krugre jellemző savakkal, elegáns finissel, kivételes érlelési potenciállal.

# 5 Pol Roger: Sir Winston Churchill 2008

polroger_0046-lower-res.jpg

Fotó forrása

Ezt a finomságot a Prestige Cuvée Mesterkurzuson tudod megkóstolni, amit a nemzetközileg is ismert Márkus György vezet majd. Az ikonikus pezsgő arról az ikonikus személyről kapta a nevét, akinek ez volt a kedvence, sőt, kizárólag olyan grand cru területekről származó pinot noir és chardonnay tőkékről van szó, amik már Winston Churchill életében is teremtek. Ez a champagne csak a legjobb évjáratokban készül és valamivel később kerül a polcokra, mint a többi Pol Roger évjárat megjelöléssel készült pezsgő. A házasítás pontos aránya családi titok. Illatban virágok, briós, pörkölt mandula, sőt mogyoró és narancshéj is megjelenik. Határozott savak, nagyon finom buborékok, ízben citrusok, érett fehér húsú gyümölcsök, lekerekítve finom krémes érzettel, nagyon hosszú lecsengéssel. Ki szeretne megkóstolni egy darabka történelmet? 1 palack ára 62.000 Forint. 

# 6 Veuve Clicquot: Rosé NV

veuve_design.jpg

Fotó forrása

Újabb #musttry tétel, ami azért is érdekes, mert Madame Clicquot volt az, aki 1818-ban forradalmasította a rosé chamapagne készítést, amikor elsőként használt fel fehér- és kékszőlőkből házasított alapbort, természetesen a legjobb dűlőkről, éppen azért, hogy még komplexebb és karakteresebb champagne-okat készíthessen. (Erről hamarosan egy hosszabb cikkben mesélünk.) Elképesztően szép, halványrózsaszínű champagne, kristálytiszta illattal és kortyokkal, hűvös eleganciával, 50-55% pinot noir, 15-20 % pinot meunier, 28-33% chardonnay arányokkal. 1 palack ára kb. 20.000 Forint, amit IDE kattintva már rendelhetsz is. Kóstold meg jövő héten a Rosé Champagne Mesterkurzuson!

>>> Még több champagne a Winelovers Webshopban ITT, ahol egyébként április 22-28 között 10% kedvezménnyel vásárolhatsz champagne-okat ingyenes szállítással, 20.000 Ft felett pedig extra ajándékokkal.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása